Το παρασκήνιο "Έιντε" στη Νέα Υόρκη

Την παρασκηνιακή δράση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στην Ε.Ε. σε σχέση με το Κυπριακό, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Σ».

Όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο πολιτικός αναλυτής, Γιάννος Χαραλαμπίδης, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ

είχε ενημερώσει την ΕΕ και συνεργάτες του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι στη Νέα Υόρκη θα αποφασιζόταν η σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης.

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι ήταν ενήμερος γι αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «άλλα λένε μέσα στην αίθουσα οι ηγέτες και άλλα έξω».

Οι δηλώσεις του κ. Έιντε προκάλεσαν προβληματισμό στην ομάδα τεχνοκρατών, που του απάντησε ότι οι εντατικές του Σεπτεμβρίου δεν είχαν πάει τόσο καλά, ώστε οι δυο πλευρές να βρίσκονται σε ακτίνα λύσης.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ ανταπάντησε ότι στην πενταμερή θα συζητούνταν τα εκκρεμούντα θέματα και ότι η όλη διαδικασία πρέπει να τελειώσει ως τον Δεκέμβριο. Κάλεσε, μάλιστα, την Κομισιόν «να τετραγωνίσει ακόμη και τον κύκλο» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Πλήρη άγνοια για τις πρωτοβουλίες Έιντε δήλωνε η κυβέρνηση, η οποία τόνιζε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν είχε αναλάβει καμιά δέσμευση για πενταμερή διάσκεψη, μετά την τριμερή στη Νέα Υόρκη.

Αναξιόπιστο θεωρούν τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ και τα κόμματα, τα οποία στιγματίζουν τη φιλοτουρκική του στάση και τις έμμεσες πιέσεις, που ασκεί προς την ε/κ πλευρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα