Κομισιόν: Δεν υπάρχει φόβος για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Η Κομισιόν απορρίπτει τους φόβους για κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, η οποία σήμερα εφαρμόζεται με συνεχώς βελτιούμενο τρόπο, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε σήμερα μικρή ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Ο αξιωματούχος συνέκρινε τις ανησυχίες για κατάρρευση της συμφωνίας με τις ανησυχίες για κατάρρευση του κοινού νομίσματος τα πρώτα χρόνια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη - υπόθεση με την οποία τότε είχε ασχοληθεί ως εκ της θέσεως που κατείχε.

Σύμφωνα με τον

αξιωματούχο “δεν επίκειται κατάρρευση της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας” και “από πέρσι έχουν γίνει πάρα πολλά στην Ελλάδα για τη διαχείριση του προσφυγικού, έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος”, επεσήμανε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι 60.000 μόνιμες θέσεις φιλοξενίας έχουν δημιουργηθεί, οι αφίξεις νέων μεταναστών έχουν πέσει, η μετεγκατάσταση και η επαναπροώθηση συντελούνται αργά μεν, σταθερά δε, και ο αριθμός των θανάτων από παρακινδυνευμένες διελεύσεις στο Αιγαίο ελαττώνεται. Η δε Κομισιόν, εργάζεται πολύ στενά με τις αρχές, ενώ και το πρόβλημα με την απορρόφηση των κονδυλίων αρχίζει να αντιμετωπίζεται: “βοηθούμε τις ελληνικές αρχές να φτιάξουν τις σωστές δομές για να τα απορροφούν, έχουμε κάνει πρόοδο, σχετική αρμοδιότητα πήγε στο Υπουργείο Οικονομικών”, είπε ο αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα αναγνώρισε μια σειρά από σημαντικές δυσκολίες που υπάρχουν, όπως η πολυπλοκότητα του συστήματος ασύλου, η μικρή χωρητικότητα και η υπερσυγκέντρωση στα νησιά.

Όπως εξήγησε, από τους 60.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, 24.000 είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση στην ΕΕ, ενώ ένα πρόγραμμα χρηματικής υποστήριξης των μεταναστών με μετρητά, θα είναι το επόμενο βήμα της ΕΕ στην υποστήριξή τους.

Τέλος, σε σχέση με το αν και κατά πόσο όλα τα θετικά βήματα που έχουν συντελεστεί είναι επαρκή για μια θετική έκθεση στο πλαίσιο των ελληνικών υποχρεώσεων για τον οδικό χάρτη αποκατάστασης της κανονικότητας στη ζώνη Σένγκεν, ο αξιωματούχος απέφυγε να προβεί σε οριστική αποτίμηση, όμως επεσήμανε ότι η σχετική επιτροπή των κρατών μελών ολοκληρώνει μέσα στο μήνα την έκθεσή της, και πως όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα και απέχουν εξαιρετικά από το χάος που υπήρχε πέρσι στα ελληνικά σύνορα.

Keywords
Τυχαία Θέματα