Κοτζιάς: Προσωπική μου αγωνία οι προοπτικές του Kυπριακού

Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνομιλία με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος σε σύντομη δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης, έκανε λόγο για σύσκεψη εργασίας στην οποία οι δύο πλευρές «δούλεψαν» μαζί τις ιδέες που θα πρέπει να κατατεθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας.

Ο κ.Κασουλίδης τόνισε, ότι η συζήτηση αυτή αφορά την ανάγκη ενός συστήματος που θα κάνει όλους τους Κυπρίους πολίτες να νιώθουν εξίσου ασφαλείς, είτε είναι Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι. Και «ασφαλώς σε ένα τέτοιο σύστημα δεν χωρούν

ούτε συνθήκες εγγυήσεως ούτε παρουσία τουρκικών στρατευμάτων», υπογράμμισε.

Όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, η συζήτηση βασίστηκε σε ένα έγγραφο που προετοίμασε ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς πριν λίγο καιρό, επί του οποίου έγιναν διάφορες υποθέσεις εργασίας. Εξέφρασε δε την άποψη, ότι πλέον υπάρχει ετοιμότητα για να προωθηθούν οι θέσεις αυτές.

Κατά τη συνάντηση, όπως είπε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, εξετάστηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Τουρκία που ενδιαφέρουν άμεσα, όπως και οι συνέπειές τους και την Κύπρο και την Ελλάδα. Ανταλλάχθηκαν τέλος απόψεις για την ευρύτερη περιοχή και τους γείτονες των δύο χωρών μέσα στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών που υπάρχουν με διάφορες χώρες.

Κοτζιάς: "Προσωπική μου αγωνία οι προοπτικές του κυπριακού"

Ο Νίκος Κοτζιάς, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι στη συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθεί ένα θέμα το οποίο χαρακτήρισε «προσωπική του αγωνία» και είναι οι προοπτικές και οι τύχες του Κυπριακού. Εξέφρασε για άλλη μια φορά την υποστήριξη της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση για εξεύρεση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, κατεύθυνση προς την οποία, εκτίμησε, ότι έχουν γίνει σοβαρά βήματα. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι συζητήθηκε με ποιον τρόπο η λύση αυτή θα είναι παραγωγική και δημοκρατικά ορθή, δηλαδή πώς θα καταργηθεί το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων και θα απομακρυνθούν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Προσέθεσε ότι συζητήθηκαν και οι αλλαγές που έχουν επέλθει τελευταία στην περιοχή ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις μέσω του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, αλλά και η συνεργασία στην περιοχή και οι τριμερείς. Τέλος συζητήθηκε και η διεθνής συνδιάσκεψη που διοργανώνεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στη Ρόδο στις 8 – 9 Σεπτεμβρίου, στην οποία θα συμμετέχουν 7 ευρωπαϊκά και 7 αραβικά κράτη με στόχο να δημιουργηθεί μια μεγαλύτερη δομή σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα