Κύπριοι Ευρωβουλευτές κατέθεσαν ερωτήσεις για «Αφρίκα»

Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για τις επιθέσεις στην «Αφρίκα», κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου και Δημήτρης Παπαδάκης.

Επεισόδια και προπηλακισμοί έξω απ’ την Αφρίκα (Vid / Pics)

Σενέρ Λεβέντ: Έκκληση προς ΗΕ και Κυπρίους για βοήθεια

Διαβάστε τις ερωτήσεις:

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου καλεί τον Ταγιάνι να προστατεύσει τον Σενέρ Λεβέντ και την εφημερίδα ΑΦΡΙΚΑ

“Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Οι απειλές Ερτογάν εναντίον της ΑΦΡΙΚΑ και του Σενέρ Λεβέντ αποτελούν απειλές για την κοινωνία μας εν συνόλω. Αυτό που διακυβεύεται είναι η ελευθερία

της έκφρασης και ο ουσιαστικός ρόλος της στην οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος για τους Κύπριους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αντίστοιχα”.

Αυτά σημειώνει ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου, μετά από επείγουσα επιστολή – καταγγελία, που απέστειλε σήμερα το πρωί προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κύριο Αντόνιο Ταγιάνι, με αφορμή τις δηλώσεις Ερτογάν και τις επιθέσεις εναντίον της ΑΦΡΙΚΑ από εθνικιστικούς κύκλους στα κατεχόμενα.

Στην επιστολή του, ο Τάκης Χατζηγεωργίου ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τον λόγο που η ΑΦΡΙΚΑ δέχεται τις τελευταίες επιθέσεις και ο οποίος δεν είναι άλλος από αναφορά της στην στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας, την οποία παρομοίασε με την τούρκικη εισβολή που έγινε στην Κύπρο το 1974.

Του ζήτησε επίσης όπως καταδικάσει άμεσα τις δηλώσεις Ερτογάν και τις επιθέσεις εναντίον της εφημερίδας, ενώ έχει ζητήσει, επίσης, όπως το ζήτημα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία της Ομάδας της Αριστεράς στις Βρυξέλλες.

Κατεπείγουσα ερώτηση σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον της εφημερίδας “Αφρίκα” μετά από παράγγελμα Ερντογάν, κατέθεσε ο κος Δημήτρης Παπαδάκης

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, κ. Δημήτρης Παπαδάκης, κατέθεσε σήμερα κατεπείγουσα ερώτηση σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον της εφημερίδας “Αφρίκα”, μετά από σχετικό παράγγελμα του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η εφημερίδα «Αφρίκα», με αφορμή την έναρξη της επιχείρησης της Τουρκίας εναντίον Κούρδων μαχητών στη πόλη Αφρίν της Συρίας, κυκλοφόρησε στις 21/01/2018 πρωτοσέλιδο με τίτλο: «Άλλη μια επιχείρηση κατοχής από την Τουρκία». Ο Τούρκος Προέδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την εφημερίδα «χυδαία», επικρίνοντας τον τίτλο της και κάλεσε τους Τ/κ «να αντιδράσουν και να δώσουν την απαραίτητη απάντηση σε αυτή τη στάση», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αμέσως ξεκίνησε ένα κύμα διαδηλώσεων εκφοβισμού από Τουρκοκύπριους και Τούρκους έποικους, έξω από τα γραφεία της εφημερίδας «Αφρίκα», με σκοπό τον αποκλεισμό της. Σύμφωνα με αναφορές, οι διαδηλωτές ξήλωσαν την ταμπέλα της εφημερίδας, πέταξαν πέτρες και αυγά εναντίον του κτιρίου της εφημερίδας, έσπασαν τζάμια επιχειρώντας να μπουν στο κτίριο από τα παράθυρα, ενώ κρέμασαν στο κτίριο τουρκικές και σημαίες του ψευδοκράτους.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδάκης, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος Πρόεδρος και οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στους Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους και να καταστείλουν την ελευθερία του Τύπου.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδάκης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει αν είναι ενήμερη για αυτήν την πρόσφατη επίθεση στον Τύπο από πλευράς του Tούρκου Προέδρου. Επίσης, ζητά να μάθει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η ΕΕ ώστε να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετα τις επανειλημμένες διαπιστώσεις για σοβαρή οπισθοδρόμηση στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης και ελευθερίας του Τύπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα