Φόβοι για επιδιαιτησία

Μόνο με ουσιαστική πρόοδο μπορεί να συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη, τονίζει ο ΠτΔ
Το «δελτίο Τύπου» απεικονίζει τις πραγματικότητες, δηλαδή ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές συγκλίσεις σε ουσιώδη θέματα, όπως επίσης ότι υπάρχουν διαφορές εξίσου σημαντικές σε άλλα θέματα, επισήμανε ο Ν. Αναστασιάδης

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η εντονότερη εμπλοκή του Γ.Γ. των Η.Ε. Μπαν Κι Μουν δεν θα διαλάβει τη μορφή της επιδιαιτησίας (ίδε εκτενέστερη αναφορά για το θέμα στο ρεπορτάζ της σελ. 6), τα κόμματα της αντιπολίτευσης

έκρουσαν ευθύς, άμα τη εκφωνήσει της κοινής δήλωσης των δύο ηγετών από τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, τον κώδωνα του κινδύνου να υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εγείροντας ερωτήματα αλλά και ζητώντας περαιτέρω διασαφηνίσεις ως προς το κατά τι θα είναι αναβαθμισμένος ο ρόλος του Γ.Γ.

«Σίγουρα, αυτό δεν σημαίνει την απόδοση του όποιου επιδιαιτητικού ρόλου στον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Να το ξεκαθαρίσουμε. Γι’ αυτό και αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι είναι μια διαδικασία, η οποία ανήκει ή καθοδηγείται από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων», διευκρίνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν φάνηκαν να πείθονται, καλώντας τον ΠτΔ να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς σημαίνει η ενεργότερη εμπλοκή του Γ.Γ.

«Τι ακριβώς προνοεί η ενεργότερη εμπλοκή του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η οποία αναφέρεται στο τέλος του Ανακοινωθέντος; Τι περισσότερο πρόκειται δηλαδή να γίνει πέρα από όσα έκανε ο κ. Έιντε μέχρι σήμερα;», διερωτάται σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, το οποίο κάνει, επίσης, λόγο για «κλείδωμα όλων των υποχωρήσεων που έκανε με τον κ. Χριστόφια τα τελευταία οχτώ χρόνια, με μοναδικό αντάλλαγμα την ελπίδα ότι η Τουρκία θα περάσει από το επίπεδο του brainstorming στο επίπεδο κάποιας υποχώρησης».

Το ΔΗΚΟ καλεί επιπρόσθετα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εξηγήσει στον λαό «γιατί, ενώ ο ίδιος είχε θέσει ως προϋπόθεση για να πάει σε τριμερή την πρόοδο στα τέσσερα ουσιώδη κεφάλαια στα οποία η Τουρκία καλείται να δώσει (ασφάλεια/εγγυήσεις, εδαφικό, εποίκους, αποχώρηση τουρκικού στρατού), αθέτησε σήμερα ακόμα μία δέσμευσή του και αποδέχθηκε να λάβει μέρος σε τριμερή συνάντηση στις 25 Σεπτεμβρίου 2016;».

Εκτός όρων εντολής η διαμεσολάβηση
«Ελπίζουμε, η αναφορά στην κατάληξη της Κοινής Δήλωσης για ενεργότερη εμπλοκή του Γ.Γ. του ΟΗΕ στη διαδικασία, να μη συνιστά επιδιαιτησία», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης, Γιάννης Σελινόπουλος, προσθέτοντας ότι «ο Γ.Γ. δεν έχει στους όρους εντολής του την υποβολή προτάσεων και τη διαμεσολάβηση, και ούτε θα επιτρέψουμε αυτό να συμβεί».

Ο κ. Σελινόπουλος σημείωσε επιπρόσθετα ότι «το Δελτίο Τύπου των δύο ηγετών, το οποίο στην πραγματικότητα ήταν Κοινή Δήλωση, δεν προσέθεσε το παραμικρό στην πενιχρή ενημέρωση την οποία είχαμε για το περιεχόμενο των συνομιλιών».

Αλλαγή ρόλου
Επί της ουσίας, το κοινό Δελτίο Τύπου που διάβασε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο, επισημαίνει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως «μας ανακοίνωσαν τις γνωστές διαφορές, το πώς θα λυθούν οι διαφορές δεν μας είπαν. Με παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα των Η.Ε., με πολυμερή ή ασφυκτικό δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα;

Μας είπαν ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στα ήδη γνωστά ζητήματα και παραμένουν οι διαφωνίες στα κρίσιμα (εδαφικό, ασφάλεια), στα οποία έγινε μόνο... ιδεοθύελλα (brainstorming). Αυτό που δεν μάθαμε είναι το πώς θα λυθούν τα δύσκολα ζητήματα σε όλα τα κεφάλαια, όταν η Τουρκία εμμένει στις προκλητικές της θέσεις.

Γι’ αυτό ζητείται, άραγε, όπως μας ανακοινώθηκε, να αυξήσει τη δική του προσωπική εμπλοκή ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην πρόοδο των συνομιλιών; Αν αυτό δεν σημαίνει επιδιαιτησία -όπως διατείνεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης- τότε τι άλλο είναι;», διερωτάται το Κίνημα, προσθέτοντας ότι «σύμφωνα με την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Μπαν Κι Μουν δεν δύναται να παρεμβαίνει στις συνομιλίες.

Αυτή η περίεργη αναφορά στο "Δελτίο Τύπου", εκτιμούμε ότι προοιωνίζεται αλλαγή του ρόλου του κ. Μπαν Κι Μουν, η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», καταλήγουν οι Οικολόγοι.

Διαφωνία με Τριμερή
Σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ υποστηρίζει ότι «το βαφτισμένο κοινό Δελτίο Τύπου θα είναι στο ελάχιστο επικύρωση του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου», εκφράζοντας πλήρη αντίθεση στην πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στις 25 Σεπτεμβρίου, «αφού τέτοιες κινήσεις έχουν ως αποτέλεσμα τη δική μας υποβάθμιση, ενώ χαρίζουν εγκληματικά κρατική υπόσταση στο μόρφωμα της κατοχής».

«Ας κατανοήσει, επιτέλους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι δεν είναι ηγέτης της ε/κ πλευράς. Ο λαός τον όρισε Πρόεδρο και όχι κοινοτάρχη. Ας πάψει, επιτέλους, να αποτελεί παιχνίδι στα χέρια του κάθε Μουσταφά», καταλήγει το Μέτωπο.

Στήριξη του Προέδρου
Αντίθετα, ο ΔΗΣΥ κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας και ενότητας, στηρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως με αυτήν την κοινή δήλωση συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι έχουμε μπει σε μια κρίσιμη φάση, που μπορεί να αποβεί καθοριστική για την επίτευξη ορισμένων από τους κεντρικούς στόχους της ελληνικής κυπριακής πλευράς και, βεβαίως, για μια συμφωνία λύσης του Κυπριακού και τερματισμού της τουρκικής κατοχής.

«Επιβάλλεται, επομένως, ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα προκειμένου να διεκδικήσουμε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων κάποιες αποφασιστικής σημασίας βασικές αρχές για μια αποδεκτή λύση του Κυπριακού».

Συνέχιση των εντατικών συνομιλιών
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο ΠτΔ ξεκαθάρισε ότι, αν δεν σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στα θέματα που εκκρεμούν, δεν πρόκειται να υπάρξει πολυμερής διάσκεψη, προσθέτοντας ότι στη συνάντηση που θα έχει με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και τον Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μπαν Κι Μουν θα ενημερωθεί «για τη μέχρι σήμερα πρόοδο, για τις εκκρεμούσες διαφορές και για την ενεργότερη εμπλοκή όλων μας σε μια εντατικοποιημένη προσπάθεια, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να πετύχουμε τέτοιες συγκλίσεις που να μας οδηγήσουν σε μιαν αποδεκτή από όλα τα μέρη λύση».
Ερωτηθείς πώς θα προχωρήσει από 'δω και πέρα η διαδικασία, ο Πρόεδρος είπε ότι «ενδεχόμενα να συνεχίσουμε τις εντατικές συνομιλίες».

«Δεν δέχομαι πιέσεις»
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ακούγονται φήμες περί οδικού χάρτη και πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, ο Πρόεδρος είπε ότι «ούτε πιέσεις δέχομαι ούτε υπάρχει τέτοια πρόθεση. Αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στα θέματα που εκκρεμούν -και είναι αρκετά- έτσι ώστε να δικαιολογείται σύγκληση μιας πολυμερούς διάσκεψης, δεν πρόκειται να επισυμβεί, όποιος και αν επεμβαίνει, όποιος και αν θέλει να ασκήσει πιέσεις, που μέχρι στιγμής δεν έχω αισθανθεί να υπάρχει μια ανάλογη πρόθεση».

Ανέφερε επίσης ότι με την επάνοδό του από τα Η.Ε. θα ενημερώσει, μέσω δημοσιογραφικής διάσκεψης, τον κυπριακό λαό.
Το «Δελτίο Τύπου», εξήγησε, απεικονίζει τις πραγματικότητες, δηλαδή ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές συγκλίσεις σε ουσιώδη θέματα, όπως και επίσης υπάρχουν διαφορές εξίσου σημαντικές σε άλλα θέματα. Συνεπώς, απεικονίζει μια πραγματικότητα. Δεν θελήσαμε με κανένα τρόπο να παραπλανήσουμε τον οποιονδήποτε. Απεικονίζει, επαναλαμβάνω, αυτά τα οποία καταγράφονται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων».

Σε ερώτηση, αν μετά από αυτόν τον γύρο των συνομιλιών ο ίδιος είναι πιο αισιόδοξος για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαπιστωθείσες και αναφερόμενες στο κοινό ανακοινωθέν, διαφορές. Εάν υπάρξει από πλευράς των συμπατριωτών μας μια κατανόηση -όπως εμείς επιδεικνύουμε την ίδια κατανόηση για τις δικές τους ανησυχίες- και στις δικές μας ανησυχίες, υπάρχει προοπτική να πετύχουμε λύση του κυπριακού προβλήματος».

Ερωτηθείς, εξάλλου, αν αισθάνεται δυνατός σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, παρά το κλίμα διάσπασης στο εσωτερικό μέτωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θεωρώ ότι υπάρχει κλίμα διάσπασης, υπήρξε ένα επεισόδιο χθες, δεν θέλω να του δώσω έκταση και να καλλιεργώ κλίμα διχόνοιας. Εμένα με ενδιαφέρει η ενότητα που πρέπει να επικρατήσει μεταξύ μας και, το έχω αναφέρει χθες, αν υπεύθυνα νιώσω ότι συμπεριφέρονται οι ηγέτες, τους έχω ανάγκη για τα επόμενα βήματα της επόμενης φάσης του Κυπριακού να είναι συνδιαμορφωτές της πολιτικής».

Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσον στη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος είπε ότι είναι μεταξύ των συναντήσεων που προγραμματίζει.

Ν. Κοτζιάς: Λύση χωρίς εγγυήσεις
Την «ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη» θέση ότι δεν ενδιαφέρει την Ελλάδα ο ρόλος της εγγυήτριας δύναμης σε μια μελλοντική λύση του Κυπριακού, μετέφερε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Συλλούρης, από τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών ξεχωρίζει την ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη θέση του ότι δεν χρειάζεται η Κύπρος εγγυήσεις, ενώ ο ρόλος αυτός δεν θα ενδιέφερε την Ελλάδα, ακόμη και αν υπήρχαν εγγυήσεις.

«Η Ε.Ε. κινητήρια δύναμη στο Κυπριακό»
Η Ε.Ε. είναι η κινητήρια δύναμη που μπορεί να οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου και γι’ αυτό υποστηρίζω τους δυο ηγέτες, έτσι ώστε αυτό να γίνει, και να γίνει τώρα, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου για την «Κατάσταση της ΕΕ».

Εξάλλου, την ευχή για επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού εξέφρασε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της για την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα