Κυπριανού:Επιτέλους να είναι ουσιαστικές οι διαπραγματεύσεις

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ευχήθηκε σήμερα, “ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων, αυτές να είναι επιτέλους ουσιαστικές και να μην αυτοεγκλωβιστούν οι δύο ηγέτες σε ακαδημαϊκές αναλύσεις που δεν προσφέρουν τίποτε, ούτε να αφήσουν το χρόνο να ροκανίζει την προοπτική”.

“Σίγουρα δεν υπονοώ ότι αυτό που αποζητούμε είναι λύση-εξπρές. Αυτό που λέω είναι ότι είναι ανάγκη να επιδείξουμε σήμερα, έπειτα από δύο άγονα χρόνια, συνέπεια, προσήλωση σε αρχές, αποφασιστικότητα

και συλλογικότητα και να εργαστούμε για την επίτευξη συμφωνίας”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σε ομιλία του κατά την διάρκεια εκδήλωσης του κόμματος για την 70η επέτειο της αντιφασιστικής νίκης.

Ανέφερε, ακόμη, ότι “είναι αλήθεια πως η ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας προκάλεσε αισιοδοξία σε Ε/κ και Τ/κ πως αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε”.

“Μακάρι. Μακάρι ο κ. Ακιντζί να υποστηρίξει με συνέπεια τις διαχρονικές του θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μακάρι να γραφτεί στην ιστορία ως εκείνος ο Τ/κ που θα σηκώσει ανάστημα στην Τουρκία και θα της ξεκαθαρίσει ότι μπορούμε Ε/κ και Τ/κ να λύσουμε το Κυπριακό και να ζήσουμε μονοιασμένοι στη γη που μας γέννησε, δίχως στρατούς και κηδεμόνες, ανεξάρτητοι και κυρίαρχοι”, είπε ο κ. Κυπριανού.

Ανέφερε πως “δεν πρέπει να ξεχνάμε το δικό μας χρέος, να απομονώνουμε πολιτικά το νεοφασισμό και να αποκαλύπτουμε το πραγματικό του πρόσωπο, ειδικά εμείς στην Κύπρο, που βιώσαμε και βιώνουμε ακόμα τα αποτελέσματα των εγκλημάτων του”.

Ελπίζουμε, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “πως σε αυτή μας την προσπάθεια θα βρούμε και άλλους συμμάχους και το λέω αυτό γιατί είναι τουλάχιστον ειρωνικό να μας βομβαρδίζουν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος με δηλώσεις περί `ιστορικής ευθύνης` στο Κυπριακό και την ίδια ώρα να βεβηλώνουν την ιστορική μνήμη με σύσσωμη την παρουσία τους και επιμνημόσυνους λόγους για ανθρώπους όπως ο Γρίβας ή ο Σαμψών”.

“Η λύση του Κυπριακού προϋποθέτει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, η οποία δεν θα έρθει από τον ουρανό, αλλά οικοδομείται με πολιτικές πράξεις”, είπε ο κ. Κυπριανού.

Χρέος μας να δίνουμε την πάλη για την ειρήνη

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως “τιμώντας τα 70 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη δεν τιμούμε μόνο τις αιματηρές μάχες και τις μεγαλειώδεις θυσίες όσων πολέμησαν το χιτλεροφασισμό αλλά επαναβεβαιώνουμε το χρέος μας και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στο καθήκον της πάλης για την ειρήνη”.

Πρόσθεσε ότι “πάλη για την ειρήνη σημαίνει συνεπής αντι-ιμπεριαλιστικός αγώνας γιατί είναι ο ιμπεριαλισμός που γεννά τους πολέμους, την καταπίεση και την εξαθλίωση, πάλη για την ειρήνη σημαίνει πάλη ενάντια στο νεοφασισμό, να μην πιστέψουμε ποτέ, ούτε για μια στιγμή, πως πρόκειται για `μια άλλη άποψη την οποία η δημοκρατία επιτρέπει`”.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “δεν πρόκειται απλώς για μια ακόμα άποψη, αλλά για το ιδεολόγημα που αιματοκύλησε ολόκληρη την ανθρωπότητα και έστειλε εκατομμύρια ανθρώπους στα κολαστήρια των στρατοπέδων συγκέντρωσης και στο εκτελεστικό απόσπασμα, ενώ σήμερα σπέρνει το μίσος και το φασισμό”.

“Είναι το ελάχιστο χρέος που έχουμε έναντι των εκατομμυρίων που έπεσαν νεκροί για να δωρίσουν στην ανθρωπότητα την ελευθερία. Εβδομήντα χρόνια μετά από την αντιφασιστική νίκη, το τέρας πέθανε, όμως, όπως είχε πει και ο Μπρεχτ, η μήτρα που το γέννησε είναι ακόμα καρπερή. Ας είμαστε όλοι η αλυσίδα της αντίστασης που θα βρει μπροστά του”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Αναφερόμενος στη συμβολή του ΑΚΕΛ στην αντιφασιστική νίκη είπε ότι “αποκορύφωμα αυτής της συμβολής ήταν η απόφαση της 16ης Ιουνίου 1943 με την οποία η Κεντρική Επιτροπή κάλεσε τα μέλη του ΑΚΕΛ να καταταχθούν εθελοντικά στο στρατό και να πολεμήσουν”.

Όπως είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “ήταν η μόνη οργανωμένη, πλήρως συνειδητή και καθαρά αντιφασιστική, μαζική κατάταξη Κυπρίων για να πολεμήσουν το ναζισμό και το φασισμό”.

Πρόσθεσε ότι “η ανταπόκριση ήταν αθρόα και ενθουσιώδης και έντεκα από τα δεκαεπτά μέλη της KE του ΑΚΕΛ και περίπου 800 κομματικά μέλη κατατάχθηκαν στο στρατό και το παράδειγμά τους ακολούθησαν στη συνέχεια και πολλοί άλλοι”.

"Το ψέμα που σερβίρεται κάθε χρόνο"

Ο κ. Κυπριανού θέλησε σε αυτό το σημείο της ομιλίας του, να απαντήσει, όπως είπε, “και στο ψέμα που σερβίρεται σχεδόν κάθε χρόνο, όταν τιμούμε τη μέρα της αντιφασιστικής νίκης, ότι δήθεν το ΑΚΕΛ στράφηκε κατά του χιτλεροφασισμού μόνο όταν η χιτλερική Γερμανία εισέβαλε στη Σοβιετική Ένωση”.

Ανέφερε πως “ο αντικομουνισμός και ο αντιακελισμός έχουν πάντα δύο χαρακτηριστικά: τη μικροψυχία και τη φτήνια και ισχύουν και σε αυτή την περίπτωση” και εξήγησε ότι “η χιτλερική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση άρχισε τα χαράματα της 16ης Ιουνίου 1941, δυο ολόκληρους μήνες μετά την ιδρυτική συνέλευση του Κόμματος στη Σκαρίνου, όπου το ΑΚΕΛ αυτοπροσδιορίστηκε ως Κόμμα `αντιχιτλερικό και αντιφασιστικό`”.

“Είναι προφανές ότι το ΑΚΕΛ δεν περίμενε την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση για να ταχθεί στο αντιχιτλερικό στρατόπεδο”, είπε καταλήγοντας ο Άντρος Κυπριανού.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάτσι είπε ότι η συντριβή του φασιμού επιτεύχθηκε με κοινές προσπάθειες των συμμαχικών δυνάμεων και η κάθε χώρα έχει συνεισφέρει στη σημαντική αυτή νίκη κατά της χιτλερικής Γερμανίας.

Πρόσθεσε ότι “δυστυχώς, μεταξύ των απογόνων της γενιάς αυτού του τρομερού πολέμου, υπάρχουν πολλοί που αποσκοπούν να ξεχάσουν τη μεγαλύτερη τραγωδία πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι έκαναν το παν για να νικήσουν αυτό τον τρομακτικό πόλεμο, να ξεχάσουν αυτούς που άναψαν την φλόγα του πολέμου, ενώ προσπαθούν να αλλοιώσουν και να διαστρεβλώσουν τη σημασία της νίκης του σοβιετικού λαού και το ρόλο του στην απελευθέρωση της Ευρώπης”.

Ο Πρέσβης της Ρωσίας είπε ότι η Σοβιετική Ένωση είναι η μόνη δύναμη που πέτυχε να ανασκευάσει τον μύθο για τον ακατανίκητο γερμανικό στρατό όταν σταμάτησε τα φασιστικά στρατεύματα κοντά στην Μόσχα το Φθινόπωρο του 1941 μετά την αδιάκοπη νικηφόρο πορεία τους ανά την Ευρώπη.

Χαιρέτισε και την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ενός από τους τέσσερες ηγέτες κράτους μέλους της ΕΕ, στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία στην Μόσχα.

Χαιρετισμό απήθυνε και ο βετεράνος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου Μιχάλης Πουμπουρής, ο οποίος είπε ότι αυτή επέτειος σπρώχνει τις μνήμες προς τα πίσω τον περασμένο αιώνα όταν η χιτλερική λαίλαπα σάρωνε την μία μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές χώρες και διέπραττε φρικτά εγκλήματα εις βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο κ. Πουμπουρής είπε ότι μετά την κατάληψη της Ελλάδας και την κήρυξη πολέμου κατά της Σοβιετικής Ένωσης οι νύκτες έγιναν εφιαλτικές και δεν ξέραμε πώς θα ήταν η επόμενη μέρα ενώ στην αβεβαιότητα και στην αγανάκτηση έδωσε διέξοδο η 16η του Ιούνη στο κάλεσμα της οποίας έδωσαν το παρών τους εκατοντάδες, μέλη, στελέχη και οπαδοί του ΑΚΕΛ.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος παρά το ότι ήταν σε αποικιακό ζυγό κατόρθωσε να υπερβεί τον εαυτό της και με πάνω από 20 χιλιάδες νέους έδωσε τη δική της μικρή συμβολή στον αγώνα κατά του χιτλεροφασισμού για αυτό και δίκαια όλοι νιώθουμε περήφανοι για τη συμβολή μας σε αυτή την μεγάλη νίκη.

Καταλήγοντας είπε ότι αυτή η επέτειος προσφέρεται για άντληση διδαγμάτων, για περίσκεψη και προβληματισμό και ένα από τα κύρια διδάγματα που προέκυψαν από τον αντιφασιστικό αγώνα είναι η συμμαχία που επετεύχθη των πιο ανταγωνιστικών και αντιτιθέμενων δυνάμεων της εποχής, της Σοβιετικής Ένωσης από την μια που εξέφρασε τη σοσιαλιστική ιδεολογία και από την άλλη τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία που εκπροσωπούσαν τον ιμπεριαλισμό, πολέμιο του σοσιαλισμού.

Ακολούθως οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση μετέβησαν πεζοί στο μνημείο των Κύπριων πεσόντων κατά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο στο προαύλιο του κτηρίου της ΠΑΣΥΔΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα