ΚΕ: Εν αναμονή αντίδρασης Κομισιόν για 4 ελευθερίες Τούρκων

Ταφόπλακα στις τουρκικές αξιώσεις για παραχώρηση των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους, σε ενδεχόμενο επίλυσης του Kυπριακού, ετοιμάζεται να βάλει η Κομισίον.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το όλο θέμα, ως απειλή και πηγή κινδύνων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώπιον των ομολόγων του και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόσο δι' επιστολής όσο και κατ' ιδίαν, και φαίνεται να συνάντησε την κατανόησή τους.

Αυτό που η Τουρκία απαιτεί, δηλαδή οι τέσσερις βασικές ελευθερίες, δεν μπορούν στη βάση των σχετικών συνθηκών να εφαρμόζονται σ' ένα κράτος μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει να εφαρμόζονται

στο σύνολο των κρατών μελών και είναι μέσα σ' αυτό το πλαίσιο που θα υπάρξει και πρέπει να υπάρξει μια συλλογική αντίδραση, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ουσιαστικά, μέσω Κυπριακού, η Τουρκία προσπαθεί να εξασφαλίσει δικαιώματα που διατηρούν οι υπήκοοι κρατών μελών και τα ίδια τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να είναι μέλος.

Γεγονός το οποίο φανερώνει τους πραγματικούς στόχους της Τουρκίας, ξεγυμνώνει τη ρητορική της περί προάσπισης των Τουρκοκυπρίων και ορθώνει ερωτήματα για τις προθέσεις της ίδιας της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω εκ μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά όντως δημιουργούνται ερωτηματικά. Θα πρέπει να το αναφέρουμε για το γεγονός ότι η Τουρκία επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και να εξασφαλίσει συμφέροντα για την ίδια την Τουρκία, και σίγουρα όχι για τους Τουρκοκυπρίους», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θέλησε να επισημάνει τη σημασία που προσδίδει η Άγκυρα στο όλο θέμα.

«Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Κύπρο, στη Γενεύη, στις 12 Ιανουαρίου το θέμα της παραχώρησης των τεσσάρων βασικών ελευθεριών στους Τούρκους υπηκόους ήταν από τις πρώτες απαιτήσεις που παρέθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, μέσω της εισαγωγικής του παρέμβασης», αναφέρει ο κ.Χριστοδουλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε επιτακτικά το θέμα της απόρριψης των τουρκικών αξιώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τους ομολόγους του απαριθμώντας τις επιπτώσεις της κάθε μιας ξεχωριστά των τεσσάρων βασικών ελευθεριών.

Keywords
Τυχαία Θέματα