Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των γυναικών

Κατατέθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων το κυρωτικό νομοσχέδιο για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με τους παρευρισκόμενους να υπογραμμίζουν τη σημασία της διεθνούς συνθήκης για την προστασία των γυναικών από φαινόμενα βίας.

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, όπως είναι το πλήρες όνομα, άνοιξε για υπογραφές το 2011. Η Κύπρος την υπέγραψε το 2015, ενώ με το νομοσχέδιο ανοίγει

ο δρόμος για την κύρωσή της από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Συνολικά, τη Σύμβαση έχουν υπογράψει 43 κράτη και προσφάτως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ την έχουν κυρώσει 23.

Να ψηφιστεί μέχρι τέλος του χρόνου

Για σημαντικό νομοθέτημα έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος σημείωσε ότι η Σύμβαση καλύπτει με τρόπο όλα τα ζητήματα. Έφερε ως παράδειγμα την προώθηση νομοσχεδίου για την παρενοχλητική παρακολούθηση, που εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών. Μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται, εξάλλου, να ψηφιστεί νομοθεσία που θα ρυθμίζει τα θέματα βίας έναντι γυναικών και κοριτσιών.

Σύμφωνα με τον Ιωνά Νικολάου, το Υπουργείο έχει προχωρήσει σε μελέτη αξιολόγησης για τη λήψη σειράς μέτρων, ώστε με την κύρωση της Σύμβασης να μπορούν να εφαρμοστούν οι διατάξεις της. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός είπε εξάλλου ότι η εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης συνεπάγεται οικονομικό κόστος 820 χιλιάδων ευρώ, είπε όμως ότι η πλήρης εφαρμογή της απαιτεί ένα πολύ υψηλό κόστος για την Κυπριακή Δημοκρατία, που ανέρχεται σε «μερικά εκατομμύρια». Εξήγησε ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η Λευκωσία κατέθεσε μια σειρά από επιφυλάξεις, όπως άλλωστε έκαναν και άλλα κράτη.

Υπέβαλε τρεις επιφυλάξεις

Συγκεκριμένα, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε τρεις επιφυλάξεις όσον αφορά την αποζημίωση των θυμάτων βίας – το οποίο συνεπάγεται το υψηλό κόστος – αλλά και τη δικαιοδοσία των κυπριακών δικαστηρίων για εκδίκαση υποθέσεων που τελέστηκαν σε άλλα κράτη ή από μη Κύπριους πολίτες. Η τρίτη επιφύλαξη αφορά την απαίτηση για παραχώρηση καθεστώτος διαμονής στα θύματα, πρόνοια που, όπως είπε ο κ. Νικολάου, κρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ως πολύ γενική και θα μπορούσε να τύχει εκμετάλλευσης.

Οι επιφυλάξεις ισχύουν μέχρι το 2019, αν και υπάρχει πρόνοια για παράταση της περιόδου αυτής. Σύμφωνα με τον Υπουργό, τα κράτη θα πρέπει να προετοιμαστούν για την εφαρμογή των προνοιών. «Εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, αναλαμβάνουμε με την κύρωση της Σύμβασης να πάρουμε όλα τα μέτρα για να μπορέσουν να εφαρμοστούν και οι τρεις επιφυλάξεις τις οποίες έχουμε καταθέσει».

Μελετούν το θέμα με τους συνεργάτες

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε και στο θέμα των «συνεργατών» της Αστυνομίας για σκοπούς απόδειξης του αδικήματος. «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά το θέμα με τους συνεργάτες» και είναι σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, η οποία, όπως είπε, «εξέφρασε τη δυσκολία να αποδειχθούν αυτού του είδους οι υποθέσεις εάν καταργηθεί η δυνατότητα χρήσης των συνεργατών».

Παρόλα αυτά, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην «ανάγκη να αναθεωρηθεί, να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη νομοθεσία», ώστε να διασφαλίζεται η απόδειξη των υποθέσεων χωρίς την αξιοποίηση των «συνεργατών».

«Και αν ακόμα αξιοποιούνται οι συνεργάτες, δεν πρέπει αυτοί να φτάνουν στο σημείο μιας επαχθούς πράξης, την οποία σίγουρα όλοι κατακρίνουν», είπε. Αν καταργηθούν οι συνεργάτες χωρίς να διασφαλίζεται η δίωξη αυτών των περιπτώσεων, τότε «η αδυναμία να αποδειχθεί μια υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου, θα δώσει το μήνυμα ουσιαστικά ότι υπάρχει ασυλία», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα