Κομισιόν: Δύο μήνες διορία για οδηγία ενεργειακής απόδοσης

Η Κύπρος, μαζί με άλλα δέκα κράτη μέλη της ΕΕ έχει δύο μήνες διορία για την πλήρη εναρμόνιση του δικαίου της με την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση, σύμφωνα με αιτιολογημένη γνώμη που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κάλεσε έντεκα κράτη μέλη ( Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Ισπανία, Φινλανδία, Ουγγαρία,

Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία και Πορτογαλία)να διασφαλίσουν την πλήρη μεταφορά της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση ( 2012/27/ΕΕ )».

«Στο πλαίσιο της εν λόγω οδηγίας, τα κράτη μέλη πρέπει να επιτύχουν εξοικονόμηση ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020», αναφέρεται.

Για να γίνει αυτό, προστίθεται, «θα πρέπει να θεσπίσουν καθεστώτα επιβολής της υποχρέωσης ενεργειακής απόδοσης και/ή να λάβουν άλλα στοχευμένα μέτρα πολιτικής που θα τους επιτρέψουν να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση στα νοικοκυριά, τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και τις μεταφορές».

Σημειώνεται παράλληλα ότι η οδηγία έπρεπε να είχε μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο έως τις 5 Ιουνίου 2014.

Τα έντεκα κράτη μέλη αναφέρεται «διαθέτουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους, μετά την πάροδο της οποίας η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να προσφύγει εναντίον τους στο Δικαστήριο της ΕΕ και να ζητήσει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα