Της Φυλακής τα σίδερα είναι για τους μικροοφειλέτες

Για χρέη κάποιων εκατοντάδων ευρώ ή μερικών χιλιάδων, περισσότεροι από ένας πολίτες ημερησίως περνούν την πύλη του σωφρονιστικού ιδρύματος των Κεντρικών Φυλακών.

Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ενώπιον της επιτροπής νομικών η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, 290 άτομα καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από την αρχή του χρόνου. Ειδικότερα, σε διάστημα 167 εργάσιμων ημερών, γεγονός που συνεπάγεται περισσότεροι από ένας συμπολίτες μας καταδικάζονται ημερησίως.

Μάλιστα πλείστοι εξ αυτών περνούν πίσω από τα σίδερα για ποσά από

200 μέχρι και 800 ευρώ, ενώ μικροί μερίδα για οφειλές 12-13 χιλιάδων για αστικά χρέη όπως πρόστιμα, διατροφές και άλλα. Ακόμη μικρότερη μερίδα οφείλει μέχρι και 30 χιλιάδες ευρώ. Κανένας δεν βρίσκεται στη φυλακή για χρέη εκατομμυρίων ευρώ, είπε η διευθύντρια των Φυλακών.

Συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες βουλευτών στο πλαίσιο της Συνεδρίας της Επιτροπής. Ο Ρίκκος Μαππουρίδης έκανε λόγο για άτομο με κατά πλάκας σκλήρυνση, το οποίο συνελήφθη για 800 ευρώ, Παρασκευή, και αφέθηκε ελεύθερος την Τρίτη αφότου είχε υποστεί και κρίση υποτροπής της ασθένειας.

Όπως κατήγγειλε το μέλος της Επιτροπής Νομικών, Δημήτρης Συλλούρης , τα άτομα αυτά καταλήγουν στη φυλακή για μικροποσά παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την Ε.Ε, επικαλούμενοι νομικίστικες προσεγγίσεις που αφορούν παρακοή διατάγματος. Προς επίλυση του ζητήματος αυτού, με προφανείς ανθρωπιστικές διαστάσεις, ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ κατέθεσε πρόταση νόμου η οποία προβλέπει για οφειλές μέχρι και 1000 ευρώ να μην πηγαίνει κάποιος φυλακή αλλά να εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις όπως κοινωνική εργασία και σε πρώιμο στάδιο, να διενεργείται εξατομικευμένη αστυνομική έρευνα σε βάθος.

Ο κ. Συλλούρης διερωτήθηκε δε γιατί να είναι «μέσα» κατά την έκφρασή του, 300 μικρο-οφειλέτες και όχι 300 μεγαλο-οφειλέτες. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σωτήρης Σαμψών ξεκαθάρισε ότι η επιτροπή δεν κάνει πλάτες σε κανέναν απ’ όσους έχουν και επιλέγουν να μην πληρώνουν, ωστόσο οφείλει και αναζητεί τρόπους να στηριχθούν τα θύματα της κρίσης που πραγματικά αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους.

Αναφερόμενος στις προτάσεις που κατατέθηκαν ο κ. Σαμψών σημείωσε ότι η Νομική Υπηρεσία ξεκαθάρισε ότι αυτές προσκρούουν σε διατάξεις του νόμου, και επιφυλάχθηκε να επανέλθει σε επόμενη συνεδρία.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού κωδικοποίησε τις επίμαχες προτάσεις σε τρεις εναλλακτικές.

Αυτή του μόνιμου διακανονισμού, αυτή της μετατροπής της ποινής σε κοινωνική εργασία και τέλος στο μοντέλο του νόμου για τις εκποιήσεις προτείνεται πριν τη φυλάκιση του κάποιος να προσφεύγει στο δικαστήριο για να αποδείξει ότι είναι πράγματι θύμα της κρίσης και να αναζητηθούν εκεί άλλες λύσεις.

Ο Αντώνης Αντωνίου, εκ μέρους του ΔΗΚΟ πρόσθεσε πως μια άλλη πιθανότητα είναι αυτή της επιμήκυνσης του χρόνου αναστολής της απόφασης για φυλάκιση από 6 μήνες σ’ ένα χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα