Κινητοποίηση ΠΟΦΕΝ για τις αποκοπές στα φοιτητικά

Κινητοποίηση έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων διοργανώνει η ΠΟΦΕΝ για τα ζητήματα των δικαιωμάτων των φοιτητών. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων η οργάνωση των φοιτητών διαμαρτύρεται έντονα για την αποκοπή 7.9 εκατομμυρίων από το κονδύλι για τη φοιτητική μέριμνα.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΠΟΦΕΝ:

Κάλεσμα σε κινητοποίηση

Τα τελευταία τρία χρόνια κυβέρνηση και Υπ. Παιδείας, προχωρούν χρόνο με τον χρόνο σε νέες επιθέσεις ενάντια στους φοιτητές και τα δικαιώματά τους. Η μείωση 7εκ των κονδυλίων της χορηγίας την χρονιά

13-14 ήταν το πρώτο χτύπημα που δέχτηκαν οι φοιτητές από την παρούσα κυβέρνηση. Την επόμενη χρονιά 14-15 το Υπ. Παιδείας παρουσίασε το πρώτο νομοσχέδιο αλλαγής των κριτηρίων, χωρίς καμία μελέτη και με ελλιπή στοιχεία, αλλαγές που ήταν πασιφανές ότι θα απέκλειαν πολλούς φοιτητές από την διεκδίκηση χορηγίας και πακέτου. Οι έντονες αντιδράσεις των φοιτητών εκείνη την χρονιά (παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις έξω από το Υπ. Παιδείας κτλ) οδήγησαν τελικά στην απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου από το Υπουργείο και την υπόσχεση προς την τότε Γ.Γ. της ΠΟΦΕΝ ότι το νέο νομοσχέδιο θα συμπεριλάμβανε της θέσεις της ομοσπονδίας. Παρόλα αυτά, φάνηκε πως, την επόμενη χρονιά 15-16, το Υπουργείο στο νομοσχέδιο που ετοίμασε δεν συμπεριέλαβε της θέσεις της ΠΟΦΕΝ και αντίθετα συνέχισε στην ίδια φιλοσοφία αλλαγής των κριτηρίων χωρίς μάλιστα να δώσει ποτέ στοιχεία με τα οποία θα διαφαινόταν πόσοι φοιτητές θα επηρεάζονταν από τις αλλαγές. Πέραν τούτο το Υπ. Παιδείας αρνείται πεισματικά, παρόλες

τις πιέσεις του φοιτητικού κινήματος αλλά και άλλων φορέων, και παρόλης της δέσμευσης από τους προϋπολογισμούς του 2016, να αφήνει 7εκ. αδιανέμητα από το κονδύλι της φοιτητικής χορηγίας.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά λοιπόν, για το 16-17, το Υπ. Παιδείας και η κυβέρνηση, προχωρούν σε νέα επίθεση στα κεκτημένα των φοιτητών. Συγκεκριμένα στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε για το 2017 υπάρχει μείωση των κονδυλίων για τις παροχές παιδείας, αφού από τα €66.890.000 του 2016, για το 2017 τα κονδύλια θα ανέρχονται σε €53.930.498 για τη φοιτητική χορηγία και €5.000.000 για το φοιτητικό πακέτο, δηλαδή σύνολο €58.930.000.

Σαφώς μειωμένα, δηλαδή, κατά €7.959.502. Πρόκειται δηλαδή για συνέχιση της επίθεση που δεχόμαστε σαν φοιτητές τα τελευταία χρόνια από την παρούσα κυβέρνηση. Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι το τελευταίο διάστημα το φοιτητικό κίνημα έχει προσπαθήσει πάρα πολλές φορές (επιστολές, δημόσιες τοποθετήσεις, ανακοινώσεις στον τύπο, συνάντηση με τον Υπουργό 17/10/16, παρέμβαση στην Επ. Παιδείας της Βουλής 26/10/16), να μεταφέρει του κυβερνώντες τις θέσεις του, χωρίς καμία ανταπόκριση όμως δυστυχώς, θεωρούμε ότι ήρε η ώρα για πιο δυναμικά μέτρα διαμαρτυρίας.

Για τους παραπάνω λόγους καλούμε σύσσωμο το φοιτητικό κίνημα σε πορεία διαμαρτυρίας στις 29/11/16 από το Υπουργείο Οικονομικών καταλήγοντας έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην οποία θα επιδώσουμε ψήφισμα. Οι αποκοπές στα κεκτημένα των φοιτητών δεν θα περάσουν!

Κωδικοποιώντας τις θέσεις που το τελευταίο διάστημα η ομοσπονδία έχει αποφασίσει και προωθήσει σημειώνουμε τα εξής:

Αιτήματα ΠΟΦΕΝ

Να μην αποκοπεί ούτε σεντ από τη φοιτητική μέριμνα, φοιτητικό πακέτο και φοιτητική χορηγία στους προϋπολογισμούς του 2017Να μεταφερθεί άμεσα όλο το αδιανέμητο κονδύλι που προέκυψε το 2016 στο φοιτητικό πακέτο και πουθενά αλλού.Τα εισοδηματικά κριτήρια για το φοιτητικό πακέτο να είναι με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα και όχι το ακαθάριστο οικογενειακό.Η μοριοδότηση για το φοιτητικό πακέτο να συμπεριληφθεί στο νόμο και να μην αποφασίζεται κάθε χρόνο από το υπουργικό συμβούλιο πίσω από κλειστές πόρτες.Το κονδύλι που αφορά τους Ελλαδίτες φοιτητές να συμπεριληφθεί στο συνολικό κονδύλι του φοιτητικού πακέτου.Τα περιουσιακά κριτήρια που έχουν καθοριστεί με τιμές του 2013 χρήζουν αναθεώρησης καθώς οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις είναι παραφουσκωμένες.Η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων πρέπει από τη νέα χρονιά να επισπευσθεί και να μην υπάρχει υποστελέχωση στην αρμόδια υπηρεσία.Οι λήπτες φοιτητικής χορηγίας αυτόματα να δικαιούνται και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα