Κινητή τηλεφωνία και ηλεκτρισμός τα ΜΟΕ που θέλει ο Ακιντζί

Σε σημαντικές και ουσιαστικές δηλώσεις, σχετικά με το πως θεωρεί η τ/κ πλευρά ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης, προχώρησε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Μουσταφά Ακιντζί, συναντήθηκε με τον κ. Άλλεν, στην παρουσία μελών της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας αλλά και του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή Μάθιου Κιντ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Ακιντζί, έκανε λόγο για ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί τα τελευταία δυο χρόνια, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η εμπιστοσύνη και η πίστη ανάμεσα στις δυο

πλευρές στο νησί.

ΠτΔ: Οι προσδοκίες Ε/κ και Τ/κ δεν μπορεί να διαχωρίζονται

Επεσήμανε ότι η στάση Άντρου Κυπριανού βοήθησε στο να αναληφθεί νέα πρωτοβουλία και να προχωρήσουμε τελικά στην κοινωνική συνάντηση της Κυριακής. Όπως ανέφεραν και τα ΜΜΕ, αναμένονται νέες κινήσεις μετά τις 7 Απριλίου. "Το λάθος των Ελληνοκυπρίων θα διορθωθεί επομένως θα μπορεί να αρχίσει και μια νέα φάση στη διαδικασία διαπραγμάτευσης".

“Δεν πρόκειται ωστόσο για νέο επεισόδιο στη διαδικασία. Οι εκλογές του Φεβρουαρίου στη Νότια Κύπρο, άρχισαν ήδη να δείχνουν τα σημάδια τους. Αυτό σημαίνει ότι ο Απρίλης και ο Μάης θα είναι μήνες αποφάσεων και να ολοκληρωθεί η διαδικασία".

Χαρακτήρισε ως παρεξήγηση που επικρατεί, το ότι γίνεται λόγος μόνο για συζήτηση επί ΜΟΕ στο κοινωνικό δείπνο. Δεν υπάρχουν μόνο αυτά στη συζήτηση, ωστόσο δεν μας ικανοποιεί η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο λαών, και θα είναι επωφελές και για τις δυο πλευρές, αν εφαρμοστούν στην πράξη αποφάσεις που έχουν ληφθεί πριν δυο χρόνο", αναφέρει.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην απόφαση της 28ης Μαΐου 2015, η οποία αφορά την κινητή τηλεφωνία, επισημαίνοντας ότι όλα τα τεχνικά εμπόδια υπερπηδήθηκαν, αλλά μια νομοθεσία στη Νότια Κύπρο, όπως ανέφερε την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν επέτρεψε να εφαρμοστεί η συμφωνία αυτή.

Το άλλο ΜΟΕ στο οποίο έκανε αναφορά, είναι αυτό της μόνιμης διασύνδεσης ηλεκτρισμού μεταξύ των δυο πλευρών.

"Παίρνουν ηλεκτρισμό και εμείς το ίδιο όποτε χρειαστεί. Προσωρινές συνδέσεις έχουν γίνει, το σύστημα δοκιμάστηκε και είδαμε ότι δουλεύει μια χαρά. Σύμφωνα με την ε/κ πλευρά υπάρχει ανάγκη για ένα τελικό έλεγχο. Ας το κανουμε λοιπόν. Είπαν ότι έπρεπε να βρεθεί χρηματοδότηση για κάτι τέτοιο και μετά μας είπαν ότι βρήκαν. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει γίνει εφικτή η σύνδεση αυτή", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι, η ε/κ πλευρά δεν θέλει να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από τις τεχνικές επιτροπές. "Όταν για παράδειγμα, οι ε/κ θέλουν να περάσουν πυροσβεστικά οχήματα στο Βορρά, σε περιπτώσεις πυρκαγιών, δεν θέλουν να κρύβουν το έμβλημά τους, ενώ όταν θα πρέπει να κάνουν τ/κ πυροσβεστικά το ίδιο, η ε/κ πλευρά βάσει προσκόμματα και θέλει να μην φαίνονται τα εμβλήματα. Αν δεν ξεπεράσουν τη φοβία αναγνώρισης που έχουν, δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί πρόοδος", τόνισε με νόημα.

Σε σχέση με το δείπνο της Κυριακής, ο Μουσταφά Ακιντζί, επεσήμανε ότι θα συζητηθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα για την επόμενη περίοδο, καθώς δεν υπάρχει ευχέρεια για σπατάλη χρόνου και εξέφρασε την άποψη ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις ενδεχομένως να ξεκινήσουν μετά τις 20 Απριλίου.

Επεσήμανε ότι έπεσε μεγάλο βάρος στους ώμους του ΟΗΕ, το οποίο με διασταυρούμενες συναντήσεις, κατάφερε να πετύχουν ταχεία αξιολόγηση της διαδικασίας.

Ευχήθηκε να συνεχίσουν οι πλευρές να εργάζονται σε αυτή τη διαδικασία με καλές προθέσεις, όπως η Τ/κ πλευρά .

Keywords
Τυχαία Θέματα