Κουγιάλης: Ζωτικής σημασίας η στήριξη καινοτόμων έργων

Tο ζήτημα των αδιάθετων κονδυλίων του προγράμματος χρηματοδότησης NER300, έθεσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος συμμετείχε σήμερα, στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Κατά την παρέμβασή του ο Υπουργός απηύθυνε έκκληση προς την Κομισιόν να εξεύρει το συντομότερο δυνατό και πριν το τέλος του 2016, τρόπο για πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων του NER300, ώστε να διασφαλιστεί η υλοποίηση των ήδη επιλεγμένων έργων.

Το NER300 αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στον κόσμο για προώθηση καινοτόμων

τεχνολογιών στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ο Υπουργός, μιλώντας στο Συμβούλιο, υπογράμμισε ότι η στήριξη καινοτόμων έργων μέσω του χρηματοδοτικού μηχανισμού είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου τα κράτη μέλη να είναι σε θέση να εκπληρώσουν τους στόχους τους σύμφωνα με την ευρωπαϊκή δέσμη "κλίμα-ενέργεια" και τις διεθνείς τους υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Παρισίων.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Ν.Κουγιάλης είχε συνάντηση με τον Επίτροπο για την Κλιματική Αλλαγή και Ενέργεια Miguel Aries Canete τον οποίο ενημέρωσε διμερώς για τις θέσεις της Κύπρου επί του εν λόγω θέματος και για την ανάγκη στήριξης τριών έργων που θα συμβάλουν σημαντικά στην επίτευξη των εθνικών της στόχων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τους Υπουργούς απασχόλησε, μεταξύ άλλων, το θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και συγκεκριμένα η υιοθέτηση νομοθετικών εργαλείων για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την εκπλήρωση της δέσμευσης της ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων. Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος συζήτησε και υιοθέτησε επίσης Συμπεράσματα Συμβουλίου με θέμα τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων και Συμπεράσματα Συμβουλίου με θέμα την προστασία της βιοποικιλότητας ενόψει σχετικής διεθνούς διάσκεψης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα