Λάρνακα: Δύσκολα μετακινούνται οι δεξαμενές καυσίμων το 2017

Δύσκολα μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε μέσω του διατάγματος της Κυβέρνησης για μετακίνηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης καυσίμων στη Λάρνακα εκτιμούν ενδιαφερόμενες εταιρείες, λόγω της περιπλοκότητας που περιβάλλει ιδιαίτερα το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγραερίου.

Το SigmaLive, επικοινώνησε με κάποιους από τους εμπλεκόμενους και τους ζήτησε να τοποθετηθούν για το πού βρίσκεται το διαχρονικό

και πολυσυζητημένο ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους της Λάρνακας.

Λευκαρίτης: Πάρα πολύ δύσκολα μέχρι τον Ιανουάριο του 2017

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Petrolina, Ντίνος Λευκαρίτης, εταιρείας η οποία διαθέτει δεξαμενές αποθήκευσης υγρών καυσίμων αλλά και υγραερίου, ανέφερε ότι αν και το νερό μπήκε στο αυλάκι, πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Μόλις χθες είπε, η Petrolina κατέθεσε τις παρατηρήσεις της επί του συμβολαίου ενοικίασης του χώρου που προτάθηκε στο Βασιλικό. Αφού η Κυβέρνηση συλλέξει τις παρατηρήσεις όλων των εταιρειών, πρόσθεσε, θα ακολουθήσει συνάντηση στην οποία οι πλευρές θα καταλήξουν σε τελική συμφωνία. Η παράταση που δόθηκε για την κατάθεση παρατηρήσεων λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Αγκάθι στην εκπλήρωση του χρονοδιαγράμματος είπε, θεωρεί την μετακίνηση των δεξαμενών αποθήκευσης υγραερίου καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εναλλακτικές εγκαταστάσεις για μετακίνηση. Επιπλέον, η δημιουργία καινούργιων, είναι χρονοβόρα, σε αντίθεση με τα πετρελαιοειδή, που η μετακίνηση τους μπορεί να γίνει και άμεσα με τη χρήση των εγκαταστάσεων του τερματικού της VTTV στο Βασιλικό. «Ακόμα και σήμερα να αρχίσει η ανέγερση εγκαταστάσεων, πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να επιτευχτεί η μετακίνηση τους μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Όμως πιστεύω πως μπήκε το νερό στο αυλάκι οπότε πολύ σύντομα θα γίνει κατορθωτό αυτό για το οποίο η Λάρνακα έχει πρόβλημα εδώ και χρόνια».

Ερωτηθείς για το πώς οι εταιρείες συμβάλλουν στο να γίνει εφικτή η τήρηση του χρονοδιαγράμματος, ο Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε πως τέσσερις εταιρείες υγραερίου, έχουν καταθέσει μελέτη στο Υπουργείο Ενέργειας, για τη ανέγερση κοινών εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγραερίου στο Βασιλικό. Ωστόσο, διευκρίνισε, η έλευση του δικού μας φυσικού αερίου μελλοντικά, ενδεχομένως να καταστήσει την επένδυση μη βιώσιμη.

Γρηγοράς: Μετακίνηση το συντομότερο δυνατόν

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, Γιώργος Γρηγοράς, ανέφερε ότι βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση με όλες τις αρμόδιες αρχές και τα υπουργεία, με τις διαβουλεύσεις για την παραχώρηση χώρου και καθορισμού του τρόπου εκφόρτωσης πλοίων, έναντι ενοικίου στην περιοχή Βασιλικού, να βρίσκονται στα τελικά στάδια. Στόχος είπε είναι η μετακίνηση όλων των εγκαταστάσεων το συντομότερο δυνατό.

«Αλλά και για τη μελλοντική διαμόρφωση της ελεύθερης από Πετρελαιοειδή παραλίας , βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας και το τμήμα Πολεοδομίας για την εκπόνηση μελέτης από τον διεθνούς φήμης οίκο ARUP ,το κόστος της οποίας θα πληρώσουμε όλες οι Εταιρείες Πετρελαιοειδών αναλογικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για τις δεξαμενές υγραερίου ανέφερε πως πρόθεση των εταιρειών διάθεσης υγραερίου είναι η κατασκευή ενιαίας εγκατάστασης που να εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των εταιρειών.

«Αναφορικά με τα υπόλοιπα πετρελαιοειδή, υπάρχει η επιλογή της παροχής εξυπηρέτησης από δύο ιδιωτικές εταιρείες, που έχουν κατασκευάσει δεξαμενές στην περιοχή, αλλά και η δυνατότητα όπως αναφέραμε κατασκευής δικής μας εγκατάστασης. Όλες οι επιλογές εξετάζονται από την εταιρεία μας και αναμένεται εφόσον έχουμε στη διάθεση όλα τα δεδομένα, να καταλήξουμε σε αποφάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα», κατέληξε.

Έτοιμο το τερματικό της VTTV

Στα πλαίσια ντοκιμαντέρ το οποίο θα είναι διαθέσιμο το επόμενο διάστημα, ο Γενικός Διευθυντής του τερματικού της VTTV, ανέφερε πως ακόμα και σήμερα το τερματικό διαθέτει τους χώρους για αποθήκευση των πετρελαιοειδών προϊόντων που σήμερα βρίσκονται στη Λάρνακα. Ήδη όπως είναι γνωστό, ο ΚΟΔΑΠ έχει μεταφέρει τα πετρελαιοειδή του στο τερματικό, ακόμα και αποθέματα που είχε στην Ελλάδα.

Διαδικαστικά αναμένεται πλέον η επόμενη συνάντηση στην οποία δεν αποκλείεται να προκύψει και συμφωνία μετά τη συζήτηση των παρατηρήσεων των εταιρειών.

Tέλος, πηγή ανέφερε στο SigmaLive, ότι οι ενστάσεις των εταιρειών αφορούν επίσης και το ζήτημα του συνετελεστή δόμησης που θα καθοριστεί μετά τον καθαρισμό της περιοχής και της οποίας θα επωφεληθούν οι εταιρείες ως ένα από τα κίνητρα που έχουν δοθεί.

[email protected]

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα