Κυβέρνηση συνασπισμού με το FDP επιθυμεί το κόμμα Μέρκελ

Οι συντηρητικοί της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ επιθυμούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν μετά τη νίκη τους στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές.

Το FDP είναι το κόμμα που επιλέγουν συχνά οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) για να σχηματίσουν κυβερνήσεις συνασπισμού

και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

«Είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε μια αλλαγή κυβέρνησης στο Σλέσβιχ- Χόλσταϊν. Αυτό θέλει ο λαός», δήλωσε ο Ντάνιελ Γκίντερ, υποψήφιος του CDU στο κρατίδιο μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD. «Τώρα πρέπει εγώ να συζητήσω με το FDP και τους Πράσινους», πρόσθεσε.

Ο Γκίντερ τόνισε μάλιστα ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος «μας ενθάρρυνε να κάνουμε εμφανείς αλλαγές στην κυβέρνηση», υπογραμμίζοντας ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού με το SPD είναι «η τελευταία επιλογή» των Χριστιανοδημοκρατών.

Το CDU κέρδισε το 32% των ψήφων στις χθεσινές εκλογές στο κρατίδιο αυτό της βόρειας Γερμανίας, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) το 27,2%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Το FDP συγκέντρωσε το 11,5%.

Στις προηγούμενες εκλογές το 2012 τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν συγκεντρώσει ποσοστά μεγαλύτερα του 30% και το SPD σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Πράσινους και το κόμμα τις δανέζικης μειονότητας SSW.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα