Ευρωπαϊκό σήμα κινδύνου για τα κόκκινα δάνεια

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωπες με αυξανόμενους κινδύνους λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) περιορίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προειδοποιεί εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη ανέχονται σε €1 τρισεκατομμύριο, κάτι που εμποδίζει την ικανότητα

των τραπεζικών ιδρυμάτων να δίνουν νέα δάνεια.

Και ενώ το πρόβλημα παρουσιάζεται πιο έντονα σε χώρες όπως η Ιταλία (σε απόλυτους αριθμούς κατέχει το ένα τρίτο των συνολικών κόκκινων δανείων), στην Ελλάδα και στην Κύπρο, εντούτοις το θέμα αποκτά ευρωπαϊκή διάσταση με πιθανή την εξάπλωσή του, αναφέρει έγγραφο που ετοίμασαν εκπρόσωποι των κρατών – μελών και των εποπτικών αρχών.

Με τον ευρωπαϊκό όρο των κόκκινων δανείων να βρίσκεται στο 5,4%, τα κόκκινα δάνεια στη Γερμανία αντιστοιχούν μόλις στο 2,6%, ενώ στην Ελλάδα και στην Κύπρο το ποσοστό των ΜΕΔ πλησιάζει στο 50%. Στην Πορτογαλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου 20%, ενώ σε Ιταλία και Σλοβενία τα κόκκινα δάνεια υπερβαίνουν το 16% του δανειακού χαρτοφυλακίου

Οι κίνδυνοι που προκύπτουν από τα ΜΕΔ σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ενδεχομένως να αυξηθούν «αν οι νομισματικές συνθήκες καταστούν λιγότερο βοηθητικές», αναφέρεται στο έγγραφο, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η ΕΚΤ αναμένεται τον Απρίλιο να περιορίσει το ρυθμό των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα €60 δισ. Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι αν και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, η ΕΚΤ ετοιμάζει το έδαφος για σταδιακή μείωση των επιθετικών μέτρων τόνωσης της ανάπτυξης.

Τα κράτη-μέλη με το ψηλότερο ποσοστό ΜΕΔ έχουν επιστρέψει σε οικονομική ανάπτυξη μετά την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το 2014, ωστόσο θεωρείται ασαφές τι θα συμβεί όταν αυτό τερματιστεί.

Ενώ οι τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από τα ψηλότερα επιτόκια, τα οποία θα βελτιώσουν το περιθώριο κέδρους των τραπεζών, αυτό ίσως αντισταθμιστεί από τον αντίκτυπο μιας ενδεχόμενης οικονομικής επιβράδυνσης.

Η έκθεση θα συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στη Μάλτα στις 7 και 8 Απριλίου αναφορικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών πρότεινε τη δημιουργία μια «κακής τράπεζας» (εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων) με κεφάλαια από τα κράτη-μέλη για αγορά των προβληματικών δανείων σε τιμές πάνω από τις τρέχουσες τιμές αγοράς, κάτι που θα βοηθούσε στη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς δανείων. Οι τράπεζες διστάζουν να προβούν σε πωλήσεις δανείων, καθώς οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και δεν υπάρχουν πολλοί αγοραστές.

Αν και η Γερμανία αντιτάχθηκε στην πρόταση της δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής «κακής τράπεζας», το Reuters σημειώνει ότι τα έγγραφα της ΕΕ χαρακτηρίζουν την ανάπτυξη μιας δευτερογενούς αγοράς ΜΕΔ ως προτεραιότητα. Ευρωπαϊκή πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε στο πρακτορείο ότι το θέμα παραμένει αμφιλεγόμενου και είναι πιθανόν να απαιτηθεί συμβιβασμό σε πολιτικό παρά σε τεχνοκρατικό επίπεδο στη συνάντηση της Μάλτας.

Keywords
Τυχαία Θέματα