Στο ζενίθ η αντιπαράθεση

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό δύο εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές
Το Κυπριακό στο επίκεντρο των αντεγκλήσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων

Φωτιά παίρνει το πολιτικό σκηνικό δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τραβούν το… σκοινί της αντιπαράθεσης στα άκρα.

Αντιπαραθέσεις εφ’ όλης της ύλης, με όλα τα κόμματα να ανταλλάσσουν πυρά, σε υψηλούς τόνους, σε μια ύστατη προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους, αλλά και εφέλκυσης, έστω

την τελευταία στιγμή, αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Ιδιαίτερα… φλεγόμενο ήταν τις τελευταίες δύο ημέρες το μέτωπο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ, με τους αρχηγούς των δύο κομμάτων να διασταυρώνουν έντονα τα ξίφη τους σε τηλεοπτικά πάνελ για το Κυπριακό, αλλά και για τα θέματα της οικονομίας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, εξαπέλυσε προχθές έντονη επίθεση εναντίον του ΔΗΚΟ αναφορικά με τις θέσεις του στο Κυπριακό, ανατρέχοντας στο δημοψήφισμα του 2004 και στο σχέδιο Ανάν, διατεινόμενος ότι ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος δεν ήταν εναντίον του σχεδίου που ο κυπριακός λαός απέρριψε το 2004.

Σε απαντητική δήλωσή του χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι το κόμμα του έχει «συγκεκριμένη πρόταση για την πορεία που οδηγεί στη λύση του Κυπριακού, για λύση που διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για λύση σωστή, λειτουργική, αξιοπρεπή και βιώσιμη, για λύση που σέβεται την απόφαση του λαού μας το 2004 και εμποδίζει την επαναφορά του σχεδίου Ανάν που επιχειρείται σήμερα από τις ηγεσίες ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ σε συνθήκες συσκότισης και μυστικής διπλωματίας» (ίδε εκτενέστερο ρεπορτάζ στη σελ. 10).

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο τι προβλέπει στις εκλογές της Κυριακής και με τι ποσοστά το κόμμα του θα ήταν ικανοποιημένο, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι απέμειναν λίγες μέρες και ότι σε λίγο θα μιλήσουν οι πολίτες.«Εμείς θέλουμε να έχουμε έναν αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο, για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις προτάσεις μας», κατέληξε.

Πολιτική ψευδαισθήσεων
Η πολιτική των ψευδαισθήσεων, στην οποία επένδυσαν οι ίδιοι που τα τελευταία οκτώ χρόνια επένδυσαν στην εκλογή Ερντογάν, Ταλάτ και Ακιντζί για γρήγορη λύση του Κυπριακού, όχι μόνο δεν οδήγησε σε μια γρήγορη και δίκαιη λύση, αλλά επέτρεψε στην Τουρκία να διαιωνίσει την κατοχή και τη διχοτόμηση, αλλά και να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι με την πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων είτε θα οδηγηθούμε σε μια καταστροφική λύση είτε θα επιτρέψουμε να παραταθεί η κατοχή για πολλές δεκαετίες ακόμα. Ξεκαθάρισε ότι η Συμμαχία Πολιτών θέλει λύση, λύση δίκαιη και βιώσιμη, υπενθυμίζοντας πως είναι γι' αυτό που το κόμμα κατέθεσε μια ολοκληρωμένη στρατηγική στο Εθνικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2015, με συγκεκριμένες και στοχευμένες προτάσεις.

Επικίνδυνος στρουθοκαμηλισμός
Προβληματισμό για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί φιλευσπλαχνίας και συμπόνιας προς τους Ελληνοκύπριους για το νερό από την Τουρκία, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Ο κ. Περδίκης, σε δηλώσεις του, διερωτήθηκε παράλληλα «γιατί κάποιοι ανάμεσά μας αισθάνονται αισιοδοξία με την ανάληψη πιο ενεργού ρόλου στο Κυπριακό του νεοσουλτάνου Ερντογάν», ενώ συνέχισε λέγοντας «είπαμε να είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν γίνεται να σε φτύνουν και να νομίζεις ότι ψιχαλίζει. Πρόκειται για επικίνδυνο στρουθοκαμηλισμό».

Δηλώσεις σαν κι αυτές, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αλλαγές τακτικής από τον κ. Ακιντζί, είναι δεδομένο ότι δεν βοηθούν στην ουσιαστική βελτίωση των συνομιλιών, ανέφερε ο κ. Περδίκης και πρόσθεσε ότι για να υπάρξει πραγματική πρόοδος, θα πρέπει να υπάρχει ειλικρινής διάθεση που να συνοδεύεται και από πράξεις.

Προειδοποιήσεις Θεοχάρους
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, δήλωσε πως εφόσον η Τουρκία θα παραμένει αμετακίνητη στις κόκκινες γραμμές της, οι οποίες είναι για μας θανάσιμος κίνδυνος, πρέπει να ξέρουμε ότι οποιαδήποτε συμφωνία στη βάση αυτών των κόκκινων γραμμών της Τουρκίας δεν θα είναι ένα καλό μήνυμα για τον κυπριακό λαό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στην Κωνσταντινούπολη στην προσεχή Σύνοδο, που θα γίνει τη Δευτέρα ή την Τρίτη, τα αποτελέσματα δεν θα είναι καταστροφικά.

Η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε και στις πληροφορίες ότι ο Τούρκος Πρόεδρος «παίρνει στα χέρια του» το Κυπριακό, σε μια προσπάθεια που λέει ότι θα εξαγγείλει κάτι το εντυπωσιακό. «Θα δούμε και θα περιμένουμε», είπε η κ. Θεοχάρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα