Τα 183 σημεία στο δρόμο για την επίλυση του Κυπριακού

Με 183 σημεία στα οποία υπάρχει διαφωνία θα πορευθεί στην τριμερή της Νέας Υόρκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την περισσότερη δυνατή συναντίληψη εντός Εθνικού Συμβουλίου, επιδιώκει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Ο κ Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της ενδελεχούς ενημέρωσης στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι έγινε μια πολύ παραγωγική συζήτηση, στην οποία ο Πρόεδρος όχι μόνο ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου, αλλά απάντησε και σε σωρεία

ερωτήσεων που είχε δεχθεί.

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου είχαν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε μια ανταλλαγή απόψεων για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην παρουσία του κ. Ακκιντζί.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χρησιμοποίησε γραπτό κείμενο, στο οποίο περιγραφόταν η κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους τελευταίους 16 μήνες. Για το πού υπάρχουν συγκλίσεις, συναντιλήψεις, διαφωνίες, για τις θέσεις της κάθε πλευράς επί των θεμάτων αυτών, καθώς επίσης και γενικότερα για την πορεία των συνομιλιών", σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

"Έξι ξεχωριστές συναντήσεις Εθνικού Συμβουλίου μετά τη Νέα Υόρκη"

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου συμφωνήθηκε πως αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθούν θεματικές συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου, στην παρουσία των επικεφαλής των Ομάδων Εργασίας για το κάθε κεφάλαιο, έτσι ώστε να απαντηθούν τυχόν ερωτήματα που προκύπτουν μέσα από την ενημέρωση, από τη μελέτη των εγγράφων». Το δεδομένο αυτό συνεπάγεται με έξι ξεχωριστές συναντήσεις, μια για κάθε ένα από τα έξι κεφάλαια που έχουν συζητηθεί.

"Δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας"

Σε σχέση με την πιο ενεργό εμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επιδιαιτησίας ή χρονοδιαγραμμάτων. "Θέλω να θυμίσω όλους ότι το 2004 που παρατηρήθηκε η επιδιαιτησία και τα χρονοδιαγράμματα, η δική μας πλευρά είχε δώσει τη συγκατάθεση της. Δεν τίθεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, ξεκαθαρίζεται και στο κοινό ανακοινωθέν. Επαναλαμβάνω για να είναι ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις: Επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχουν. Και, επαναλαμβάνω, ότι το 2004 ήταν η δική μας πλευρά που έδωσε τη σύμφωνη γνώμη για να υπάρξουν τέτοιου είδους χαρακτηριστικά στη διαδικασία».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι σε σχέση με την εμπλοκή του ΓΓ του ΟΗΕ, αυτή θα έχει να κάνει μεταξύ άλλων, με κάποια από τα 103 στον αριθμό θέματα που αφορούν την πρώτη μέρα της λύσης του Κυπριακού. Παραθέτοντας ένα παράδειγμα για το τι εννοεί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι "βασική θέση της δικής μας πλευράς είναι ότι την πρώτη μέρα της λύσης θα πρέπει να επιστραφούν εδάφη υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Δεν μπορεί κάποιος να επικαλεστεί ότι σε αυτές τις περιοχές, για παράδειγμα, υπάρχουν νάρκες και έτσι δεν μπορούν να επιστραφούν. Θα πρέπει να γίνει προετοιμασία, έτσι ώστε την πρώτη μέρα της λύσης να επιστραφούν. Η αποναρκοθέτηση είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ που θα γίνει».Ο κ. Χριστοδουλίδης, δίδοντας ένα άλλο παράδειγμα επ’ αυτού αναφέρθηκε στο θέμα της ετοιμασίας του Συντάγματος.

183 οι καταγεγραμμένες αποκλίσεις μεταξύ των πλευρών

Οι διαφωνίες και οι αποκλίσεις των δυο πλευρών είναι καταγεγραμμένες σε ξεχωριστό κατάλογο, αφορούν κυρίως διαφορετικές προσεγγίσεις τις οποίες υιοθετεί η κάθε πλευρά και αγγίζουν τις 183 στον αριθμό. Σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει,«υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός θεμάτων στα οποία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και για αυτό το λόγο βρισκόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με απόλυτη σοβαρότητα πάνω από όλα, έτσι ώστε να πετύχουμε το στόχο μας».

Υπάρχουν επίσης σημαντικές συγκλίσεις, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ειδικά αν συγκρίνουμε με προηγούμενες πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί από τις δυο πλευρές, είτε κατέληξαν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα είτε όχι. Υπάρχουν πρόνοιες που είναι σαφώς βελτιωμένες και είναι κάτι που χαιρετίζουμε, συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος.

Κληθείς να πει κατά πόσο στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα της διαρροής του εγγράφου Πολυβίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «τα ηλεκτρονικά μηνύματα που ανταλλάσσονται στην ομάδα του διαπραγματευτή δεν είναι θέμα που αφορά τα έγγραφα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα