Κυβέρνηση: Δεν θα βιαστούμε για οποιαδήποτε λύση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί εργάζονται σκληρά για επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας. Πρόσθεσε παράλληλα ότι η ε/κ πλευρά δεν θα βιαστεί για την επίτευξη οποιασδήποτε λύσης.

Παραλαμβάνοντας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη,

το ψήφισμα αντιπροσωπείας Μορφιτών, στο Προεδρικό, ο κ. Τσιόλας είπε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό διεξάγονται σε κάλο κλίμα, ενώ υπάρχει αισιοδοξία από την εκπροσώπηση της τ/κ κοινότητας από τον Μουσταφά Ακιντζί.

Επιδίδοντας το ψήφισμα στον κ. Τσιόλα, ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας είπε ότι ζητούν τον τερματισμό της παράνομης κατοχής της πόλης τους και της ημικατοχής της πατρίδας, με παράλληλο αίτημα προς τα μόνιμα μέλη του ΟΗΕ και την ΕΕ να ασκήσουν πίεση προς την κατοχική Τουρκία, ώστε να εργαστεί εποικοδομητικά για λύση που θα επανενώνει τον τόπο και το λαό.

Ο κ. Τσιόλας είπε ότι είναι βαρύ το φορτίο, καθώς για άλλη μια χρονιά οι Μορφίτες είναι αναγκασμένοι να επιδίδουν ψηφίσματα, για να διατρανώσουν τη θέλησή τους για επιστροφή. Ευχήθηκε αντ`αυτού, του χρόνου τέτοια μέρα, οι Μορφίτες να φιλοξενούν τον υπόλοιπο κόσμο στην πόλη τους, στο φεστιβάλ πορτοκαλιού.

«Κάθε χρόνος που περνά, αντιλαμβάνεστε τα τετελεσμένα παγιώνονται» είπε, ανέφερε όμως ότι «δεν είναι πρόθεση [μας] να βιαστούμε για επίτευξη οποιασδήποτε λύσης».

Όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης εργάζονται σκληρά για επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, που θα επανενώνει το λαό, Ε/κ και Τ/κ.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα, η Τουρκία να βοηθήσει προς επίτευξη αυτού του στόχου, ως μια εκ των εγγυητριών δυνάμεων και ως κατοχική δύναμη. «Οφείλει να το κάνει» είπε ο κ. Τσιόλας.

Ερωτηθείς εξάλλου για την πρόοδο των συνομιλιών, ο Γραμματέας του Υπουργικού είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει του πολιτικούς αρχηγούς, ενώ πριν λίγο καιρό ενημέρωσε και αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου.

«Οι συνομιλίες γίνονται σε ένα κάλο και θετικό κλίμα» είπε, για να προσθέσει ότι υπάρχει αισιοδοξία από την εκπροσώπηση της τ/κ κοινότητας από τον Μουσταφά Ακιντζί στις συνομιλίες.

Είπε τέλος ότι οι διαπραγματευτές, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Μουσταφά Ακιντζί πρέπει να δουν επισταμένα, όλα τα θέματα που απαρτίζουν το κυπριακό πρόβλημα, ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι επαφίεται να δούμε κινήσεις από την ίδια την Τουρκία.

Στην αντιπροσωπεία, πέραν του Δημάρχου Μόρφου, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων της πόλης, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και η τέως Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα