Στις 28 Μαΐου το Pride Κύπρου

Με σύνθημα «TransForm your Mind»
ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ACCEPT, Η ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΦΥΛΟΥ

Με όραμά της μια κοινωνία απαλλαγμένη από διακρίσεις και προκαταλήψεις, βασισμένη στον σεβασμό προς τον κάθε πολίτη και στην αποδοχή της διαφορετικότητάς του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό, η Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου

διοργάνωσε χθες Διάσκεψη Τύπου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ενάντια στην Ομοφοβία και Τρανσφοβία, που τιμάται στις 17 Μαΐου.

Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος της Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου Κώστας Γαβριηλίδης, αναφερόμενος στην ψήφιση της Πολιτικής Συμβίωσης από τη Βουλή, τον Νοέμβριο του 2015, αλλά και στην ποινικοποίηση της δημόσιας ομοφοβικής και τρανσφοβικής ρητορικής που οδηγεί σε βία ή μίσος τον Μάιο του 2015, σημείωσε πως φέτος, για πρώτη φορά, μπορούμε να μιλήσουμε για την εκπλήρωση μεγάλων στόχων της κοινότητας ΛΟΑΤΙ κατά τη χρονιά που πέρασε και να συγχαρούμε τη χώρα μας που έχει κάνει ένα βήμα μπροστά στον αγώνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ο πόλεμος συνεχίζεται»
Ο κ. Γαβριηλίδης σημείωσε, επίσης, πως ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα η προσπάθεια του αγώνα των ΛΟΑΤΙ είναι να θεωρηθεί από όλους, πολιτεία και κοινωνία, ότι όλα είναι εντάξει και έχει τελειώσει ο πόλεμος. Η κοινότητα ΛΟΑΤΙ κέρδισε μια σημαντική μεν μάχη, αλλά έχει πολλές ακόμα να δώσει μέχρι να επέλθει η ισότητα και η εξάλειψη των διακρίσεων: ισότιμη μεταχείριση κατά την παροχή Προϊόντων και Υπηρεσιών, Εκπαίδευσης ή Υγείας, ισότητα σε ό,τι αφορά την οικογένεια διαμέσου της επιλογής του Πολιτικού Γάμου και για τα ομόφυλα ζευγάρια, την τεκνοθεσία από ομοφυλα ζευγάρια, τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου χωρίς οποιεσδήποτε εξευτελιστικές ιατρικές διαδικασίες, αλλά και τη σωστή εφαρμογή αποφάσεων για ΛΟΑΤΙ αιτητές ασύλου.

Παράλληλα, συνεχάρη δημόσια το ΑΚΕΛ για τη στάση του υπέρ της τεκνοθεσίας, καθώς και τον βουλευτή του ΔΗΣΥ κ. Σωτήρη Σαμψών, που πρώτος δημόσια τοποθετήθηκε υπέρ στη Βουλή, όταν το θέμα συνεζητείτο στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, στέλνοντας την ευχή η νέα Βουλή να έχει τη βούληση και το θάρρος να λάβει σημαντικές αποφάσεις, που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών της χώρας μας, χωρίς εξαιρέσεις.

Νομική αναγνώριση
Επίσης, ο κ. Γαβριηλίδης αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα της Accept, που φέτος εκφράζεται μέσω του σλόγκαν του Pride «TransForm your Mind», για τη νομική αναγνώριση της διόρθωσης φύλου, δηλαδή, τη νομική διαδικασία με την οποία τρανς άτομα μπορούν να αλλάξουν το όνομα και το φύλο τους σε αυτό που τα ίδια νιώθουν πως βρίσκονται, και όχι σε αυτό που το κράτος θα ήθελε να τους κατατάσσει.

Τα προαπαιτούμενα που επιβάλλει η παρούσα διαδικασία αποτελούν σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τρανς ατόμων, αφού περιλαμβάνουν την αναγκαστική στείρωση, την υποχρεωτική διάγνωση της ψυχικής υγείας, το διαζύγιο ή το όριο ηλικίας. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ αρχίζουν στις 17 Μαΐου, με σύνθημα «TransForm your Mind» και κορυφώνονται με την Πορεία Υπερηφάνειας στις 28 Μαΐου 2016, στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας. Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.acceptcy.org/pride.

Keywords
Τυχαία Θέματα