«Κουβέντες του καφενέ όσα λέει το ΑΚΕΛ»

Σκάνδαλα, ατζέντες και διαφθορά σε debate Αβέρωφ-Άντρου
Ά. Κυπριανού: Μανιφέστο της Κυβέρνησης το μνημόνιο

Τα ξίφη τους σε σειρά θεμάτων στους τομείς της οικονομίας, του Κυπριακού, της εσωτερικής διακυβέρνησης και της παιδείας διασταύρωσαν χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, με τους δύο άντρες να συμφωνούν ωστόσο ότι η Κύπρος βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. «Δεν σηκώνει να ρισκάρουμε», ήταν

το μήνυμα του κ. Νεοφύτου, ενώ ο Άντρος Κυπριανού κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει τις πολιτικές του ΑΚΕΛ.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια προεκλογικής αντιπαράθεσης που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με συντονιστή τον επισκέπτη καθηγητή και πρώην Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρο Ρουσόπουλο, οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο αρχηγών ανέβηκαν, όταν έγινε αναφορά σε σκάνδαλα και στις επικρίσεις κατά ανεξάρτητων αξιωματούχων.

Η οικογένεια του Προέδρου
Απαντώντας σε ερώτηση, κατά πόσο υπάρχει ατιμωρησία για τους ισχυρούς, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η Κυβέρνηση είναι τόσο πρόθυμη να πατάξει τη διαφθορά, που διόρισε Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα «έναν άνθρωπο ο οποίος ενδεχομένως σήμερα να καταδικαστεί και να βρεθεί στη φυλακή», «η οικογένεια του Προέδρου βρέθηκε αναμεμιγμένη σε ύποπτες μεταφορές χρημάτων», ενώ συνεργάτες του δικηγορικού του γραφείου βρέθηκαν να εκπροσωπούν τη Ryan Αir με ψεύτικα ονόματα, σε συναντήσεις στο Προεδρικό.

Ο τάφος της αξιοπιστίας
Απαντώντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε λόγο για «κουβέντες του καφενέ» και «ισοπεδωτική κριτική», και είπε ότι ήταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που διέταξε έρευνες από ανεξάρτητους αξιωματούχους, οι οποίοι έβγαλαν τα πορίσματά τους για τα θέματα αυτά. «Πρέπει να συμβάλουμε στην αναβάθμιση και επανάκτηση της αξιοπιστίας, διαφορετικά με το να πέφτουμε χαμηλά εμείς οι πολιτικοί, ανοίγουμε τον τάφο της αναξιοπιστίας μας», είπε.

«Ουδέποτε καταδέχθηκα να ρίξω τον πολιτικό μου λόγο χαμηλά και ό,τι λέω βασίζεται σε συγκεκριμένα γεγονότα που δεν σηκώνουν αμφισβήτηση», ανταπάντησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να λέει αργότερα πως «κατανοώ ότι ήρθες με συγκεκριμένη ατζέντα».

Κατάχρηση δουλειάς
Για την καταπολέμηση της διαπλοκής και την τιμωρία των ενόχων, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι οι κυβερνώντες προσπαθούν να καταχραστούν τη δουλειά που γίνεται από τον Γενικό Ελεγκτή και τον Γενικό Εισαγγελέα, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να απαντάει πως «είναι ο Αναστασιάδης που διόρισε αυτούς που κατά την άποψή του κ. Κυπριανού είναι πραγματικά ανεξάρτητοι και χτυπούν τη διαφθορά και τη διαπλοκή». «Για πρώτη φορά κάποιοι μπήκαν φυλακή», είπε, ενώ πρόσθεσε ότι «έχουμε ανεξάρτητους αξιωματούχους που δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους».

Και για την οικονομία
Ως προς την κατάσταση στην οικονομία μετά το τέλος του μνημονίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο μηχανισμός παρακολούθησης θα συνεχιστεί, ενώ έκανε λόγο για ασφυκτικό πλαίσιο της ΕΕ και αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο από την πλήρη εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης. Οι πολιτικές του μνημονίου είναι το μανιφέστο της Κυβέρνησης, συνέχισε.

Για να μπει τέλος στις ανισότητες, πρέπει να αλλάξουμε πολιτικές, είπε, παίρνοντας από τους πλούσιους για να δώσουμε στους φτωχούς, όπως είναι το παράδειγμα της Ιρλανδίας. Δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε αυξήσεις στον δημόσιο τομέα, αλλά να δούμε τον ιδιωτικό πρώτα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η Κύπρος εκτροχιάστηκε λόγω της τραπεζικής κρίσης.

«Η κρίση στην Κύπρο ήταν δημοσιονομική και τραπεζική», απάντησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Είπε ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι το τέλος του δρόμου, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, ενώ συμπλήρωσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα