Κοιλιοκάκη και παιδιά - Ποια η θεραπεία

Η κοιλιοκάκη είναι αρρώστια του λεπτού εντέρου και οφείλεται στο ότι ο οργανισμός ορισμένων ανθρώπων και συγκεκριμένα το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά διαφορετικά όταν εκτεθεί στην πρωτεΐνη γλουτένη. Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη που περιέχεται στα δημητριακά σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι.

Το λεπτό έντερο είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και ιχνοστοιχείων που προέρχονται από τη διατροφή. Η βλάβη του λεπτού εντέρου που προκαλείται στα παιδιά με κοιλιοκάκη οδηγεί

σε δυσκολία απορρόφησης διαφόρων συστατικών οδηγώντας σε μία κατάσταση που ονομάζεται δυσαπορρόφηση.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη παρουσιάζουν συμπτώματα όταν καταναλώνουν δημητριακά (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι). Η κοιλιοκάκη περιγράφηκε για πρώτη φορά τον 2ον αιώνα μ.Χ από τον Αρεταίο Καππαδόκη. Η συσχέτισή της με την κατανάλωση δημητριακών έγινε κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου όταν ο Ολλανδός παιδίατρος Dicke παρατήρησε ότι τα παιδιά με κοιλιοκάκη βελτιώθηκαν όταν δεν έτρωγαν δημητριακά και επιδεινώθηκαν μόλις άρχισαν να τρώνε.

Ποια είναι η συχνότητα της κοιλιοκάκης;

Η κοιλιοκάκη είναι συχνή αρρώστια. Η συχνότητά της στην Ευρώπη και την Αμερική κυμαίνεται από 1:80 έως 1:300 παιδιά. Τα κορίτσια προσβάλλονται δύο φορές συχνότερα από τα αγόρια. Η συχνότητα της κοιλιοκάκης ολοένα και αυξάνεται τα τελευταία χρόνια λόγω της ευρείας εφαρμογής ειδικών δοκιμασιών (πρόκειται για ειδικές εξετάσεις στο αίμα) που συμβάλλουν στη διάγνωσή της.

Διαβάστε περισσότερα στο Paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα