«Κινδυνεύει το ΠΟΠ»: SOS για το χαλλούμι, προειδοποιούν με δυναμικά μέτρα

Σήμα κινδύνου για το χαλλούμι εκφράζουν οι αιγοπροβατοτρόφοι, κάνοντας λόγο για παρασκηνιακές διεργασίες εκ μέρους των τυροκόμων, αλλά και ανοχή από το υπουργείο Γεωργίας, που θέτουν σε κίνδυνο το ΠΟΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, τα δύο ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες από τη Συντονιστική Επιτροπή Αιγοπροβατοτρόφων, στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι των οκτώ οργανωμένων συνόλων του κλάδου.

Όπως

συζητήθηκε στη συνάντηση, υπάρχουν δύο καίρια θέματα που απασχολούν τους παραγωγούς. Αφενός, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι επαγγελματίες του κλάδου κάνουν λόγο για παρασκηνιακές διεργασίες από τους τυροκόμους, με στόχο τη σταδιακή μείωση της ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ από 51% σε 10%, προς εξυπηρέτηση των οικονομικών τους συμφερόντων και αφετέρου, όλο αυτό συμβαίνει με την ανοχή του υπουργείου Γεωργίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επικρατεί δυσαρέσκεια στις τάξεις των αιγοπροβατοτρόφων, καθώς έναν χρόνο μετά την εφαρμογή του ΠΟΠ, το υπουργείο Γεωργίας διενήργησε μόλις 24 ελέγχους (λιγότερους, δηλαδή, από τα διαθέσιμα τυροκομεία), ενώ εντοπίστηκαν παρατυπίες σε επτά από αυτά, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι σημειώνουν, επίσης, ότι οι τυροκόμοι και οι αγελαδοτρόφοι δεν σεβάστηκαν το πλαίσιο συμφωνίας το οποίο καθόριζε τους όρους για να ξεκινήσει η παραγωγή του ΠΟΠ (Ιούλιος 2022).

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στη σκιά των πιο πάνω, καθώς και άλλων παρασκηνιακών διεργασιών, κατά τη χθεσινή συνάντηση λήφθηκαν αποφάσεις προς την κατεύθυνση της προστασίας του χαλλουμιού ΠΟΠ.

Πρώτον, στις 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συγκέντρωση αιγοπροβατοτρόφων στη Χοιροκοιτία, κατά την οποία θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για κινητοποιήσεις, οι οποίες μόνο με ριζικές αλλαγές στη συμπεριφορά του υπουργείου, όπως μας αναφέρθηκε, θα ματαιωθούν. Συγκεκριμένα, μελετάται συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Γεωργίας και πορεία μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο.

Δεύτερον, οι αιγοπροβατοτρόφοι θα ετοιμάσουν επιστολή με παραλήπτη τον Wolfgang Burtscher, director general της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία θα γίνεται ενημέρωση για τα ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του κλάδου, ενώ θα τονιστεί ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι δεν αποδέχονται να δοθεί παράταση πέντε χρόνων ως μεταβατικής περιόδου για εφαρμογή του ΠΟΠ, όπως ζήτησε το υπουργείο Γεωργίας, αλλά επιθυμούν όπως αυτό εφαρμοστεί τον Ιούλιο του 2024.

Διαβάστε επίσης: «Στη Λεμεσό θέλω μισή ώρα για απόσταση 120 μέτρων - Γινόμαστε ρεζίλι» (ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα