Η επίσκεψη Ερντογάν: Από τις βολές για τα ελληνοτουρκικά στις αβρότητες του δείπνου

Ο Ερντογάν στην Αθήνα: Σε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιείται η επίσκεψη του τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα με τον κ. Ερντογάν όπου έφτασε στις 10:30πμ στην Αθήνα, μετά από δηλώσεις που προβληματίζουν για την συνέχεια των σχέσεων των δύο χωρών θέτοντας ανοικτά ζήτημα συνόρων. Τα dikaiologitika news καλύπτουν

live όλες τις εξελίξεις από την πρώτη επίσκεψη τούρκου προέδρου μετά από 65 χρόνια

Ήταν τέτοια εποχή πριν από 65 χρόνια, στις 2 Δεκεμβρίου 1952, όταν ένας άλλος Τούρκος Πρόεδρος, ο Τζελάλ Μπαγιάρ, έφθασε στην Αθήνα, σε μια ιστορική επίσκεψη που τότε θεωρήθηκε ως το έναυσμα της καθιέρωσης καλών και στενών σχέσεων φιλίας και γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι δηλώσεις Ερντογάν όμως λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα δείχνουν ότι οι προθέσεις του είναι ακριβώς οι αντίθετες.

Από την κυβέρνηση διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και η ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί ένα θετικό μήνυμα για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με έγκαιρη προετοιμασία μεταξύ όλων των πλευρών.

Live οι εξελίξεις

20:15 "Στόχος της επίσκεψης μου είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος με ενότητα, με συνύπαρξη, με αλληλεγγύη", τόνισε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά την αντιφώνηση του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

"Στη χώρα μου ζούσαν Ρωμιοί που ξεπερνούσαν τους 10.000. Παρομοίως έχουμε ομοεθνείς μας στην Ελλάδα. Βεβαίως αυτή η πολιτισμική συνύπαρξη μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα", είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να διδαχτούμε από το παρελθόν και λάβουμε τα σωστά μηνύματα από αυτό, τότε θα οικοδομήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον

«Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ σε αυτή τη φιλόξενη διοργάνωση. Μετά από 65 χρόνια, πρώτη φορά πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη από Πρόεδρο της Τουρκίας» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν στην αντιφώνησή του στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος .

20:11 Σε εξέλιξη βρίσκεται το επίσημο δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο γεύμα είναι παρόντες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά της συζύγου του, ο πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης μετά της συζύγου του, υπουργοί και επιχειρηματίες καθώς και υπουργοί που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

20:06 Το επίσημο δείπνο περιλαμβάνει γαρίδες με εσπεριδοειδή, χόρτα με σελινόριζα ,φιλέτο σφυρίδα γαρνιρισμένο με λαχανικά ατμού, φρούτα εποχής και καφέ. Στο δείπνο θα υπάρχει μουσικό διάλειμμα από την παιδική ορχήστρα του ωδείου Κόνταλυ με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκη.

20:01 «Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στη φιλόξενη Αθήνα. Αυτή την επίσκεψη γίνεται 65 ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη. Μια επίσκεψη η οποία μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τις ιστορικές διαστάσεις που αρμόζουν στο μέλλον και την προοπτική των λαών μας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ξεκινώντας την προσφώνηση του στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν, ανέφερε.

«Η επίσκεψη αυτή είναι στο χέρι μας να μείνει ιστορική και ως αφετηρία μια νέας εποχής», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Εξέφρασε μάλιστα τη βούληση να ξαναγυρίσουμε στο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, γιατί είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά από αυτά που φαινομενικά μας χωρίζουν.

Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν, ανέφερε.

«Η επίσκεψη αυτή είναι στο χέρι μας να μείνει ιστορική και ως αφετηρία μια νέας εποχής», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Εξέφρασε μάλιστα τη βούληση να ξαναγυρίσουμε στο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, γιατί είναι πολλά περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά από αυτά που φαινομενικά μας χωρίζουν.

Κόντρα στις διαφωνίες και σε αυτά που μας διχάζουν, μπορούμε να χτίσουμε τις γέφυρες του μέλλοντος, επισήμανε ο Πρόεδροις της Δημοκρατίας. «Εμείς οι Έλληνες θέλουμε να προσχωρήσετε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια της ΕΕ, γιατί εκεί είναι το μέλλον του τουρκικού λαού. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό» σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παυλόπουλος διαμήνυσε πως «είμαστε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που πραγματικά πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και είμαστε έτοιμοι να τη βοηθήσουμε» και προσέθεσε πως «αυτό το κλίμα θέλω να σηματοδοτήσουμε από εδώ».

19:45 Ξεκινάει το επίσημο δείπνο της Προεδρίας της Δημοκρατίας στον Ταγίπ Ερντογάν.

19:00 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «άδειασε» Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης

Αμεσα αντέδρασε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ έσπευσε να «αδειάσει» τον Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης.

Η αμερικανική κυβέρνηση διεμήνυσε ότι δεν συμφωνεί με τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζήτημα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

17:23 Σε λίγη ώρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Αρχηγό της Μείζονος Αντιπολίτευσης.

16:32 Ερντογάν: Όσο αφορά την εκλογή του μουφτή στην Δυτ. Θράκη πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Αναν για το Κυπριακό δεν θα ήμασταν σε αυτό το σημείο. Η ελληνική πλευρά έκανε στραβοπάτημα. Πιστεύω ότι πρέπει όμως να είναι γίνουν υποχωρήσει για να λυθεί το ζήτημα.

16:26 Τσίπρας: Είμαι μπερδεμένος με το αν ο κ. Ερντογάν ζητά αναθεώρηση ή απλά εφαρμογή της. Στο Κυπριακό.. είμαι 43 χρονών και 43 χρόνια το ζήτημα είναι ανοικτό. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρξε μια παράνομη εισβολή στο Βόρειο τμήμα της Κύπρου. Δεν σκεφτήκαμε ούτε μια φορά να κάνουμε σε τζαμιά της χώρας θρησκευτική λειτουργία όπως συμβαίνει στην Αγιά Σοφιά. Στο μεταναστευτικό είμαστε και οι δύο παθόντες. Η απόφαση αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ είναι μια απόφαση που δεν συμβάλει στην ειρήνη.

16:23 Ξεκινούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

16:03 Ερντογάν: Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι πολύ σημαντικά, στις συνομιλίες θίξαμε θέματα όπως το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας και φέτος ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαονίκη η 5η συνάντηση. Όσο αφορά τις εμπορικές συναλλαγές έχουν υποχωρήσει και πρέπει να θέσουμε νέους στόχους ώστε να αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών. Ως προς τα θέματα του τουρισμού επισκέπτονται την Ελλάδα 800.000 Τούρκοι και την Τουρκία επισκέπτονται 600.000 Έλληνες. Ως προς το θέμα της τρομοκρατίας, θέλω να σας πω ότι στην Τουρκία κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες και γνωρίζουμε ότι ο αντιτρομοκρατικός αγώνας το γνωρίζει καλά και η Ελλάδα. Είχαμε 251 θύματα κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Συζητήσαμε το θέμα της έκδοσης των 10 πραξικοπηματιών, Αυτό που είπα είναι ότι αυτοί είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία, είναι χώρα που δεν γίνονται βασανιστήρια και έχει καταργηθεί η θανατική ποινή. Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την αναθεώρηση της Λωζάνης. Η Συνθήκη είναι μια συνθήκη που έχουν υπογράψει 11 χώρες. Στην Συνθήκη δεν υπάρχουν μόνο ζητήματα συνόρων αλλά υπάρχουν ζητήματα για τις μειονότητες.

«Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη που υπεγράφη από 11 χώρες. Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτε για το καθεστώς που διέπει τις δυο μειονότητες; Στη Δ. Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε πως στο θέμα αυτό μπορούν να γίνουν νέες σκέψεις» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε επίσης πως το κατά κεφαλή στην Ελλάδα είναι 15.000 ευρώ και στη Δ. Θράκη 2.000 με 2.500 ευρώ και προσέθεσε: «Υπάρχει οικονομικό χάσμα Για το θέμα τις μουφτείας. Ο αρχιμουφτής είναι διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ο Οικουμενικός Πατριάρχης να εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο».

Ακόμα, ο κ. Ερντογάν διαμήνυσε πως «δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας» και υποστήριξε πως «δεν έχουμε πρόβλημα με θέματα ελευθερίας της πίστης. Υπάρχουν όμως θέματα στην Δυτική Θράκη».

Κάτι πρέπει να κάνουμε να εκσυγχρονίσουμε αυτή την Συνθήκη. Ένα άλλο θέμα είναι το θέμα του τζαμιού των Αθηνών. Αντίστοιχα στην Κωνσταντινούπολη δεν υπήρξε κανένα θέμα αποκατάσταση θρησκευτικών κτιρίων. Υπάρχουν ανοικτά θέματα στην Δυτ. Θράκη. Ως προς το Κυπριακό θέλω να πω ότι εγώ που είχα ενεργή συμμετοχή, θα πρέπει να καταλήξουμε κάπου. Είμαστε εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο. Στην Ελβετία αποχώρησε η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποχωρήσαμε εμείς από τις συνομιλίες. Θέλουμε μια δίκαια λύση, αλλά υπάρχουν ζητηματα που είναι υπεκφυγές.

Ως προς τα θέματα του Αιγαίου είναι θέματα που μπορούν να λυθούν, δεν μπορούμε να τονίζουμε τα παλιά σφάλματα, πρέπει να προχωρήσουμε και να κάνουμε τα αναγκαία βήματα. Ως προς το προσφικό η Τουρκία φιλοξενεί 3 εκατ. πρόσφυγες. Τι μας δίνει η ΕΕ ως στήριξη; 850 εκατ. ευρω. Η υπόσχεση της ΕΕ ήταν 3 δισ ευρω. Τι έχει δώσει; Τίποτα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε και στο θέμα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Θέλω να αναφερθώ στη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες χώρες που μιλούν για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η Ιερουσαλήμ είναι πνευματικό κέντρο των τριών μεγάλων μονοθειστικών θρησκειών», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

15:51 Τσίπρας: Ιστορική ήταν η πρωτοβουλία να προσκαλέσει τον τούρκο πρόεδρο όχι ότι δεν γνωρίζουμε τα προβλήματα που μας χωρίζουν, περνάμε όμως μια περίοδο έντασης, εξελίξεις που μας φέρνουν αντιμέτωπους με διαρκείς προκλήσεις. Σε αυτή την περίοδο πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους της επικοινωνίας, αυτό όμως μπορεί αν γίνει σε κλίμα σεβασμού, χωρίς προκλήσεις και εξάρσεις, χτίζοντας μια σχέση εμπιστοσύνης. Υπάρχει ανάγκη να είναι σχέσεις κρατών του 21ου αιώνα. Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των σχέσεων με απόλυτο σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης. Σε αυτή την βάση μιλήσαμε ανοικτά. μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο, η παραβατικότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί που αποτελεί κίνδυνο για τις σχέσεις μας. Δεν συνάδει για το καλό κλίμα που πάμε να χτίσουμε, ότι επικρέμαται από πάνω μας το casus belli.

Την ανάγκη να εξομαλυνθούν οι εντάσεις στο Αιγαίο. Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα αλλά και συζητήσαμε για την ανάγκη εξεύρεση λύσης για το κυπριακό. Παράλληλα συζητήσαμε για την προσφυγική κρίση. Στο πλαίσιο συμφωνήσαμε σε μέτρα για την αποτελεσματική συνεργασία των αρχών για το προσφυγικό. Η Ελλά δα στηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Με τον κ. Ερντογάν μιλήσαμε για την συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι η χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, δεν είναι μια χώρα που υποστηρίζει πραξικοπηματίες, αλλά η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου, στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη ως ανεξάρτητη οι αποφάσεις γίνονται απολύτως σεβαστές από όλους μας.

Σας προσκαλώ να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν θα βασίζεται στις προκλήσεις που είναι εύκολες, είμαι βέβαιος ότι θα το αποδεχτείτε αν δεν το αποδεχτείτε θα είναι εις βάρος των λαών μας.

15: 51 Η κοινή επίσκεψη της Μπέττυς Μπαζιάνα με την Εμινέ Ερντογάν στο Μουσείο της Ακρόπολης αναβλήθηκε λόγω αδιαθεσίας της συζύγου του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, εξαιτίας της οποίας αναγκάστηκε να ακυρώσει όλο το πρόγραμμά της.

Ωστόσο, η σύζυγος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τη Μπέττυ Μπαζιάνα εάν μπορεί να συναντηθούν και να πιουν ένα τσάι στο ξενοδοχείο, στο οποίο διαμένει.

Οι δύο κυρίες δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται. Έχουν βρεθεί τον Μάιο στην Κίνα στην απαγορευμένη πόλη και η μεταξύ τους επικοινωνία είναι πολύ θερμή. Σε αυτό το κλίμα αναμένεται να γίνει και η σημερινή συνάντηση τους.

15:50 Ξεκινούν οι κοινές δηλώσει Τσίπρα - Ερντογάν

15:37 Συνεχίζονται οι κατ΄ιδίαν συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου με το πρόγραμμα να έχει πάει ήδη πίσω 40 λεπτά.

14:59 Αμέσως μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τούρκο Πρόεδρο κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις.
«Είναι προφανές ότι δεν περιμέναμε η Τουρκία να αλλάξει τις δικές της.» τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την συνάντηση του τούρκου προέδρου με τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Όπως υποστηρίζει ο κυβερνητικός αξιωματούχος «από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουμε καθήκον και υποχρέωση με δεδομένη την αποσταθεροποιημένη περιοχή και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις να είμαστε ο σταθεροποιητικός παράγοντας και να παίρνουμε γενναίες πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό τείνουμε ακριβώς χείρα φιλίας στην Τουρκία και είναι στο χέρι της εάν θα αξιοποιήσει την πρωτοβουλία μας. Το τανγκό θέλει πάντα δύο.»

Ερωτηθείς ο ίδιος αξιωματούχος για το τάιμινγκ της επίσκεψης τόνισε πως "οι σημαντικές επισκέψεις δεν γίνονται όταν όλα τα ζητήματα έχουν λυθεί για να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις οι πολιτικές ηγεσίες αλλά όταν είναι αναγακίο για την επίλυση ζητημάτων, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την αναβάθμιση των σχέσεων.

14:20 Ανακοίνωση με τίτλο « Γιατί έπρεπε να γίνει τώρα αυτή η επίσκεψη;» εξέδωσε το Ποτάμι. «Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας θέτει με τον πιο επίσημο τρόπο στην Αθήνα τις τουρκικές διεκδικήσεις. Ο κ. Ερντογάν πίσω από τη διατύπωση περί «επικαιροποίησης» μιλάει σαφώς για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης θέτοντας ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και στη Θράκη. Υποκατέστησε μάλιστα το Διεθνές Δίκαιο με το «πολιτικό δίκαιο». Ο Σταύρος Θεοδωράκης στη χθεσινή δήλωσή του επεσήμανε ότι «επισκέψεις σε επίπεδο Αρχηγού Κράτους γίνονται όταν οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο. Κι αυτό δεν συμβαίνει σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία». Οι τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης σε αυτή τη συγκυρία. Μια επίσκεψη που αποβαίνει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων, αλλά και εις βάρος των διμερών σχέσεων που είναι ανάγκη και για την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή να βελτιωθούν κι όχι να επιβαρυνθούν.

14:12 Την στιγμή που ο Τούρκος Πρόεδρος περνούσε από τη Μεσογείων ομάδα Χρυσαυγιτών βγήκε στο μπαλκόνι και πέταξε φυλλάδια στα οποία μεταξύ άλλων αναγράφονταν “Ήρθε η ώρα να φωνάξεις” και “Πιστεύω, ψηφίζω Χρυσή Αυγή”.

13:53 Περίπου στις 15:00 μ.μ θα ολοκληρωθεί η συνάντηση του τούρκου προέδρου με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και θα γίνουν κοινές δηλώσεις.

13:32 Ερντογάν: Κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας μου είχα συνομιλίες με τρεις πρωθυπουργούς της Ελλάδας και σήμερα συναντιέμαι μαζί σας. Τώρα έχω την τιμή να πραγματοποιώ την δεύτερη προεδρική επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Τουρκία και Ελλάδα θα πρέπει να εστιάσουν στο γεμάτο κομμάτι του ποτηριού. Οι λαοί μας έχουν πολλά κοινά σημεία αρκεί να παραμερίσουν όσους έχουν ιδεολογικές εμμονές. Ως τουρκική δημοκρατίας ποτέ δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη άλλης χώρας. Έχουμε ζήσει και μαζί και ακόμα ζουν ομογενείς μας στην Ελλάδα. Εύχομαι να μην επαναληφθούν τα λάθη της αποχώρησης των Ελλήνων ομογενών από την Τουρκία. Σε αυτή μα την συνάντηση κ. πρωθυπουργέ μεταφέρω και τις επιθυμίες του τουρκικού λαού.

13:26 Αλέξης Τσίπρας: Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα, είναι μια επίσκεψη τούρκου προέδρου στην χώρα μας μετά από 65 χρόνια. Γνωρίζεται πολύ καλά ότι δική επιθυμία είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο, πιστεύω στην ελληνοτουρκική φιλία και ως πρωθυπουργός το έχω αποδείξει. Ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, όπως η προσφυγική κρίση, στις ευρωτουρκικές σχέσεις και την Μέση Ανατολή. Ιστορική είναι και η πρόσκληση του ΠτΔ προς τα εσάς ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Σαν μηχανικός που είμαι θα πρέπει να χτίσουμε γέφυρες σε σταθερά θεμέλια. Θεμέλια είναι ο σεβασμός στις Συνθήκες, τα σύνορα των χωρών. Διαφορές υπήρχαν πάντα υπάρχουν και σήμερα, οι θέσεις είναι γνωστές όπως και οι δικές μας. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρίσκουμε συγκλίσεις χωρίς προκλήσεις χωρίς υπερβολές, με σεβασμό στην άλλη άποψη. Αν το επιτύχουμε αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών.

13:23 Ο Tούρκος πρόεδρος οδεύει προς το Μέγαρο Μαξίμου όπου θα τον υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

13:00 «Η Ελλάδα έχει μόνο να κερδίσει, αν με σαφήνεια και αποφασιστικότητα και με δεδομένο -εντός του πλαισίου του οποίου συζητάμε- και τον θεμέλιο λίθο αυτού του πλαισίου, δηλαδή τη Συνθήκη της Λοζάνης, επιδιώξει αυτή την ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων με την Τουρκία» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο Real fm. Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν βεβαίως ζητήματα που υπονομεύουν αυτή τη σχέση. Υπάρχουν ανοικτά προβλήματα, ωστόσο ο μοναδικός τρόπος για την επίλυσή τους είναι μέσα από τη διεύρυνση του πολιτικού και διπλωματικού διαλόγου και αυτή είναι η κυρία επιδίωξη που έχει η χώρα μας. Και η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου νομίζω έχει τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση»

12:56 Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και ακόμα και ο υπουργός Νίκος Παππάς υποχρεώθηκε να αφήσει το αυτοκίνητό του και να μεταβεί με τα πόδια στο Μ. Μαξίμου

12:55 Αλλάζει συνεχώς το πρόγραμμα της συζύγου του, Εμινέ, για λόγους ασφαλείας. Έτσι η Εμινέ δεν θα επισκεφτεί το νοσοκομεό «Ελπίδα», ίσως πάει στην Ακρόπολη.

12:54 Την ώρα που ο κ.Παυλόπουλους αναφέρονταν στην συνθήκη της Λωζάνης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, έγραψε ένα σημείωμα και το έδωσε στον κ. Ερντογάν.

12:37 Ο Ερντογάν απάντησε στον ΠτΔ αναφέρόμενος σε πολιτικό δίκαιο που προβλέπει την αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης ενώ ευχαρίστησε τον ΠτΔ.

12:31 Μιλώντας μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, ο Έλληνας Πρόεδρος, επικαλούμενος και την πανεπιστημιακή του ιδιότητα, σημείωσε ότι οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Η ερμηνεία του Δικαίου είναι αυτή που επιτρέπει την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και παρεξηγήσεις.

12:09: Ερντογάν: Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική και για τους δύο λαούς. Η επίσκεψη αυτή να αποτελέσει σημειο καμπής. Αποτυπώσατε κάποιες αλήθειες ξεκάθαρα θα κάνω το ίδιο και εγώ. Για το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης υπάρχουν θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε πριν 94 χρόνια, και δεν υπογράφηκε μόνο απο την Ελλάδα.

Το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Θράκη, είναι για εμάς ύψιστης προτεραιότητας είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επίσημη υποδοχή, στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού, αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά, προσέθεσε ο κ. Ερντογάν.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε ακόμη μια φορά σε Τουρκους της Θράκης και ότι ακόμα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αναφερθεί σε τουρκική μειονότητα. Ο Ερντογάν έθεσε επίσης θέμα και για την εκλογή των «μουφτίδων» στην Θράκη όπου θα πρέπει να ορίζεται όπως υποστήριξε από το Τουρκικό κράτος. Ο τούρκος Πρόεδρος προκάλεσε ακόμα ποιο πολύ λέγοντας ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι σε ισχύ.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν προβλήματα σε στρατιωτικά θέματα. «όταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ εμείς σας στηρίξαμε να μπείτε ξανά, εμείς σας είδαμε σαν γείτονες το ίδιο κάνουμε και σήμερα». Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο Κυπριακό που τόνισε ότι είχε συμμετάσχει στις συνομιλίες, ενώ ανέφερε ότι θα έπρεπε να βρεθεί λύση αλλά δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν. Ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε και την ΕΕ όπου ανέφερε ότι δεν έπραξε τις οικονομικές τις υποσχέσεις μέχρι και σήμερα. Στόχος μας είναι να βρεθεί λύση στην Κύπρο αλλά πρέπει να γίνει το ίδιο και στην Συνθήκη της Λωζάνης.

11:54 Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος καλωσόρισε τον τούρκο Πρόεδρο, ενώ ανέφερε ότι η επίσκεψη θα πρέπει να χαρακτηριστεί ιστορική, για τις σχέσεις των δύο λαών αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. «Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου αλλά και τον σεβασμό του ευρωπαικού δικαίου» τόνισε ο ΠτΔ απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο. Στην εποχή της συνάντησης του Ελ. Βενιζέλου και του Κεμαλ Ατατούρκ αναφέρθηκε ο ΠτΔ όπου τόνισε ότι η Συνθήηηκη που υπογράφηκε τότε είναι αδιαπραγμάτευτη και ισχύει όπως έχει. Ο κ. Παυλόπουλο έθιξε και το Κυπριακό τονίζοντας πως «Θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό με μία λύση βιώσιμη. Αυτή η λύση οφείλει να σέβεται την κυριαρχία κράτους μέλους της ΕΕ».

«Η ευρωπαϊκή πορεία είναι προς όφελος του τουρκικού λαού. Είμαστε έτοιμοι να αποτελέσουμε την πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας προς την ΕΕ. Είμαστε εδώ για να χτίσουμε γέφυρες φιλίας. Είναι αυτονόητο ότι απαιτείται πλήρης και ειλικρινής σεβασμός του διεθνούς δικαίου όπως επίσης και σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

11: 48 Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Ερντογάν στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη ανέφερε: Καλωσήρθατε, κ. Πρόεδρε. Είναι ιστορική στιγμή να βρίσκεστε εδώ, στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά σου 65 χρόνια. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε.

11:47 Τον τούρκο Πρόεδρο υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο

11: 34 Ο Ταγίπ Ερντογάν καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου τον υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

11:21 Στο προεδρικό μέγαρο οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις

10:58 Ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε στην πόρτα του αεροσκάφους, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός τους της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύει στην Ελλάδα, κυβερνητικό κλιμάκιο, καθώς και Τούρκοι επιχειρηματίες. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αστειεύτηκε με τον Τούρκο πρόεδρο για τη γραβάτα που φορούσε, καθώς ήταν δώρο του Ερντογάν

10:43 Κλείνουν σταθμοί του μετρό στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκτός από τον σταθμό του μετρό «Σύνταγμα», που θα παραμείνει κλειστός όλη την ημέρα, έχουν κλείσει επίσης εδώ και λίγη ώρα οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής».

10:42 Προσγειώθηκε το αεροσκάφος του τούρκου Προέδρου

10:39 Σύμφωνα με πληροφορίες στις διευρυμένες συζητήσεις θα μετέχουν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Σταθάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μουζάλας και ο ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης θα μετέχουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Ενέργειας, Εσωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ.

10:21 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική οδό έως τις 11:00 το πρωί λόγω της επίσημης επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

10:16 Σε περίπου 10 λεπτά θα προσγειωθεί ο Τούρκος Πρόεδρος στον αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

09:42 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί σήμερα στις 13:30 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και διευρυμένες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών.

09:20 FAZ:«Η πύλη του Ερντογάν προς τη Δύση»

«Τώρα που οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση είναι επιβαρυμένες, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας από τους λίγους δυτικούς πολιτικούς, στους οποίους μπορεί να αποταθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Η πύλη του Ερντογάν προς τη Δύση».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σημειώνει ότι «την ώρα που Τραμπ και Ερντογάν απορρίπτουν ο ένας τον άλλο, ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον αμερικανό πρόεδρο και δεν το κρύβει. Ο έλληνας πρωθυπουργός κάνει αυτό που έμαθε ως φοιτητής: να διακρίνει και να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των άλλων παικτών. Τα πάει λοιπόν καλά και με τον ευσεβή μουσουλμάνο. Άλλωστε κινητοποιούν τους οπαδούς τους με παρόμοιο τρόπο: Ο Τσίπρας χωρίζει τους ανθρώπους σε αυτούς που έχουν και εκείνους που δεν έχουν, ο Ερντογάν σε ευσεβείς σουνίτες και άπιστους. Σήμερα ο Ερντογάν χρειάζεται τον Τσίπρα. (…).

Επισήμως ο Ταγίπ Ερντογάν θα υπενθυμίσει στον Αλέξη Τσίπρα την υπόσχεσή του για την έκδοση των οκτώ στρατιωτών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016. Η ελληνική δικαιοσύνη τους χορήγησε άσυλο. Την ίδια στιγμή η Αθήνα ελπίζει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να τηρεί την προσφυγική συμφωνία. Ένα ζήτημα στις συνομιλίες ενδέχεται να είναι η κούρσα εξοπλισμών. Μετά την αγορά των μαχητικών F-35 από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα προτίθεται να εκσυγχρονίσει τον στόλο των F-16, αλλά δεν έχει τα χρήματα».

Οι δηλώσεις Ερντογάν που προκάλεσαν λίγο πριν την επίσκεψη του

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν

Ο κ. Ερντογάν θα φτάσει στην Ελλάδα στις 10.30 το πρωί, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και το πρόγραμμα του έχει ως εξής:

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

10:30 Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος.

Υποδοχή από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νικόλαο Κοτζιά, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ανεπίσημη τελετή υποδοχής.

11:30 Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».

11:45 'Αφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του κα Βλασία Παυλοπούλου.

Επίσημη τελετή υποδοχής.

Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων.

Επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

Παρουσίαση των δύο Αντιπροσωπειών.

12:00 Κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων.

12:40 Διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.

13:30 'Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ιδιαίτερη συνάντηση.

14:50 Δηλώσεις στον Τύπο.

16:30 Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, Αρχηγό της Μείζονος Αντιπολίτευσης.

19:25 'Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του κα Βλασία Παυλοπούλου.

Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών από τον ξένο επίσημο και τη σύζυγό του.

19:30 Επίσημο δείπνο.

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

11:15 'Αφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος».

Υποδοχή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Αμανατίδη, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

12:10 Αφιξη στην Κομοτηνή. Επίσκεψη στο «Kirmahalle Cammi» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

13:30-15:00 Γεύμα στο ξενοδοχείο «Chris and Eve Mansion».

16:00 Αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας κ.Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με ειδική πτήση.

Keywords
ερντογαν, αλέξης τσίπρας, real fm, ελευθέριος βενιζέλος, αθηνα, ελλαδα, news, live, αιγαιο, υφαλοκρηπίδα, λύση, τσιπρας, βουλη, υπουργοι, χατζηδακης, κυπρος, συμμετοχή, ευρω, ηπα, real, Ακρόπολη, ισχύ, νατο, βενιζελος, κεμαλ, μετρο, συνταγμα, μμε, faz, καλοκαιρι, κομοτηνη, eve, υπουργειο εσωτερικων, αποστολακης γιωργος, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, αλλαγη ωρας, συνταγμα live, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ελευθερια ελευθεριου, χρυση αυγη, Τελετή Έναρξης, real news, 600 δις, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, αλέξης τσίπρας, μνημειο αγνωστου στρατιωτη, επιθυμιες, χωρες, το θεμα, αυτοκινητο, δημοκρατια, ηπα, θεμα, θρακη, ιερουσαλημ, ισραηλ, κινα, κυπρου, κωνσταντινουπολη, μμε, μνημειο, ογκος, πλαισιο, προγραμμα, πυλη, σημερινη, τραγουδια, υφαλοκρηπίδα, φιλια, φρουτα, ωρα, news, real, real fm, αγια σοφια, αγορα, αεροδρομιο, αρθρο, απλα, ασυλο, αττικη, ατμοσφαιρα, άφιξη, βρισκεται, γαριδες, γειτονας, γινει, γινεται, γινονται, δεδομενο, δυνατοτητα, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δυτικη, δωρο, ευρω, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ελβετια, εμμονες, εξελιξη, επικοινωνια, εποχη, επρεπε, επιθυμια, εσωτερικων, εναυσμα, εφημεριδα, ζητα, ιδια, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, υπηρχαν, ισχυει, θανατικη ποινη, θεοδωρακης, θετικο, κεμαλ, κεμαλ ατατουρκ, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυρια, κλιμα, λαθη, λαχανικα, λειτουργια, λύση, λωζανης, μαξιμου, μεριμνα, μηνυματα, μητσοτακης, μηχανικος, νατο, ξενοδοχειο, ομαδα, παντα, οικογενεια, οκτω, οφελος, παμε, προβληματα, πορτα, πρωι, πτηση, τανγκο, ρυθμισεις, σφυριδα, σεβασμος, συζητηση, συζυγο, συζητησουμε, συνεχεια, συμμετοχή, σοφια, σχεδιο, σχεδιο αναν, τιμη, τσαι, τμημα, τουρκια, ισχύ, φοιτητης, φυλλαδια, φορα, χερι, χασμα, χρηστος, χρυση, χαρα, αγωνας, βηματα, δημητρης, εφαρμογη, eve, ερωτησεις, faz, χωρα, ιδιαιτερα, εισβολη, κομματι, μεινει, μια φορα, μπροστα, ορχηστρα, πηγες, πληροφοριες, ποδια, θελω να, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα