"Σηκώνουν μανίκια" αρχές Οκτωβρίου Αναστασιάδης και Ακιντζί

Εντατικοποίηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας και των συναντήσεων μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα. Την Τετάρτη οι λεπτομέρειες για τη νέα διαδικασία συναντήσεων.

Μια ακόμα συνάντηση - ορόσημο στην μακροχρόνια προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού είναι, από το βράδυ της Κυριακής, παρελθόν. Η πολυαναμενόμενη τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη μεταξύ Μπαν - Αναστασιάδη - Ακιντζί, έχει

περάσει πλέον στην ιστορία.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θα έχει ως σημείο αναφοράς για τη συνάντηση αυτή, το γεγονός ότι κατάφερε να αποφύγει την σαφή επιβολή χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας, παρά τις έντονες πιέσεις Ακιντζί.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά κρατάει από τη συνάντηση ότι το χρονοδιάγραμμα και η πενταμερής - πολυμερής διάσκεψη που διακαώς επιθυμούσε να καθοριστεί , πήρε αναβολή, καθώς δεν έγινε αποδεκτό κάτι τέτοιο από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και τον Γ.Γ. ΟΗΕ. Θετικό επίσης σημείο για τον Μουσταφά Ακιντζί είναι η επιμονή σε προσπάθεια επίλυσης εντός του 2016.

Οι διαφωνίες και οι αποκλίσεις παραμένουν και μετά την τριμερή

Στο δια ταύτα φυσικά, οι διαφωνίες και οι αποκλίσεις εξακολουθούν να υφίστανται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με τον κ. Έιντε να κάνει λόγο σε μονοψήφιο αριθμό ζητημάτων τα οποία απομένουν έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι συγκλίσεις στα τέσσερα από τα έξι κεφάλαια.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι οι δυο ηγέτες ενδεχομένως να πρέπει να «αλλάξουν τη μεθοδολογία και χρειάζεται μια μέθοδος όπου οι δύο ηγέτες να μπορούν να παρακολουθούν τα πολιτικά ζητήματα και να τα διαχωρίζουν. Θα πρέπει, συνέχισε, να καθοριστεί η στρατηγική και τις τεχνικές λεπτομέρειες να τις βλέπουν άλλοι». Σημείωσε επίσης ότι «τώρα, βλέπει ο ίδιος ότι υπάρχει ένα μπέρδεμα των μεγάλων ζητημάτων με τα μικρά, των σημαντικών με τα ασήμαντα. Η δουλειά του, ανέφερε, είναι να βοηθήσει να καθοριστεί αυτή η στρατηγική».

Στην ερώτηση εάν τα άλυτα θέματα μπορούν να νομιμοποιήσουν το να παραμείνει άλυτο το Κυπριακό, ο κ. Έιντε απάντησε “Αυτό βασικά είναι σαν το γάμο. Εάν θέλετε να κάνετε καβγά, το κάθε θέμα είναι αρκούντως μεγάλο. Αλλά εάν δεν θέλετε να κάνετε καβγά, μπορείτε να ξεπεράσετε το κάθε τι. Δηλαδή το θέμα δεν είναι να μεγεθύνεις το θέμα αλλά η βούληση να το λύσεις”.

«Αν και στην τρίμερη δεν τέθηκε καμιά ημερομηνία, σε σύντομο διάστημα ο ΓΓ του ΟΗΕ θα συναντηθεί και πάλι με τους δύο ηγέτες», δήλωσε εξάλλου ο Έιντε στην εφημερίδα Χαβαντίς.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στην επόμενη φάση των συναντήσεων

Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται πλέον ότι ο νέος κύκλος συναντήσεων μεταξύ των δυο πλευρών, θα είναι ακόμα πιο εντατικοποιημένος από τον προηγούμενο. Οι συναντήσεις αναμένεται να είναι πιο συχνές. Βέβαιο επίσης θα πρέπει να θεωρηθεί ότι οι διαπραγματευτές Μαυρογιάννης και Ναμί εκτός από το ότι θα πλαισιώνουν τους δυο ηγέτες, θα έχουν και ξεχωριστές κατ’ ιδίαν συναντήσεις στο πλαίσιο αυτό.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στο Sigmalive, ότι οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες αναμένεται να τελειοποιηθούν την Τετάρτη, όταν όλοι θα έχουν επιστρέψει στην Κύπρο, όπου θα υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός. Δεν αποκλείεται οι συναντήσεις, σε κάποια φάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, να είναι ακόμα και σε καθημερινή βάση, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο θα γίνει από την αρχή της διαδικασίας.

Ωστόσο, παρά τα όσα αναφέρουν οι πηγές, ο κ. Έιντε, επιμένει ότι «όλα είναι έτοιμα για τις επόμενες εβδομάδες και από τις αρχές του Οκτώβρη, θα κινηθούν με ταχύτητα».

Προτεραιότητα στα ζητήματα με περιθώριο συμφωνίας

Οι δυο πλευρές θα θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συγκεκριμένα πλέον ζητήματα, στα οποία έχει ήδη διαφανεί περιθώριο συμφωνίας σε συγκλίσεις. Τα ζητήματα αυτά θα ολοκληρώσουν τα κεφάλαια της Οικονομίας, των Ευρωπαϊκών Θεμάτων, της Διακυβέρνησης και των κοινωνικών πτυχών-σχέσεων μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τ/κ πλευρά επιμένει στη θέση ότι η εκ περιτροπής προεδρία θα πρέπει να παραμείνει και να συζητηθεί στο τέλος ολόκληρης της διαδικασίας γιατί είναι εξόχως σημαντικό ζήτημα για τους ίδιους. Σημαντικό επίσης σημείο που μένει να διευκρινιστεί είναι το τι τελικά θα γίνει σχετικά με την επίλυση των διαφορών στο Εδαφικό, μιας και είναι εξόχως σημαντικό για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ασφάλεια και Εγγυήσεις είναι πτυχές που αγγίζουν τη διεθνή διάσταση του Κυπριακού και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν θα υπάρξει καμιά κατάληξη πριν από τη σύγκλιση πολυμερούς διάσκεψης, όταν συμφωνηθούν όλες οι άλλες πτυχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα