Κίνηση εντυπωσιασμού από Τσαβούσογλου-Παρέμβαση Φέλντμαν

Την απογευματινή συζήτηση μονοπώλησε η ανάλυση από μέρους Μεβλούτ Τσαβούσογλου, της πρότασης που τελικά κατέθεσε η Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Crans-Montana.

Η κίνηση εντυπωσιασμού που όλοι ανέμεναν από πλευράς Τουρκίας, τελικά έγινε πράξη, χωρίς ωστόσο να ικανοποιεί τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις της ε/κ πλευράς. Από χθες ακόμα οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ενδεχόμενη πρόταση από πλευράς της Τουρκίας, η οποία θα επιχειρούσε να θολώσει τα νερά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα κατά την απογευματινή συνάντηση στο Crans-Montana

μονοπώλησε τη συζήτηση η πρόταση του Τούρκου ΥΠΕΞ για την Ασφάλεια. Ο Τσαβούσογλου ανέπτυξε πρόταση σύμφωνα με την οποία πρότεινε άμεση αποχώρηση στρατευμάτων σε μεγάλο ποσοστό και μετέπειτα δραστική μείωση μέσα σε συμφωνημένο πλαίσιο όσο αφορά χρόνο και αριθμούς. Ωστόσο δεν έκανε λόγο για πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων κάτι που είναι επιδίωξη της ε/κ πλευράς.

Η πρόταση προνοούσε επίσης τροποποίηση της Συνθήκης Εγγυήσεων και όχι κατάργηση των Εγγυήσεων.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε να εννοηθεί ότι έχει την πρόθεση να συζητήσει περαιτέρω την πρόταση αν πρώτα γνωρίζει τι θα γίνει και με τα υπόλοιπα κεφάλαια που άπτονται της εσωτερικής πτυχής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ότι η πρόταση αυτή σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιεί την ε/κ πλευρά.

Τα τρία ερωτήματα Φέλντμαν

Τα τρία ερωτήματα Φέλντμαν, τα οποία όλες οι πλευρές θα πρέπει να απαντήσουν μέχρι αύριο έχουν ως βασικό γνώμονα τα εξής τρία σημεία:

Τι θα πρέπει να γίνει με τη Συνθήκη ΕγγυήσεωνΠως θα εφαρμοστεί η όποια συμφωνία και πως θα γίνει εφικτή η παρακολούθηση της εφαρμογής τηςΠως το νεο συστημα θα λαμβάνει υποψη ανησυχίες τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων
Keywords
Τυχαία Θέματα