Λιλλήκας: Ο ΠτΔ και Ακιντζί αξιοποιούν αρχές του Απαρτχάιντ

Οι κύριοι Ακιντζί και Αναστασιάδης θα αξιοποιήσουν αρχές του Απαρτχάιντ, με τη μόνη διαφορά ότι οι διακρίσεις δεν θα γίνονται βάσει του χρώματος αλλά βάσει της εθνικότητας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για τη λύση του επιδιώκει η τ/κ πλευρά.

Κατά τον κ. Λιλλήκα, η λύση που κυοφορείται θα νομιμοποιήσει τη διχοτόμηση

με την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ πρόσθεσε πως οι ευθύνες που θα φέρουν, υιοθετώντας μια τέτοια λύση, είναι ασήκωτες γιατί το κακό που θα επιφέρει η κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Ακιντζί, περιγράφοντας τη λύση που η τουρκική πλευρά επιδιώκει, μας είπε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες που οι Κύπριοι πολίτες θα έχουν, θα είναι περίπου αυτά που θα είχαν αν αποφάσιζαν να εγκατασταθούν στη Γερμανία ή στη Φιλανδία”, είπε ο κ. Λιλλήκας.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί η λύση που είναι υπό εκκόλαψη θα πρέπει να διασφαλίσει ότι “στο κάθε συνιστών κράτος θα υπάρχει πληθυσμιακή πλειοψηφία βάσει εθνικότητας”, δηλαδή, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα μπορούν ελεύθερα να εγκατασταθούν και να αποκτήσουν περιουσία στο ελληνοκυπριακό συνιστών κράτος, όπως θα ισχύει για τους Ελληνοκυπρίους στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος.

Αναφερόμενος σε “αμετανόητους θιασώτες” του Σχεδίου Ανάν, ο κ. Λιλλήκας παρατήρησε πως για να διασφαλιστεί η δικοινοτικότητα, τα πολιτικά δικαιώματα «θα εφαρμοστούν με μέτρο», προσθέτοντας ότι αυτές οι ρυθμίσεις αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων δεν ισχύουν σε καμιά σύγχρονη δημοκρατική ομοσπονδία, όπως η Ομοσπονδία των ΗΠΑ ή της Γερμανίας.

Συμπλήρωσε ότι με αυτή τη λύση, είναι σαν να έχουμε δύο γειτονικά κράτη που και τα δύο είναι ενταγμένα στην ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας ανέφερε επίσης ότι αυτή η λύση διαφέρει από τη σημερινή διχοτόμηση σε δύο ουσιαστικά ζητήματα, καθιστώντας την χειρότερη αφού η σημερινή διχοτόμηση είναι παράνομη και προϊόν στρατιωτικής εισβολής και κατοχής, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδώσει κρατική οντότητα με διεθνή αναγνώριση και επειδή η λύση που κυοφορείται θα νομιμοποιήσει τη διχοτόμηση με την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ψήφο του λαού.

Τέλος παρατήρησε ότι αυτή η λύση προϋποθέτει την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που αποτελεί στρατηγικό στόχο της Τουρκίας και που ούτε με την εισβολή μπόρεσε να επιτύχει, ενώ κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους συνοδοιπόρους του να προβληματιστούν σοβαρά για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς, και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες και δογματισμούς και να αναθεωρήσουν την πολιτική των ψευδαισθήσεων προτού είναι αργά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα