«Λευτεριά στο χαλούμι» ζητούν οι οργανωμένοι αγρότες

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει το Αγροτικό Κίνημα για τα συνεχιζόμενα τεράστια προβλήματα και αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των γεωργοκτηνοτρόφων.

Σε σχετική ανακοίνωση, το Κίνημα αναφέρει ότι «σε μια περίοδο που όλοι μιλούμε για τη σημασία του χαλουμιού ως ΠΟΠ για την οικονομία και τους παραγωγικούς κλάδους. Αιγοπροβατοτρόφοι, Αγελαδοτρόφοι εργαζόμενοι στη μεταποιητική βιομηχανία, χιλιάδες οικογένειες συνδέονται άμεσα με το χαλούμι. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το χαλλούμι έχει τεράστια εξαγωγική προοπτική με πολλαπλά οφέλη

για την Κύπρο».

Η καθολική ανομβρία και η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης των Αιγοπροβατοτρόφων, που αποτελούν σύμφωνα με το Κίνημα, τον πολυπληθέστερο κλάδο της κτηνοτροφίας και τον ακρογωνιαίο λίθο της παραγωγής χαλουμιού, πλήττουν καθημερινά χιλιάδες που βρίσκονται στην παραγωγική αλυσίδα.
«Αρκετές μονάδες αναγκάζονται να πουλήσουν ή καλύτερα να ξεπουλήσουν ζώα γιατί δεν μπορούν να ταΐσουν, ενώ άλλοι τόσοι και περισσότεροι δυσκολεύονται αφάνταστα να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες των ζώων τους. Συνέπεια αυτών είναι η μείωση της παραγωγής γάλακτος με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει προβλήματα η τυροκόμηση».

Αυτό που εισηγείται το Κίνημα, είναι «η άμεση τροχοδρόμηση σειράς ζητημάτων προς επίλυση, όπως η ενίσχυση της δυνατότητας για κάλυψη των διατροφικών αναγκών των μονάδων για αύξηση του γάλατος, η αύξηση του ζωικού πληθυσμού που επίσης θα αυξήσει σημαντικά το γάλα, αλλά και η μείωση του κόστους παραγωγής και ο εκσυγχρονισμός των μονάδων. Τα επενδυτικά και τα σχέδια νεοεισερχομένων που είναι σε ισχύ δεν μπορούν να αποτελούν επαρκή ούτε ολοκληρωμένη στήριξη, αφού στην καλύτερη των περιπτώσεων καλύπτουν μόνο ένα δέκα τοις εκατό των μονάδων Αιγοπροβατοτροφίας και κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

Βασικό αίτημα σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι η εκπόνηση μελέτης για ένα πραγματικά ολοκληρωμένο σχέδιο πολύπλευρης στήριξης της κτηνοτροφίας, που να καλύπτει όλες τις επαγγελματικές μονάδες. «Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει όλοι να συνδράμουμε, το Υπουργείο με όλες τις Υπηρεσίες του που μπορούν να προσφέρουν επιστημονική τεχνογνωσία και στήριξη, οι Αγροτικές Οργανώσεις και οι οργανωμένοι κτηνοτρόφοι», αναφέρει.

«Μέχρι τότε όμως και στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων, πρέπει όλες οι ποσότητες χαλουμιού που βρίσκονται εγκλωβισμένες να εξαχθούν και επίσης η Κυβέρνηση να στηρίξει με επιπρόσθετη του ΟΓΑ βοήθεια τους κτηνοτρόφους, που δεν αντέχουν ούτε μέρα παραπάνω. Χρειάζεται έμπρακτη στοχευμένη οικονομική στήριξη και αυτό δεν είναι αυθαίρετο αίτημα. Είναι και η τεκμηριωμένη ανάγκη, αλλά και η απαίτηση του Οργανωμένου Αγροτικού Κινήματος υλοποίησης της επίσημης εξαγγελίας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Αγροτικό Κίνημα, σε σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό στις 24 Απριλίου 2016. Τονίζουμε ξανά, οι Κτηνοτρόφοι για να επιβιώσουν και να παράξουν γάλα, χρειάζονται άμεσα έμπρακτη στήριξη στη βάση των πραγματικών αναγκών τους», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα