Κολυμπάμε στα σκά…νδαλα

Ξεπερνά τα €1,3 δισεκατομμύρια ευρώ το κόστος του αποχετευτικού, άλλο ένα μεγάλο έργο, το οποίο βρίσκεται στον κυκλώνα της σκανδαλώδους διαχείρισης και διαφθοράς. Με έρευνά της στα οικονομικά δεδομένα του τιτάνιου έργου η «Σημερινή» διαπιστώνει ότι οι φορολογούμενοι πολίτες έχουν ήδη αποπληρώσει €734 εκ., ενώ απομένει στις πλάτες τους βαρίδι άλλου μισού και πλέον δισεκατομμυρίου.

Στα εν λόγω ποσά συγκαταλέγονται, όμως, οι ζημιές από μίζες και κακοδιαχείριση, το πραγματικό ύψος των οποίων θα διαφανεί από

τον διαχειριστικό έλεγχο, που "τρέχει" ο Γενικός Ελεγκτής και ολοκληρώνεται τέλος του μήνα.

Η "αμαρτωλή" ιστορία του αποχετευτικού πάει πίσω στις αρχές της δεκαετίας του '90 και μέχρι σήμερα, 25 χρόνια μετά, σε αρκετές περιοχές παραμένει ως υπόσχεση. Κι ενώ οι φορολογούμενοι πληρώνουν βαρύ το τίμημα των αποχετευτικών, με το επιχείρημα ότι το ύψος των τελών καθορίζεται πλέον στη βάση των αξιών των ακινήτων κατά το 2013, οι αστυνομικές έρευνες για τα αποχετευτικά της Λάρνακας και της Λευκωσίας παραμένουν σκαλωμένες. Κληθέντες να σχολιάσουν τις υποθέσεις διαφθοράς και χρηματισμού, που οδήγησαν δημοτικούς άρχοντες στη φυλακή, οι νυν δήμαρχοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα και δηλώνουν ότι βρίσκονται σε πορεία εξυγίανσης.

Σ' ένα πολυδαίδαλο σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς, όμως, στο οποίο διασυνδέονται αφανώς μοχλοί της πολιτικής, πολιτειακής και οικονομικής εξουσίας, εξελίσσεται και η διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης εξηγεί στη "Σημερινή" τις κατευθύνσεις στις οποίες στρέφεται η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Περισσότερα στην κυριακάτικη «Σημερινή».

Keywords
Τυχαία Θέματα