Δάνειο ύψους €32 εκ. για την Β' Φάση της Πανεπιστημιούπολης

Δάνειο ύψους 32 εκ. ευρώ μεταξύ της Τράπεζας Αναπτύξεως Συμβουλίου της Ευρώπης (ΤΑΣΕ) και της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη χρηματοδότηση του έργου που αφορά τη Β΄ Φάση της Πανεπιστημιούπολης, υπεγράφη σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκεται στην κορυφή της αναπτυξιακής στρατηγικής της Κυβέρνησης, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης

Γεωργιάδης μετά την υπογραφή.

Το δάνειο προορίζεται για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου και είναι το δεύτερο που το Πανεπιστήμιο λαμβάνει από την ΤΑΣΕ. Το πρώτο δάνειο εγκρίθηκε το 2001 και χρησιμοποιήθηκε για την ολοκλήρωση των τμημάτων Οικονομικών και Διοίκησης και Θετικών και εφαρμοσμένων Επιστημών.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι επενδύσεις του κράτους στο Πανεπιστήμιου, αποτελούν ίσως την καλύτερη δυνατή επένδυση, αφού όπως είπε είναι μια επένδυση στη νέα γενιά, μια επένδυση στην έρευνα, την εκπαίδευση, την καινοτομία, τη νέα κατεύθυνση δηλαδή που πρέπει να ακολουθήσει η οικονομία της Κύπρου.

Ευχαρίστησε επίσης την ΤΑΣΕ επειδή όπως είπε, το σημερινό πολύ προνομιακό δάνειο προς το Πανεπιστήμιο επιτρέπει στην Κυβέρνηση να στηρίξει την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Κύπρου. Συνεχάρη την ίδια ώρα το ίδιο το Πανεπιστήμιο, αφού όπως ανέφερε, ήδη με τον πιο έμπρακτο τρόπο επιβεβαιώνει πως αυτές οι δημόσιες επενδύσεις στο Πανεπιστήμιο φέρνουν αποτέλεσμα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάταξη του Πανεπιστημίου Κύπρου στα κορυφαία Πανεπιστήμια της Ευρώπης και του κόσμου. Επανέλαβε παράλληλα τη δέσμευση του κράτους για συνεχή στήριξη του Πανεπιστημίου.

Από πλευράς του ο Διοικητής της ΤΑΣΕ Ρολφ Βέντσελ ανέφερε ότι η Τράπεζα ήταν ο πρώτος διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός που χρηματοδότησε το Πανεπιστήμιο, ενώ ακολούθησε και η χρηματοδότηση άλλων έργων στην Κύπρο στα πλαίσια μιας πολύ καλής συνεργασίας με τη χώρα. Πρόσθεσε ότι η ΤΑΣΕ θα επιστρέψει το 2017 στην Κύπρο για την ετήσια συνάντηση και θα γίνει επισκόπηση την προόδου των έργων στο Πανεπιστήμιο. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΤΑΣΕ προσέλαβε έναν από τους πρώτους αποφοίτους του Πανεπιστημίου, ο οποίος εργάζεται στην τράπεζα στο Παρίσι.

Παράλληλα εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο σε άλλα έργα που γίνονται στην Κύπρο και χρηματοδοτούνται από την Τράπεζα, όπως έργα για το δήμο Λευκωσίας, την Αρχή Ηλεκτρισμού, την μέση εκπαίδευση και συμβούλια αποχετεύσεως, παρά τις όποιες καθυστερήσεις υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω κρίσης.

Δήλωσε επίσης εντυπωσιασμένος από την οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο και από την ισχυρή ανάπτυξη του τουρισμού.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης στο χαιρετισμό του δήλωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας είναι ένα σημαντικό βήμα προς την οικοδόμηση ενός Πανεπιστημίου για 10,000 φοιτητές, 600 ακαδημαϊκούς, 2000 νέους ερευνητές και 400 μέλη διοικητικού προσωπικού μέχρι το 2023.

«Εργαζόμαστε για να καθιερώσουμε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με ισχυρή φήμη για την ακαδημαϊκή αριστεία και την εξελιγμένη έρευνα, που θα συγκεντρώσει τις δημιουργικές δυνάμεις του νησιού», ανέφερε.

Αναφέρθηκε επίσης στον στόχο της προσέλκυσης νέων σπουδαστών από την Κύπρο, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, στον οποίο είπε θα συμβάλει η ανάπτυξη των υποδομών του Πανεπιστημίου.

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε το Πανεπιστήμιο Κύπρου να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της παρουσίας της Κύπρου στην Ευρώπη», ανέφερε επίσης, προσθέτοντας ότι το Πανεπιστήμιο στοχεύει στην προσέλκυση νέων ανθρώπων από όλη την Ευρώπη.

Παράλληλα ανέφερε ότι το ΠΚ αυτή τη στιγμή κατατάσσεται στην θέση 55 παγκοσμίως ανάμεσα στα Πανεπιστήμια που είναι νεότερα από 50 χρονών. Ο στρατηγικός στόχος του Πανεπιστημίου είπε, είναι η κατάταξη ανάμεσα στα πρώτα 10 μέχρι το 2025 και ανάμεσα στα πρώτα 200 παγκοσμίως σε απόλυτους αριθμούς.

Παράλληλα ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών για τη διαρκή στήριξη της πολιτείας.

Σημείωσε επίσης ότι μέχρι το τέλος του χρόνου το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα είναι το πρώτο του κόσμου που θα βασίζεται 100% στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου Μάνθος Μαυρομμάτης τόνισε την πρόσφατη αλλαγή στη νομοθεσία που επιτρέπει στο ΠΚ να παρέχει προγράμματα στα αγγλικά, αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο ανοίγει τεράστιες ευκαιρίες για το Πανεπιστήμιο για την προσέλκυση αλλόγλωσσων φοιτητών, κυρίως από την Μ. Ανατολή.

Όπως είπε, η περιοχή βρίσκεται σε αναταραχή και τα καλά πανεπιστήμια στην περιοχή της Κύπρου περνούν δύσκολες ώρες. Αναφέρθηκε σε δυνατότητα που υπάρχει για το Πανεπιστήμιο να προσελκύσει τους καλούς φοιτητές και ερευνητές της περιοχής, καθιστώντας το ως ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ανέφερε παράλληλα ότι το Πανεπιστήμιο βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις Κυβερνήσεις της περιοχής που δείχνουν ενδιαφέρουν για τέτοια προγράμματα που παρέχονται από το ΠΚ για τους φοιτητές τους. Σε αυτή την περίπτωση πρόσθεσε, δεν υπάρχουν όρια για το Πανεπιστήμιο, ενώ αυτά τα προγράμματα θα φέρουν και έσοδα, βελτιώνοντας την οικονομική του κατάσταση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα