Κυπριακό: Αθήνα και Λευκωσία σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα

Ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά. Κοινή θέση όλων των πολιτικών αρχηγών, ότι η Ελλάδα και ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς, στήριξαν και βοήθησαν τα μέγιστα στην προσπάθεια της ε/κ πλευράς στη διαπραγμάτευση επί ελβετικού εδάφους.

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, οι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στην Ελλάδα

και τον Ελληνικό λαό για τη στήριξη που παρέχουν στην ε/κ πλευρά, σε σχέση με το Κυπριακό και συνέχισαν ο καθένας μεταφέροντας τις δικές του θέσεις σε σχέση με την επόμενη ημέρα.

Διαβάστε σχετικά: Οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος και ότι η Ελλάδα απλά στηρίζει και συμπαρίσταται στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Επεσήμανε δε ότι αν η τουρκική πλευρά αποδεχθεί το πλαίσιο όπως το έχει θέσει ο Γ.Γ. ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τότε θα μπορέσει να υπάρξει μια βάση επί της οποίας να γίνει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Άντρος Κυπριανού ανάλωσε μεγάλο μέρος της τοποθέτησής του στο να καταστήσει σαφές πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα μπορούσε να είχε πράξει διαφορετικά και καλύτερα, κατά τη διαπραγμάτευση στο Crans-Montana. Θα μπορούσε, όπως είπε, να είχαν εκτιμηθεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τα δεδομένα, έτσι ώστε να είμαστε ένα βήμα μπροστά και να αναγκάσουμε με τις προτάσεις και τις θέσεις μας την Τουρκία είτε να δεχθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, είτε να της επιρριφθούν ευθύνες για τη μη αποδοχή. Τώρα δεν έχει γίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο, επεσήμανε. Η βάση επίλυσης του Κυπριακού παραμένει η ίδια, δηλαδή η ΔΔΟ, όπως την έχουν θέσει τα ΗΕ, ξεκαθάρισε, ενώ δήλωσε έτοιμος να "συζητήσει απόψεις και εισηγήσεις σε σχέση με την τακτική που θα ακολουθήσει η ε/κ πλευρά".

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος στις δικές του δηλώσεις επεσήμανε την επιμονή του Νίκου Κοτζιά σε θέσεις αρχών, γεγονός που βοήθησε τα μέγιστα στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης επί ελβετικού εδάφους, όπως υποστήριξε. Επεσήμανε επίσης ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας ο ίδιος εισηγήθηκε τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για ευρύτερο συντονισμό σε πολλαπλά επίπεδα.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος με τη σειρά του επεσήμανε ότι στόχος είναι η ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Τόνισε ότι οι θέσεις που κατέθεσαν έχουν ως στόχο να αναχαιτίσουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις και να διαφυλάξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επεσήμανε για ακόμα μια φορά ότι δεν συμφωνεί η ΕΔΕΚ με τη λύση ΔΔΟ με τον τρόπο που αυτή τίθεται προς συζήτηση και ξεκαθάρισε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες, έχει θετικά στοιχεία τα οποία σε ένα βαθμό ικανοποιούν, όχι όμως σε απόλυτο βαθμό.

Ο Γιώργος Λιλλήκας ενημέρωσε ότι η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε συμπληρωματικό έγγραφο σε συνέχεια εγγράφου που είχε ήδη καταθέσει σε προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Στο συμπληρωματικό αυτό έγγραφο συμπεριλαμβάνονται πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις και μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έτσι ώστε να αποτραπούν οι οποιεσδήποτε τουρκικές μεθοδεύσεις.

Ο Πόλυς Παλλήκαρος, επέλεξε να σταθεί περισσότερο στο ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ένα θέμα το οποίο όπως επεσήμανε, έθεσαν στο Νίκο Κοτζιά, χωρίς ωστόσο να λάβουν οποιαδήποτε απάντηση από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ο Γιώργος Περδίκης στάθηκε περισσότερο στην αναγκαιότητα ο ευρωπαϊκός παράγοντας να στηρίξει πιο έμπρακτα και πιο ξεκάθαρα την Κυπριακή Δημοκρατία, μια θέση που ανέπτυξε και ο Νίκος Κοτζιάς κατά τη χθεσινή του παρουσία στις Βρυξέλλες σε συνάντηση με Ευρωπαίους ομολόγους του. Ο κ. Περδίκης χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι μέσα από όσα έχουν μεταφερθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, πηγάζει το συμπέρασμα ότι στο ελβετικό θέρετρο ο ευρωπαϊκός παράγοντας αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων.

Ο Γεάδης Γεάδη, τόνισε ότι το ΕΛΑΜ επανήλθε στο Εθνικό Συμβούλιο λόγω του ότι η συζήτηση που γίνεται αφορά πλέον την επόμενη μέρα και τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η ε/κ πλευρά από τώρα και στο εξής. Σύμφωνα με τον Γεάδη Γεάδη, το ΕΛΑΜ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για νέα στρατηγική που αφορά κυρίως στην αλλαγή του στρατηγικού στόχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα