Απόρρητη ιρλανδική έκθεση επικρίνει το Λονδίνο για το Brexit

Απόρρητη ιρλανδική κυβερνητική έκθεση χαρακτηρίζει τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit «χαοτική και χωρίς συνοχή».

Το έγγραφο αποκαλύφθηκε από την ιρλανδική δημόσια τηλεόραση και περιλαμβάνει αναφορές από κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους που καυτηριάζουν το «χάος στην κυβέρνηση των Συντηρητικών» στην πορεία προς την έξοδο από την ΕΕ.

Οι αναφορές αυτές έχουν υποβληθεί στο Δουβλίνο από τις πρεσβείες της Ιρλανδίας ανά τα κράτη-μέλη κατά την περίοδο 6-10 Νοεμβρίου.

Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην εκτίμηση αξιωματούχου του

ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι το Brexit «θα προξενήσει μεγάλα προβλήματα για την Ιρλανδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Δανία». Ο ίδιος ρωτούσε πώς θα λειτουργήσει στη μετα-Brexit εποχή η μετανάστευση μεταξύ βορρά και νότου στην Ιρλανδία και πώς θα γίνεται η διαχείριση των τελωνειακών ροών.

Ο Βρετανός δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ίαν Φόρεστερ κατηγόρησε τους υπουργούς της κυβέρνησης της χώρας του ότι δεν έχουν κατανοήσει το πόσο περίπλοκο θα είναι να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο την ΕΕ. Όπως σχολίασε μιλώντας με Ιρλανδούς διπλωμάτες, «υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την ποιότητα των πολιτικών στο Γουέστμινστερ αυτή τη στιγμή».

Ο ίδιος εξέφρασε την ευχή «σταδιακά να συνειδητοποιήσει ο κόσμος» τι σημαίνει πραγματικά το Brexit και να δουν όλοι ότι πρόκειται για ένα «μεγάλο λάθος».

Λετονοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν σε συζήτηση με Ιρλανδούς διπλωμάτες τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον «μη εντυπωσιακό».

Αποκαλύπτεται επίσης ότι σε συνάντησή που είχε με τους Γάλλους Υπουργούς Άμυνας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο Βρετανός Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις μόλις που έθιξε το θέμα της εξόδου της χώρας του από την ΕΕ, με τους Γάλλους να χαρακτηρίζουν τις συναντήσεις «χαμένες ευκαιρίες» για τη βρετανική πλευρά να πιέσει για έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων.

Τσέχος υπουργός είπε ότι λυπάται τους Βρετανούς πρέσβεις ανά την ΕΕ «που προσπαθούν να περάσουν ένα συμπαγές μήνυμα για το Brexit την ώρα που στην πατρίδα τους επικρατεί πολιτική σύγχυση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα