Λιλλήκας: Εναντίον της ιδιωτικοποίησης ημικρατικών

Εναντίον της ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών, τάχθηκε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, όπως είπε, όπου η ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει σε ένα πραγματικό ξεπούλημα κρατικής περιουσίας σε τιμή ευκαιρίας.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης των ημικρατικών οργανισμών, ενώ ανέφερε πως το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αναζητεί τρόπους παράκαμψης του Συντάγματος για ιδιωτικοποίηση της Cyta καταδεικνύει την αντίληψη της Κυβέρνησης αναφορικά με το κράτος

ευνομίας και δικαίου που πρέπει να μας διέπει.

Μιλώντας στο πλαίσιο σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης στην παρουσία του Πολιτικού Συντονιστή της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιου Αμερικάνου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Συμμαχία έχει συγκεκριμένη πρόταση για να μην μείνουν ως έχουν οι ημικρατικοί οργανισμοί, προσθέτοντας ότι “το σημερινό μοντέλο έχει αποτύχει και γι΄ αυτό τεράστιες ευθύνες φέρει η κομματοκρατία που θέλει να ελέγχει τα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών”.

“Η πρόταση μας είναι κατά της αποκρατικοποίησης αλλά ταυτόχρονα υπέρ της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης των ημικρατικών οργανισμών με την εισαγωγή στρατηγικών επενδυτών που θα πάρουν μέχρι το 25% των οργανισμών, θα αναλάβουν την διεύθυνση τους για να πάψει η κομματική παρέμβαση και ταυτόχρονα με τροποποίηση του νόμου έτσι ώστε τα μέλη των ΔΣ να έχουν προσωπική αστική και ποινική ευθύνη για τις αποφάσεις και τις παραλείψεις τους”, πρόσθεσε.

Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία, όπως είπε, είναι που η Συμμαχία Πολιτών που θα προσεγγίσει όλα τα ζητήματα που αφορούν τους ημικρατικούς οργανισμούς.

Αναφορικά με την πρόταση του Υπουργού Οικονομικών για τη Cyta, όπως αυτή είδε το φως της δημοσιότητας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι προκαλεί “μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι ουσιαστικά ο Υπουργός θέλει να ιδιωτικοποιήσει τα κέρδη της Cyta και να κρατικοποιήσει τις μελλοντικές ζημιές της Cyta”.

“Ο Υπουργός θέλει να γίνει μια κακή Cyta η οποία θα έχει μόνο ζημιές/δαπάνες που θα αναλάβει το δημόσιο και θα κάνουμε μια άλλη Cyta η οποία θα έχει μόνο τα κέρδη από τις υπηρεσίες της Cyta και αυτό θα το δώσουμε σε κάποιον ιδιώτη επενδυτή”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι αυτό θυμίζει τις Κυπριακές Αερογραμμές όπου αντί η Κυβέρνηση να αναζητήσει πραγματικά και ειλικρινά ένα στρατηγικό επενδυτή αφού πρώτα αναδιάρθρωνε και εκσυγχρόνιζε τις Κυπριακές Αερογραμμές προτίμησε να δημιουργήσει ένα καθεστώς ασφυξίας που οδήγησε στο κλείσιμο των ΚΑ και έμειναν οι ζημιές στο κράτος και οι ιδιωτικές εταιρείες που ενδεχόμενα θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν στις ΚΑ για να πάρουν και το πελατολόγιο επωφελήθηκαν από το κλείσιμο, πήραν το πελατολόγιο δωρεάν και το δημόσιο δεν είσπραξε σεντ”.

Σύνταγμα και ιδιωτικοποίηση της Cyta
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η δημιουργία δεύτερης εταιρείας γίνεται για να αποφευχθούν θέματα αντισυνταγματικότητας από την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “το Σύνταγμα δεν είναι εκεί για να βρίσκει τρόπους ο εκάστοτε ΥΠΟΙΚ ή η εκάστοτε Κυβέρνηση να το παρακάμπτει με νομικίστικες προσεγγίσεις”, προσθέτοντας ότι “το Σύνταγμα είναι εκεί για να το σέβονται, πρώτα η Κυβέρνηση και μετά η Βουλή και όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι πολίτες”.

“Το γεγονός και μόνο ότι η Κυβέρνηση αναζητεί τρόπους παράκαμψης του Συντάγματος αντί να το σεβαστεί, αποτελεί από μόνο της αυτή η πράξη ένα ζήτημα αρχής για την αντίληψη που έχει αυτή η Κυβέρνηση αναφορικά με το κράτος ευνομίας, με το κράτος δικαίου που πρέπει να μας διέπει”, κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα