Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η επέτειος της κατάληψης της Αμμοχώστου, προειδοποίηση για παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων θείου στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας, απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα.

Η “Αφρίκα” (Αφρική), με τίτλο “52 χρόνια η Δημοκρατία αγνοείται”, γράφει ότι ο Τ/κ Καμίλ Χιουρ, και φέτος γιόρτασε την Κυπριακή Ανεξαρτησία της 16ης Αυγούστου, αναρτώντας τη σημαία της Κύπρου, κάτι το οποίο κάνει κάθε χρόνο εδώ και 11 χρόνια. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Χιουρ στις δηλώσεις

του τόνισε ότι “οι Κύπριοι δεν υπέφεραν τόσο από τίποτα στο κόσμο όσο υπέφεραν από τις εγγυήτριες χώρες”, κατηγορώντας τη Μεγάλη Βρετανία ότι δεν είχε επέμβει όταν Ελλάδα και Τουρκία επιβίβαζαν τα στρατεύματα τους στο νησί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο σύνδεσμος βιολόγων κατακρίνει την απόφαση της “κυβέρνησης” σχετικά με τα καύσιμα που θα χρησιμοποιούνται στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και προειδοποιεί ότι οι “πολίτες” θα συνεχίσουν να αναπνέουν μεγάλες ποσότητες θείου που περιέχει ο καπνός που παράγεται από τους σταθμούς.

Με τίτλο “Πρέπει να πάρουμε μαθήματα από αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν”, η “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) αναφέρει ότι ο “υπουργός” μεταφορών Ταχσίν Ερτουρούλογλου, σε δηλώσεις του σχετικά με το γενικό συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τέλος Οκτωβρίου, και στο οποίο θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος, τόνισε ότι οι φιλονικίες που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος, προκάλεσαν ζημιά και δεν πρέπει να επαναληφθούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι “πολίτες” το σαββατοκύριακο, ζήτησαν καταφύγιο στη θάλασσα για να προστατευτούν από την αφόρητη ζέστη. Αλλού αναφέρει ότι το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου και γενικός διευθυντής τουριστικών επιχειρήσεων του παράνομου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολής, Σαβασάν Κουζέι, τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να εξελιχθεί ο τουρισμός υγείας.

Η “Χαβαντίς” (Είδηση), με τίτλο “Η ζημιά στην `αρχή` ηλεκτρισμού φτάνει τα 30 εκατομμύρια ΤΛ το μήνα”, γράφει ότι ο “πρωθυπουργός” Ομέρ Καλίοντζου, ανακοίνωσε ότι εξαιτίας της εν λόγω μηνιαίας ζημιάς θα υπάρξουν αυξήσεις στα ηλεκτρικά τέλη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, στα κατεχόμενα διαπράχθηκαν πέντε δολοφονίες γυναικών. Αλλού γράφει ότι φύσηξε αέρας ειρήνης στο κατεχόμενο Παλαίκυθρο με τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε για πρώτη φορά από το 1974 στην εκκλησία της Παναγίας.

Με τίτλο “Αποτελεσματική καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος ”, η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) αναφέρει ότι σύμφωνα με την έκθεση της MABEB (μονάδα γνωστοποίησης χρηματοοικονομικών πληροφοριών) για το 2014, η αναφορά για ύποπτες συναλλαγές έχει αυξηθεί στο ποσοστό του 48%. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι παρόλο που το θερμόμετρο έφτασε τους 42 βαθμούς Κελσίου, οι τουρίστες αψήφησαν τη ζέστη και επισκέφθηκαν την κατεχόμενη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι γιορτάστηκε χθες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο η επέτειος της “απελευθέρωσης” της Αμμοχώστου.

Η “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη), με τίτλο “Μέσα σε δύο χρόνια 3,952 νέες οικοδομικές άδειες”, αναφέρει ότι τα τελευταία δύο χρόνια, δόθηκαν 3,952 άδειες σε ιδιώτες και εταιρείες για ανέγερση κατοικιών ή άλλων κτιρίων στην περιοχή Βοκολίδα στην κατεχόμενη Καρπασία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η εφημερίδα, στη “νότια” Κύπρο ένας στους 24 πολίτες είναι δημόσιος υπάλληλος, ενώ στη “βόρεια” κατεχόμενη Κύπρο ένας στους 17. Αλλού αναφέρει ότι ο Σερντάρ Ντεκτάς δήλωσε ότι τα δάνεια που δίνει η Τουρκία στο ψευδοκράτος είναι η αποζημίωση για τις περιουσίες που δόθηκαν στους Τούρκους υπηκόους στα κατεχόμενα.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα