«Κόντρα» Παυλόπουλου - Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Διπλωματικά «χαστούκια» δημοσίως, αντάλλαξαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Τούρκος ομόλογος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Έλληνας Πρόεδρος στη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Ερντογάν κάλεσε τη Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο αλλά και τη Συνθήκη Λωζάνης.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη» , διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας (Δείτε τις σχετικές δηλώσεις του Πρ. Παυλόπουλου στο βίντεο στο πάνω μέρος

της είδησης)

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν αμφισβήτησε για άλλη μια φορά την εν λόγω Συνθήκη, χρησιμοποιώντας τον όρο «επικαιροποίηση» κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές για την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Β. Παπαδόπουλος: Διαφοροποιημένος ο Ερντογάν

«Στη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία, υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε διαφορετικό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν

Για να προσθέσει:

«Tο θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Θράκη, είναι για εμάς ύψιστης προτεραιότητας. Επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού, αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά».

Αναφορές έγιναν και για το Κυπριακό από πλευράς του κ. Ερντογάν, ο οποίος επικαλέστηκε τη στάση των Τουρκοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν σε αντίθεση με τους Ελληνοκύπριους οι οποίοι το απέρριψαν.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα και με τα όσα σημείωσαν οι Ελλαδίτες δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης ήταν η πρώτη φορά που μια τέτοια είδους δημόσια συνάντηση διήρκησε τόση ώρα.

Το πρόγραμμα του Τούρκου Προέδρου

Στις 13:30 ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον υποδεχθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και θα ακολουθήσει ιδιαίτερη συνάντηση, μετά το τέλος της οποίας, στις 14:50, θα γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει συνάντηση και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη στις 16:30, ενώ το επίσημο πρόγραμμα της πρώτης μέρας ολοκληρώνεται με το δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του από τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19:25.

Την Παρασκευή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναχωρήσει για την Αλεξανδρούπολη και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι υπολογίζεται η άφιξή του στην Κομοτηνή και η επίσκεψή του στο Kirmahalle Cammi. Η διήμερη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Παρασκευής, όταν και θα αναχωρήσει για την Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα