Κονταροκτυπήματα λίγο πριν τις Βουλευτικές Εκλογές

Μια ανάσα πριν τις εκλογές διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι πολιτικοί αρχηγοί, στην εκπομπή του Σίγμα, Σίγμα Κάλπη.

Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρος Κυπριανού, Νικόλας Παπαδόπουλος και Μαρίνος Σιζόπουλος σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση παρέθεσαν τις απόψεις τους ενόψει των Βουλευτικών εκλογών της 22ας Μαΐου 2016.

Ο καθένας το στόχο του

Σε ερώτηση για το ποιοι είναι οι στόχοι των κομμάτων για τις επερχόμενες εκλογές,

ο κάθε πολιτικός επέλεξε διαφορετικό τρόπο να απαντήσει:

Ο Μάρίνος Σιζόπουλος σημείωσε ότι στόχος είναι διατήρηση των υφιστάμενων εδρών που κατέχει η ΕΔΕΚ στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στόχος της ΕΔΕΚ είναι επίσης η διατήρηση της ως τέταρτη δύναμη. Αναφέρθηκε επίσης σε βαθιά κοινωνική κρίση και αναγκαιότητα να βρεθούν οι πολιτικοί κοντά στους πολίτες.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος απέφυγε να αναφερθεί σε ποσοστό το οποίο διεκδικεί το κόμμα του. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ερώτημα δήλωσε ότι στοίχημα την Κυριακή είναι η Κύπρος. Ο κόσμος, συνέχισε θα πρέπει να αποδοκιμάσει τις εφαρμοσμένες πολιτικές της κυβέρνησης, αλλά από την άλλη θα πρέπει να αποδοκιμάσει και όσους αλόγιστα προβαίνουν σε λαϊκισμούς. «Δεν μπορεί, αυτοί που άφησαν χρέη, να μπαίνουν στην ίδια θέση με εμάς που αφήσαμε πλεονάσματα», ανέφερε κλείνοντας.

Ο Γ.Γ ΑΚΕΛ, αναφερόμενος στους στόχους του κόμματος του για τις εκλογές, δήλωσε ότι ο στόχος είναι το 27% . Σημείωσε ότι το κόμμα του είναι συνηθισμένο στον πόλεμο από τα υπόλοιπα κόμματα και για μια ακόμα φορά έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους εθελοντές που συνεισφέρουν στον προεκλογικό αγώνα του ΑΚΕΛ.

Από την πλευρά του ο κ. Νεοφύτου, έκανε λόγο για το θετικό έργο που έχει παράξει η κυβέρνηση μέχρι τώρα και ότι ο κόσμος θα επιβραβεύσει το έργο αυτό. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν είναι όλα ρόδινα και ότι δεν υπάρχει περιθώριο για πισωγυρίσματα και για ρίσκο να πάνε χαμένες οι θυσίες του λαού.

Διαφωνιών συνέχεια στο Κυπριακό

Σε έντονο ύφος εξελίχθηκε η συζήτηση για το Κυπριακό μεταξύ των τεσσάρων ηγετών. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος επανέλαβε τη θέση του για αδυναμίες της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και ότι αυτό το σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει με σωστό περιεχόμενο και με σεβασμό στις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με τη σειρά του ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε ότι πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ενδεχόμενο λύσης και ότι η μέχρι τώρα κινήσεις δεν τον ικανοποιούν ως προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί επιτρέπουν διαφορετικές ερμηνείες που μπορεί να διαφανούν άκρως επικίνδυνες για τη δική μας πλευρά.

Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού υποστήριξαν τις μέχρι τώρα κινήσεις που έγιναν, με τον Άντρο Κυπριανού να θυμίζει τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και τον Αβέρωφ Νεοφύτου να αναφέρεται σε πλήρη προσήλωση στο στόχο της λύσης το συντομότερο δυνατό.

Μ.Σιζόπουλος: Διάλυση Κυπριακής Δημοκρατίας για συγκάλυψη οικονομικών σκανδάλων

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος κατά τη διάρκεια απάντησης του αναφέρθηκε στη σπουδή που επιδεικνύουν κάποιοι για επίλυση του κυπριακού. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι υπάρχουν στην Κύπρο άτομα που βιάζονται να λύσουν το Κυπριακό και να καταλύσουν τη Κυπριακή Δημοκρατία, για να καλύψουν όπως αναφέρει τη συμμετοχή τους σε οικονομικά σκάνδαλα που έφεραν την καταστροφή της οικονομίας. Σημείωσε ότι εσκεμμένα καθυστερεί η τιμωρία των ενόχων για την οικονομική καταστροφή και επισπεύδουν τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού με κάθε κόστος για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτή του η δήλωση ξεσήκωσε αντιδράσεις στους συνομιλητές του, οι οποίοι έσπευσαν να τον κατακρίνουν για αυτή του την τοποθέτηση. Ιδιαίτερα Α.Κυπριανού και Α.Νεοφύτου, τόνισαν ότι δεν υπάρχει καν λόγος να σχολιάσουν μια τέτοια τοποθέτηση, καθώς δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Όλες οι υποθέσεις και τα σκάνδαλα θα εξεταστούν όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ.Νεοφύτου και οτιδήποτε άλλο είναι εκ του πονηρού.

Τα εκατομμύρια κόστη/ζημιές της CYTA

Ένταση προκλήθηκε στη συζήτηση όταν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατηγόρησε το ΑΚΕΛ και πέταξε το γάντι στον κ. Κυπριανού ζητώντας εξηγήσεις για τα 410 εκ. ευρώ κόστη και ζημιές της CYTA τα τελευταία χρόνια αλλά και για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς. Ο κ. Κυπριανού σήκωσε το γάντι, απαντώντας σε έντονο ύφος ότι ο κ. Νεοφύτου ψεύδεται και ότι εσκεμμένα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τα πραγματικά γεγονότα. Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είναι πάγια πολιτική του ΔΗΣΥ οι ιδιωτικοποιήσεις και ότι ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της Cyta θα ικανοποιήσει μόνο την ιδεολογία του ΔΗΣΥ και κανένα άλλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα