Κυπριακό εν μέσω τριμερών

Με το βλέμμα στραμμένο σε τρία γεγονότα διεθνούς και όχι αμιγώς κυπριακού ενδιαφέροντος είναι στραμμένο το βλέμμα του Προεδρικού:

Περιφερειακό παιχνίδι

1. Τετραμερής σύνοδος Υπουργών Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, Ιταλίας – με τη συμμετοχή της Ε.Ε – για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου

East Med.
2. Τριμερής σύνοδος κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας, το δεύτερο 15νθημερο Ιανουαρίου
3. Τριμερής σύνοδος κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Λιβάνου αμέσως μετά τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στη Βηρυτό.

Πολιτικές που οικοδομούν, όπως έλεγαν πηγές κοντά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον ενόψει μιας νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό.

«Αυτό όμως δε σημαίνει σε καμία των περιπτώσεων ότι θα εισέλθουμε ξανά στη διαδικασία του διαλόγου για χάριν του διαλόγου. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος.

Οι προς τον ΓΓ του ΟΗΕ θέσεις μου είναι ότι είμαστε έτοιμοι να επανέλθουμε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές», ανέφερε ο ΠτΔ.

Έχοντας στη φαρέτρα του το όπλο της αναγνώρισης της διεθνούς κοινότητας του ρόλου του ως περιφερειακός ηγέτης με μεγάλη επιρροή, με πρόσφατο παράδειγμα την εν εξελίξει διαμεσολάβησή του για την πολιτική κρίση στο Λίβανο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε εκ νέου την αποφασιστικότητά του να σταθεί απέναντι στις όποιες διεθνείς πιέσεις για αποδοχή έστω κατ’ ελάχιστο προνοιών ασφάλειας που απαντώνται σε παρωχημένες εποχές.

«Ο υπεύθυνος ηγέτης αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες και δεν τις μεταθέτει και δεν τις μεταφέρει στους ώμους του κυπριακού λαού για να επωμιστεί εκείνος την ευθύνη. Καλύτερα είναι να καταλογίζονται ευθύνες στον ηγέτη παρά σε ένα λαό. Ένα είναι να τιμωρείται ο ηγέτης και άλλο είναι να τιμωρείται ένας λαός και μια χώρα ολόκληρη», είπε ο ΠτΔ.

Και σημείωσε πως η προσπάθεια για λύση και επανένωση παραμένει και θα είναι η ύψιστη προτεραιότητα του αν επανεκλεγεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα