ΕΚΤ σε Ελλάδα: Συνεχίστε την εφαρμογή των συμφωνηθέντων

Η β` αξιολόγηση, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ αλλά και η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του Μπενουά Κερέ, μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στο 27ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, ο οποίος ζήτησε, μεταξύ άλλων, σταθερή εφαρμογή των

συμφωνηθέντων από ελληνικής πλευράς και επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων.

Μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε ειδική μνεία στην τραπεζική διακυβέρνηση, χαιρετίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, στην αξιολόγηση και την ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών.Προσέθεσε ότι η μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ν’ αποκατασταθεί σταδιακά η επαρκής και αποτελεσματική προσφορά πιστώσεων προς την ελληνική οικονομία υπογραμμίζοντας, όμως, ότι έχει σημαντικά βελτιωθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Ο Κερέ τάχθηκε υπέρ της διαμόρφωσης ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων. Στην ίδια κατεύθυνση, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Ως προς το χρέος, σημείωσε ότι υπάρχουν ανησυχίες ως προς τη βιωσιμότητά του και εξέφρασε αισιοδοξία ως προς την επίτευξη συμφωνίας που θα φέρει ηρεμία στις αγορές και θα διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τον Ιούλιο του 2018.

Τέλος, ως προς το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, δήλωσε ότι την σχετική απόφαση θα λάβει με πλήρη ανεξαρτησία το ΔΣ της ΕΚΤ λαμβάνοντας υπ’ όψιν την πορεία του ελληνικού προγράμματος, τη βιωσιμότητα του χρέους κλπ.

Ο κ. Κερέ, στο περιθώριο της ομιλίας του, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα