Λαβρόφ: Στο κυπριακό μόνη λύση η εφαρμογή των αποφάσεων ΟΗΕ

Με βασικό θέμα το Κυπριακό, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά και του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι πρέπει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ καθώς μόνο αυτό είναι τα πλαίσιο διευθέτησης για μια σταθερή και αποδεκτή λύση και για τους Ελληνοκυπρίους και για τους Τουρκοκυπρίους.

Ο

Ν. Κοτζιάς, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Σ. Λαβρόφ για τη σταθερή στάση της Ρωσίας από τη δημιουργία κιόλας του Κυπριακού προβλήματος, υπέρ της κυπριακής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Προσέθεσε ότι κατά την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδη με τον κ. Λαβρόφ στην Μόσχα διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων, συνεπώς υπάρχει σύμπτωση απόψεων και με την Ελλάδα, όπως είπε.

Πέραν του Κυπριακού, την συνάντηση απασχόλησαν θέματα όπως η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, με έμφαση στον πόλεμο στη Συρία και στις εξελίξεις στη Λιβύη, οι σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ – ΝΑΤΟ, καθώς και οι ελληνορωσικές σχέσεις και η προοπτική περαιτέρω εμβάθυνσής τους. Στο πλαίσιο της συνάντησης υπογράφτηκε Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας - Ρωσίας για την τριετία 2017-2019.

Και οι δύο Υπουργοί έκαναν εκτενείς αναφορές στους παραδοσιακούς ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι σε μια εποχή αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα είναι η χώρα της σταθερότητας, που έχει πάρει πρωτοβουλίες για ειρήνη, συνεννόηση και συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Στην περιοχή, υπογράμμισε, υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που σκέφτονται με παλιούς τρόπους και παλιοί εθνικισμοί που εκδηλώνονται με νέο τρόπο, και η Ελλάδα χώρα ισχυρή, παρά την κρίση, έχει ειδική ευθύνη να συμβάλλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που άρχισε τους πολέμους στην περιοχή αλλά πληρώνει τις συνέπειές τους, τις οποίες πολύ περισσότερο πληρώνουν οι άνθρωποι των κρατών αυτών, της Συρίας, του Ιράκ, της Λιβύης. Προσέθεσε ότι η πιο βαθιά ρίζα του προσφυγικού βρίσκεται σε αυτούς τους πολέμους, και επανέλαβε ότι η δυτική Ευρώπη χρειάζεται ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν επίσης στη σημασία και τα εξαιρετικά αποτελέσματα του αφιερωματικού έτους Ελλάδας – Ρωσίας, κάνοντας ειδική μνεία και στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος κατά 20% από τη Ρωσία στην Ελλάδα φέτος, γεγονός για το οποίο ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον ρωσικό λαό, που το έπραξε παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τα ζητήματα στις σχέσεις μεταξύ Δύσης - Ρωσίας.

Ειδικά για τις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ με την Ρωσία, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πιστεύει στην ανάγκη μιας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας που συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και όχι ενάντια στη Ρωσία».

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, σημείωσε ότι εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπογράφτηκαν τον Μάιο κατά την επίσκεψη Πούτιν και προσέθεσε ότι διαπιστώθηκε ενεργή ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου και των επαφών μεταξύ υπουργείων τονίζοντας ότι η συμφωνία που υπογράφτηκε σήμερα δείχνει ότι ο διμερής σχεδιασμός είναι μακροπρόθεσμος. Προσέθεσε ότι υπάρχει συμφωνία και ως προς τη δυναμική των προοπτικών ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και αναφέρθηκε στη διήμερη σύνοδο της διυπουργικής επιτροπής Ρωσίας – Ελλάδας που αρχίζει αύριο, όπου και θα συζητηθούν οι δυνατότητες να ξεπεραστούν οι αρνητικές τάσεις στις οικονομικές σχέσεις.

Για τις σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ – ΝΑΤΟ, ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι εκτιμά το ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που από θέση αρχών δεν τάσσεται υπέρ της σύγκρουσης αλλά υπέρ του διαλόγου και της αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων. Για την Ουκρανία, σημείωσε ότι υπάρχει συμφωνία με την Αθήνα για εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Μινσκ ενώ ως προς τις εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη, Υεμένη και Ιράκ ότι πρέπει να υλοποιηθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ως προς το τελευταίο να αποφανθεί ο Οργανισμός.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις αμφισβήτησης της συνθήκης της Λωζάνης και τα περί συνόρων της καρδιάς, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η απάντηση είναι πολύ απλή: σε όλα τα ζητήματα πρέπει να είναι σεβαστό το διεθνές δίκαιο όπως απορρέει από τις διεθνείς συμβάσεις. Ο κ. Κοτζιάς προσέθεσε ότι η ιστορία της ελληνικής καρδιάς φτάνει μέχρι την Ινδία. Αλλά τα σύνορα της καρδιάς δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς δικαίου. Ο σεβασμός των συνόρων είναι υποχρεωτικός. Η ιστορία, υπογράμμισε, πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, να την αντιμετωπίζει κανείς με σεβασμό και όχι με ασέβεια, να την αντιμετωπίζει κανείς έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι με εκ των υστέρων μυθολογία.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα