Κομισιόν: Ζητά παγκόσμια δράση για Προσφυγικό

Η παγκόσμια δράση της διεθνούς κοινότητας είναι απαραίτητη στο Προσφυγικό, σύμφωνα με επίσημη δήλωση που εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

Σύμφωνα με κοινή δήλωση που υπογράφουν ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμμερμανς, η Ύπατη Εκπρόσωπος και Αντιπρόεδρος Φεντερίκα Μογκερίνι και οι Επίτροποι Χαν, Μίμιτσα, Αβραμόπουλος και Στυλιανίδης,

μόνο με την κατανομή της ευθύνης μπορεί η ΕΕ να υποστηρίξει την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και να τους παράσχει όχι μόνο ένα καταφύγιο αλλά, "μια ευκαιρία για ένα μέλλον για όσους την χρειάζονται περισσότερο", όπως αναφέρουν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν η αντιμετώπιση του Προσφυγικού είναι και επένδυση στην ασφάλεια και σταθερότητα και τη σταθερότητα της ίδιας της ΕΕ. Συγκεκριμένα, τα πέντε μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων αναφέρουν στη δήλωσή τους: "Καθώς σηματοδοτούμε 60 χρόνια ευρωπαϊκής ενότητας, ας μην ξεχνάμε ότι πριν λίγες μόνο γενιές, πολλοί από εμάς στην Ευρώπη ήταν και πρόσφυγες"

65εκ. άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

Σήμερα, προστίθεται, "σε όλο τον κόσμο, περισσότερα από 65 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας συγκρούσεων και βίας, φυσικών καταστροφών ή των πολύ πραγματικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής".

Αναφέρεται, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τον πόλεμο στη Συρία." Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας παγκοσμίως, παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και μακροπρόθεσμη στήριξη σε πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους. Κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών, εργαζόμαστε επειγόντως για να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων, να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα λαθρεμπορίου και να διεξάγουμε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα", σημειώνουν τα 5 μέλη του Κολεγίου.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, "πολλοί έχουν ξεφύγει από τη σύγκρουση και την τρομοκρατία· πολλοί όμως γεννήθηκαν σε καθεστώς εκτοπισμού και γνωρίζουν μόνο τη ζωή του να είσαι πρόσφυγας". "Τα πιο ευάλωτα από όλα είναι τα παιδιά - και η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει εκατομμύρια από αυτούς με την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και την προστασία. Το 2016, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν χορηγήσει προστασία σε περισσότερους από 700.000 αιτούντες άσυλο", σημειώνει η Κομισιόν.

"Ενώ βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ευρώπη, συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη μας για την καθιέρωση περισσότερων νομικών και ασφαλών οδών για την αντικατάσταση των επικίνδυνων και ακανόνιστων διαδρομών λαθρεμπορίου", καταλήγει η κοινή δήλωση. Περισσότεροι από 16.400 άνθρωποι που χρήζουν διεθνούς προστασίας έχουν ήδη επανεγκατασταθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Ιούλιο του 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα