Κούρεμα επιδομάτων βουλευτών εισηγείται ο Γενικός Ελεγκτής

Στις «τσέπες» των βουλευτών και μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, μπαίνει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ο οποίος στην έκθεσή του καταγράφει τα επιδόματα που λαμβάνουν συστήνοντας όπως κάποια από αυτά ενσωματωθούν στο μισθό τους, άλλα να καταργηθούν ή να μειωθούν.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, συστήνει την κατάργηση της καταβολής διπλού επιδόματος για γραμματειακές υπηρεσίες στις περιπτώσεις που μέλος της Βουλής

των αντιπροσώπων διετέλεσε και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Εξάλλου επισημαίνει ότι για σκοπούς διαφάνειας θα πρέπει να ενσωματωθούν στο μισθό των βουλευτών τα επιδόματα για γραμματειακές σπουδές και για έξοδα παραστάσεως.

Το επίδομα οδοιπορικών, σύμφωνα με την έκθεση δεν μπορεί να θεωρείται ότι σχετίζεται με το πραγματικό κόστος οδοιπορικών για τη συμμετοχή των Βουλευτών στις συνεδρίες αλλά και σε άλλες εργασίες του Σώματος. Γίνεται εισήγηση όπως το ποσό αυτό συσχετιστεί με τα πραγματικά οδοιπορικά έξοδα των βουλευτών. Αν θα παραμείνει υπό τη μορφή κατ’ αποκοπή ποσού, θα πρέπει να περιοριστεί σημαντικά.

Οι αποζημιώσεις μελών της Βουλής και βουλευτών με αριθμούς

Αποζημίωση Μελών της Βουλής

Στο ποσό των €6.611,24, αποτελούμενο από αποδοχές ύψους €3.640,33, επίδομα παραστάσεως ύψους €1.945,75, καθώς και κατ' αποκοπή επίδομα €1.025,16 για γραμματειακές υπηρεσίες, ανερχόταν η μηνιαία αποζημίωση των μελών της Βουλής των αντιπροσώπων στις 31.12.14.

Σημειώνεται ότι τόσο το επίδομα παραστάσεως όσο και επίδομα για γραμματειακές υπηρεσίες θεωρούνται ως συντάξιμες απολαβές. Επίσης με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καταβάλλεται μηνιαίως κατ’ αποκοπή επίδομα οδοιπορικών ύψους €683,44 (£400), σε όλα τα Μέλη της Βουλής.

Σχετικά με την αποζημίωση των Μελών της Βουλής αναφέρονται τα ακόλουθα: (α) Τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Παρατηρήθηκε ότι, Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του Σώματος, λαμβάνει σύμφωνα με τον περί Ωφελημάτων (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων) Νόμο αρ.131(Ι)1988, μηνιαίο επίδομα για την απασχόληση ιδιαιτέρας γραμματέας συνολικού ύψους €3.019. Επίσης βάσει του περί Υπουργών και του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου αρ. 22/1960, δικαιούται μηνιαίο κατ’ αποκοπή επίδομα για γραμματειακές υπηρεσίες ύψους €1.025,16.

Σύσταση Eλεγκτικής Υπηρεσίας: Τo Υπουργείο Οικονομικών να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για κατάργηση της καταβολής διπλού επιδόματος για γραμματειακές υπηρεσίες στις περιπτώσεις που Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων διετέλεσε και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αποζημίωση Βουλευτών

Με τον Νόμο Ν.79(Ι)/1995 καθορίστηκε ότι οι ετήσιες αποδοχές των Μελών της Βουλής αναπροσαρμόζονται:

(α) σύμφωνα με τη διακύμανση του τιμαριθμικού δείκτη, και

(β) του ετήσιου ποσοστού αύξησης μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών.

Σημειώνεται ότι ο τρόπος υπολογισμού του ποσοστού αύξησης μισθών και ημερομισθίων σύμφωνα με το (β), που παραχωρείται μόνο στα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθορίστηκε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών στις 10.7.1996 και καταγράφηκε σε σχετικά Πρακτικά. Ωστόσο, παρατηρήθηκε πως ο τρόπος υπολογισμού που εφαρμόζεται από το Λογιστήριο της Βουλής δεν συνάδει με τον τρόπο που καθορίστηκε στην πιο πάνω σύσκεψη.

Σημειώνεται ότι, με βάση το άρθρο 8(3) του περί της μη Παραχώρησης Προσαυξήσεων και Τιμαριθμικών Αυξήσεων στους Μισθούς των Αξιωματούχων και Εργοδοτουμένων και στις Συντάξεις των Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμο Ν.192(I)/2011, η αναπροσαρμογή των αποδοχών σύμφωνα με το (β) έχει ανασταλεί για τα έτη 2012-2016.

Η ελεγκτική υπηρεσία έχει την άποψη ότι η παραχώρηση της πρόσθετης αύξησης σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας με βάση την αύξηση μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων, που παραχωρείται μόνο στα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, πέραν της διακύμανσης του τιμαριθμικού δείκτη, πρέπει να τερματιστεί.

Επίδομα για Γραμματειακές Υπηρεσίες

Σύμφωνα με τον Περί Υπουργών και του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Αποζημίωση) Νόμο 22/1960, όπως τροποποιήθηκε με το Νόμο 79(Ι)/1995 από το 1996, παραχωρείται στους βουλευτές μηνιαίο επίδομα Γραμματειακών υπηρεσιών ύψους £300 (€512,58), το οποίο από το έτος 2005 αναθεωρήθηκε σε £600 ή €1.025,16 (Ν.111(Ι)/2005).

Το πιο πάνω επίδομα, προορίζεται για κάλυψη των εξόδων εργοδότησης από τους ίδιους τους Βουλευτές, ατόμων για παροχή γραμματειακών υπηρεσιών. Σημειώνεται επίσης ότι το πιο πάνω επίδομα θεωρείται συντάξιμη απολαβή και ως εκ τούτου, με την αποχώρηση τους από το βουλευτικό αξίωμα λαμβάνουν αυξημένη σύνταξη κατά €513 μηνιαίως και αύξηση στο φιλοδώρημα κατά €28.704 (για την περίπτωση βουλευτών με δύο θητείες).

Επίδομα παραστάσεως

Το επίδομα παραστάσεως που λαμβάνουν οι βουλευτές ανέρχεται σήμερα σε €1.945,75 μηνιαίως (€23.349 ετησίως).

Σημειώνεται ότι το πιο πάνω επίδομα αυξάνεται με τις εκάστοτε τιμαριθμικές αναπροσαρμογές και θεωρείται συντάξιμη απολαβή και ως εκ τούτου, με την αποχώρηση τους από το βουλευτικό αξίωμα λαμβάνουν αυξημένη σύνταξη κατά €973 μηνιαίως και αύξηση στο φιλοδώρημα κατά €54.481 (για την περίπτωση βουλευτών με δύο θητείες).

Οδοιπορικά Μελών της Βουλής.

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 13.7.2005 αρ. 62.358 καθορίστηκε ενιαίο κατ’ αποκοπή ποσό αποζημίωσης, ύψους €683,44 το μήνα έναντι οδοιπορικών εξόδων για όλα τα Μέλη της Βουλής, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής, για τη συμμετοχή τους στις συνεδρίες αλλά και σε άλλες εργασίες του Σώματος.

Σημειώνεται επίσης ότι, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση, του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 9/1/2002 αρ. 54.875 καταβάλλονταν οδοιπορικά έξοδα μόνο για τα Μέλη της Βουλής που διέμεναν εκτός Λευκωσίας:

Για όσα Μέλη διέμεναν στην Πάφο €384,43 τον μήνα.Για όσα Μέλη διέμεναν στη Λεμεσό ή στο Παραλίμνι €213,57 τον μήνα. Για όσα Μέλη διέμεναν στη Λάρνακα €128,15 τον μήνα. Παρατηρήθηκε επίσης ότι το κατ’ αποκοπή επίδομα καταβάλλεται και την καλοκαιρινή περίοδο που η Βουλή δεν συνεδριάζει ή λειτουργεί σε μειωμένους ρυθμούς.

Σημειώνεται επίσης ότι, το πιο πάνω επίδομα καταβάλλεται εξ ολοκλήρου ανεξαρτήτως της παρουσίας ή όχι των Μελών στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σύσταση Ελεγκτικής Υπηρεσίας: Εφόσον το επίδομα για Γραμματειακές Σπουδές και το επίδομα Παραστάσεως είναι συντάξιμα, θα πρέπει για σκοπούς διαφάνειας να ενσωματωθούν στο μισθό των βουλευτών. Το επίδομα οδοιπορικών προφανώς δεν μπορεί να θεωρείται ότι σχετίζεται με το πραγματικό κόστος οδοιπορικών για τη συμμετοχή των Βουλευτών στις συνεδρίες αλλά και σε άλλες εργασίες του Σώματος. Γίνεται εισήγηση όπως το ποσό αυτό συσχετιστεί με τα πραγματικά οδοιπορικά έξοδα των βουλευτών. Αν θα παραμείνει υπό τη μορφή κατ’ αποκοπή ποσού, θα πρέπει να περιοριστεί σημαντικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα