Ανατολού: Και το Κυπριακό στην ατζέντα επίσκεψης Ερντογάν

Και το Κυπριακό είναι στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με την Αθήνα, σύμφωνα με το επίσημο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, το οποίο αναφέρει ότι θα συζητηθούν επίσης και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το εμπόριο, η οικονομία, συγκοινωνία, ενέργεια, τουρισμός, πολιτισμός, θέματα μειονοτήτων, σχέσεις Τουρκίας ΕΕ και προσφυγικό.

Μάλιστα, το πρακτορείο

Ανατολού μεταφέρει δηλώσεις ειδικών, σύμφωνα με τους οποίους ενώ έχουν αρχίσει να δυσχεραίνουν οι σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ, επανάρχισε η κρούση προς την Ευρώπη και σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται και η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα. Εκτιμάται πως ούτε στο Κυπριακό αλλά ούτε και στα θέματα του Αιγαίου θα συζητηθεί μια σημαντική πρόταση λύσης, ούτε και θα κατατεθεί μια νέα εναλλακτική. Ωστόσο, εκτιμάται ότι γι' αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα η προσέγγιση της Τουρκίας και πάλι με την Ευρώπη.

Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Αττάλειας Ταρίκ Ογουζλού, σε δήλωσή του στο Ανατολού, υπενθυμίζει ότι την τελευταία περίοδο υπήρξε ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και δόθηκαν ισχυρά μηνύματα για απομάκρυνση από την ΕΕ. “Ενώ έχουν αρχίσει να δυσχεραίνουν οι σχέσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ, επανήρχισε η κρούση προς την Ευρώπη. Πιστεύω ότι η προσέγγιση με ΕΕ θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διόρθωση των σχέσεων με την ΕΕ”. Ανέφερε ότι, ενθυμούμενοι τη δήλωση Γιλντιρίμ μόλις ανέλαβε την Πρωθυπουργία για “μείωση των εχθρών και αύξηση των φίλων”, αναμένεται να υπάρξουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις.

Για το Κυπριακό, είπε ότι είναι ακόμη σε εκκρεμότητα και εκτιμά ότι ούτε στο Κυπριακό αλλά ούτε και στα θέματα του Αιγαίου θα συζητηθεί μια σημαντική πρόταση λύσης, ούτε και θα κατατεθεί μια νέα εναλλακτική. Ωστόσο, πιστεύει ότι γι' αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα η προσέγγιση της Τουρκίας και πάλι με την Ευρώπη.

Ο καθηγητής Μπερίλ Ντεντέογλου αναφέρει στο Ανατολού ότι θα τεθούν στο τραπέζι το θέμα της ασφάλειας διά της ειρηνικής οδού, καθώς και τα οικονομικά ζητήματα. Για το Κυπριακό είπε ότι η ελληνική πλευρά είναι υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων και εκτιμά ότι θα δηλωθεί ότι υπάρχει ικανοποίηση από αυτή τη στάση των δύο χωρών στο Κυπριακό.

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Μπιργκιούλ Ντεμιρτάς ανέφερε στο Ανατολού ότι η επίσκεψη μπορεί να ιδωθεί ως ένα μέρος της στρατηγικής για ανάπτυξη των σχέσεών της Τουρκίας με τους γείτονές της στα Βαλκάνια.

Τα τουρκικά κανάλια καλύπτουν με ζωντανές συνδέσεις την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σχεδόν όλα τα τουρκικά κανάλια στην Τουρκία και στα δελτία ειδήσεων το πρωί έγινε πρώτο θέμα.

Πάντως, οι τουρκικές εφημερίδες δεν είχαν σήμερα πουθενά στα πρωτοσέλιδά τους την επίσκεψη Ερντογάν, σε αντίθεση με το θέμα της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ και η αντίδραση της Άγκυρας. Στις εσωτερικές σελίδες τους, όλες σχεδόν οι εφημερίδες, αλλά και οι ιστοσελίδες όλων των μεγάλων μέσων ενημέρωσης αναφέρονται στη δήλωση Ερντογάν χθες περί επικαιροποίησης της Λωζάνης και την αντίδραση της Ελλάδας πριν καν φτάσει στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος.

Τον Τούρκο πρόεδρο συνοδεύουν η σύζυγός του Εμινέ Ερντογάν, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, ο υπουργός για την Ε.Ε. Ομέρ Τσελίκ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο υπουργός Οικονομικών Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί και ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα