Κίνητρα για διαμονή στα κατεχόμενα σε περιοχές εγκλωβισμένων

Αυξημένα κίνητρα για επανεγκατάσταση στα κατεχόμενα χωριά όπου διαμένουν εγκλωβισμένοι θα εξαγγείλει η Κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι από το Σεπτέμβρη θα αρχίσουν κατά προτεραιότητα διόρθωση και συντήρηση των κατοικιών των εγκλωβισμένων.

Ο κ. Φωτίου ανακοίνωσε επίσης ότι λήφθηκε απόφαση για περίληψη στον κατάλογο των πεσόντων της τουρκικής εισβολής ή συνεπεία της τουρκικής εισβολής, των δολοφονηθέντων εγκλωβισμένων.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Φωτίου επανέλαβε πως τόσο ο Πρόεδρος όσο

και η Κυβέρνηση παραμένουν προσηλωμένοι στο στόχο να κρατηθούν οι εγκλωβισμένοι στα κατεχόμενα χωριά τους και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Πρόσθεσε ότι σε αυτό πλαίσιο το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τη στήριξη προς τους νέους εγκλωβισμένους γεωργούς και περαιτέρω την παροχή κινήτρων για δημιουργία μικρών βιοτεχνιών.

Ο Επίτροπος ανέφερε πως λήφθηκε πολιτική απόφαση για τη διόρθωση και συντήρηση των κατοικιών με επαναφορά του σχεδίου, με προτεραιότητα τις επιδιορθώσεις σε όσες κατοικίες παρουσιάζουν πρόβλημα.

Διευκρίνισε πως κατά προτεραιότητα θα βοηθούν ζευγάρια που επανεγκαταστάθηκαν και διαμένουν σε κατοικίες που χρήζουν επισκευών.

Είπε ακόμα πως αναμένεται να λυθούν κάποια διαδικαστικά προβλήματα για να αρχίσουν οι επιδιορθώσεις τον Σεπτέμβρη.

Ο Επίτροπος είπε επίσης ότι στους στόχους της Κυβέρνησης παραμένει και η παροχή ποιοτικής παιδείας στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου και προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλει κάθε προσπάθεια, υπό τα γνωστά προσκόμματα από το κατοχικό καθεστώς.

Ανέφερε ότι προχωρούν τα έργα βελτίωσης και συντήρησης του σχολείου, ενώ έχει αρχίσει διαδικασία λειτουργίας επιμορφωτικών κέντρων, τα οποία θα λειτουργήσουν ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα επιδειχθεί.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ακόμα πως θα λειτουργήσει νέο πιλοτικό σχέδιο για επανεγκατάσταση στα κατεχόμενα χωριά όπου διαμένουν εγκλωβισμένοι, με προτεραιότητα σε οικογένειες με παιδιά. Ανέφερε ότι θα το σχέδιο θα περιέχει ενισχυμένα κίνητρα, τα οποία θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί το πιλοτικό σχέδιο.

Διευκρίνισε ότι το σχέδιο θα αφορά κοινότητες στις οποίες ήδη διαμένουν εγκλωβισμένοι.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι υποβλήθηκαν 100 αιτήσεις για επανεγκατάσταση στον Κορμακίτη και 25 αιτήσεις για Ριζοκάρπασο και Αγία Τριάδα.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ανακοίνωσε επίσης ότι λήφθηκε απόφαση να συμπεριληφθούν στον κατάλογο πεσόντων της τουρκική εισβολής ή συνεπεία της εισβολής όλοι οι δολοφονηθέντες εγκλωβισμένοι ως υποχρέωση της πολιτεία για ηθική ικανοποίηση των οικογενειών τους.

Διευκρίνισε ότι η διαδικασία καταχώρησης στον κατάλογο θα αρχίσει και θα συνεχιστεί η προσπάθεια συμπλήρωσης του καταλόγου με συλλογή περαιτέρω στοιχείων.

Τέλος, ο κ. Φωτίου είπε πως πρέπει να διατηρηθούν μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις τα θέματα των εγκλωβισμένων.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά ανέφερε πως από τα ζητήματα που εκκρεμούν στα θέματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους, είναι η τιτιλοποίηση των προσφυγικών κατοικιών που τους παραχωρήθηκαν στις ελεύθερες περιοχές.

Συνεχίζοντας η κ. Κουκουμά είπε ότι το Υπουργείο δεν έχει τέτοια πρόθεση, αλλά τα κόμματα πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί λύση.

Σε ό,τι αφορά τις στεγαστικές συνθήκες των εγκλωβισμένων, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων είπε ότι το 2010 ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συντήρησης των κατοικιών.

Ανέφερε περαιτέρω ότι πρέπει να διαμορφωθεί πρόγραμμα επαγγελματικής στήριξης των εγκλωβισμένων. Η κ. Κουκουμά επανέλαβε τη θέση ότι η παρέλευση ενός χρόνου διαμονής σε κατεχόμενο χωριό ώστε να εξεταστεί η αίτηση για επανεγκατάσταση είναι μεγάλο διάστημα και πρέπει να μειωθεί. Είπε επίσης πως οι επανεγκατασταθέντες θα πρέπει να καθίστανται δικαιούχοι και των άλλων προγραμμάτων στήριξης των εγκλωβισμένων.

Η κ. Κουκουμά είπε ακόμα θα συζητηθεί εκ νέου το Φθινόπωρο το θέμα της λειτουργίας των σχολείων του Ριζοκαρπάσου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς ανέφερε ότι μετά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων από τον Επίτροπο Προεδρίας αναφορικά με τις αποφάσεις που λαμβάνει η Κυβέρνηση για τους εγκλωβισμένους, μπορεί να δηλώσει ότι ικανοποιεί το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει ολιστική προσέγγιση στη στήριξη των εγκλωβισμένων παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Ο κ. Κουλλάς εξέφρασε Ικανοποίηση για όλες τις κυβερνητικές ενέργειες και τα κίνητρα επανεγκατάστασης και ιδιαίτερη ικανοποίηση για το νέο σχέδιο στήριξης των εγκλωβισμένων ώστε να μπορούν πέραν της γεωργίας να κάνουν και μια μικρή βιοτεχνία.

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας Νίκος Φαλάς εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι όλες οι πλευρές Κυβέρνηση και Βουλή αποδέχθηκαν το αίτημα για απόδοση ελάχιστης τιμής στους δολοφονηθέντες εγκλωβισμένους με καταχώρηση των ονομάτων τους στον κατάλογο των πεσόντων της τουρκικής εισβολής. Η πολιτεία δια της Βουλής και δια της Κυβέρνησης επιτέλεσε το ελάχιστο προς αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειες τους, ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι συγγενείς τους ουδέν οικονομικό αίτημα θέτουν, αλλά μόνο ηθικό.

Πρόταση Νόμου ΑΚΕΛ για κατάργηση του φόρου κληρονομιάς σε κατεχόμενες περιουσίες

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, με την οποία θα απαλλάσσονται της υποχρέωσης για την καταβολή φόρου κληρονομιάς στις περιπτώσεις που κάποιος απεβίωσε πριν το 1974 και είχε περιουσία στα κατεχόμενα.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε πως υπάρχουν 88 τέτοιες περιπτώσεις και υπολογίζεται ότι το ποσό στο οποίο ανέρχεται ο φόρος κληρονομιάς είναι μισό εκατομμύριο.

Προσθέτοντας ότι είναι άδικο για περιουσία που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν να πληρώσουν φόρο κληρονομιάς, είπε πως ελπίζει να μην δημιουργηθούν διακρίσεις με αυτούς που ήδη πλήρωσαν τον φόρο.

Η κ. Κουκουμά ανέφερε πως στόχος είναι να ψηφιστεί ο νόμος πριν από τις διακοπές της Βουλής το καλοκαίρι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα