Έιντε: Δεν αποκλείεται η επανέναρξη συνομιλιών εντός Μαρτίου

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, η οποία κράτησε γύρω στη μια ώρα.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Έιντε, ανέφερε ότι συνεχίζει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συναντήσεων για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, το συντομότερο. Ξεκαθάρισε,

ωστόσο, ότι δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας, καθώς κάτι τέτοιο δεν του έχει ζητηθεί από τους δυο ηγέτες, ενώ ακόμα και να του το ζητούσαν θα το απέρριπτε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, καθώς είναι μια συνταγή που δοκιμάστηκε και δεν είχε θετική κατάληξη.

Επεσήμανε ότι τον ανησυχεί ο χρόνος που περνά, χωρίς συνομιλίες, έτσι ώστε να μην χαθεί το μομέντουμ, ενώ διευκρίνισε ότι οι Αναστασιάδης και Ακιντζί, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να συζητήσουν με διαφορετικό τρόπο όταν επανέλθουν στο τραπέζι από ότι πριν.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα τριμερούς την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, ενώ αύριο θα ενημερώσει μέσω τηλεδιάσκεψης τον Αντόνιο Γκουτέρες και την Εκτελεστική Επιτροπή του Σ.Α ΟΗΕ για τις επαφές του στην Κύπρο και τις εξελίξεις.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει επαφές με τον Ζιαν Κλοντ Γιούνκερ και άλλους αξιωματούχους της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και για να έχει μια ανταλλαγή απόψεων μαζί τους. τρόπο από ότι πριν.

Διαβάστε σχετικά: Σε εξέλιξη συνάντηση Αναστασιάδη-Έιντε

Από πλευράς Προεδρικού, δηλώσεις έκανε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν ανάμεσα στα άτομα που συμμετείχαν στη συνάντηση. Μαζί του ήταν και οι Μαυρογιάννης και Παντελίδης.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Βίκτωρα Παπαδόπουλου, "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε αυτά που είπε και σήμερα ότι ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να επαναρχίσει ο διάλογος, καθότι δεν ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών αλλά ο κ. Ακκιντζί".

Ερωτηθείς αν υπάρχει έδαφος για την επανέναρξη νέων διαπραγματεύσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «εμείς ελπίζουμε ότι θα αλλάξει η στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη και θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών από όπου αποχώρησε».

Σε ερώτηση πόσο κοντά βρισκόμαστε στο να αλλάξει στάση και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών ο κ. Ακκιντζί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν μπορώ να κρατώ μεζούρα για να ξέρω. Γνωρίζω ότι καταβάλλει προσπάθειες ο Σύμβουλος του ΓΓ για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο».

Κληθείς να πει κατά πόσο επιμένει στους όρους που έχει θέσει ο κ. Ακκιντζί, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε ούτε λειτουργεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά υπό το καθεστώς όρων που θέτουν κάποιοι άλλοι. Το θέμα είναι ότι ήμασταν σε μια διαδικασία εδώ και 20 μήνες η οποία απέδωσε πολλούς καρπούς. Υπάρχει πρόοδος, υπάρχουν και μεγάλες διαφορές, υπάρχουν και μεγάλες αποκλίσεις, αλλά ήταν μια διαδικασία που έδιδε ελπίδα. Από το τραπέζι των συνομιλιών δεν αποχώρησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αποχώρησε ο κ. Ακκιντζί».

Keywords
Τυχαία Θέματα