ΚΔ σε ΟΗΕ:Μήνυμα σε Τουρκία για συμμόρφωση με Διεθνές Δίκαιο

Βαθιά απογοήτευση και ανησυχία για την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 25 Μαρτίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την προκήρυξη από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων για έρευνες στην ΑΟΖ της, εκφράζει η κυπριακή κυβέρνηση, με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, που υπογράφει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.

Στην επιστολή που εστάλη στις 7 Απριλίου και κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας

του ΟΗΕ τη Δευτέρα, περιγράφεται η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ως «ακόμη ένα παράδειγμα της συνεχούς προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Αιμιλίου επισημαίνει στην επιστολή ότι η προκήρυξη του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων έγινε στο πλαίσιο της άσκησης κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε συμφωνία με το διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ και δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

«Στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ συνεχίζει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχει ΑΟΖ, να την ερευνά και να την εκμεταλλεύεται. Η καταδικαστέα θέση της Τουρκίας, βασισμένη στην αυθαίρετη ερμηνεία των διεθνών συμβάσεων και συνεδρίων, είναι πλήρως αβάσιμη και στερείται νομικής βάσεως. Επιπρόσθετα συνιστά επιπρόσθετη απόδειξη της συνεχιζόμενης άρνησής της να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. και ιδιαίτερα των ψηφισμάτων 541 (1983) και 550 (1984)», αναφέρει η επιστολή.

Γράφει πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών, έχει κάθε δικαίωμα να ασκήσει νομίμως όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πάνω τόσο στις χερσαίες όσο και τις θαλάσσιες περιοχές της, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης και υφαλοκρηπίδας, όπως κατοχυρώνονται από τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία κυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία το 1988.

Χαρακτηρίζει επίσης λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για τους ισχυρισμούς της την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

«Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι ο φυσικός πλούτος Κύπρου ανήκει στο λαό της Κύπρου, δηλαδή, σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, όλοι οι κάτοικοι του νησιού θα καρπωθούν τα οφέλη των φυσικών πόρων της χώρας τους».

Και προσθέτει ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων θα εξυπηρετηθούν καλύτερα στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα επιτρέψει σε όλους τους Κυπρίους να ζουν σε συνθήκες ειρήνης, αξιοπρέπειας και ευημερίας.

«Είναι με αυτόν τον τρόπο που η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Κύπρου θα αποβεί προς όφελος όλων των Κυπρίων και θα εγγυηθεί ένα μέλλον ευημερίας για τις επόμενες γενιές», υπογραμμίζει ο πρέσβης Νίκος Αιμιλίου στην επιστολή του, καλώντας την Τουρκία να επικεντρώσει τις προσπάθειές της προς αυτή την κατεύθυνση, υιοθετώντας μία εποικοδομητική συμπεριφορά για την διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την επανένωση της χώρας, του λαού της, της οικονομίας της και των θεσμών της.

Ο κ. Αιμιλίου διευκρινίζει ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν οποιαδήποτε οικονομικά οφέλη υλοποιηθούν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου. Συνεπώς, είναι υψίστης σημασίας μέχρι τότε να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί, αν η τουρκική πλευρά επιδείξει την απαραίτητη καλή θέληση και συμβάλλει θετικά και με συγκεκριμένο τρόπο, στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης των συνομιλιών, στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση σε εύθετο χρόνο».

Ο Κύπριος πρέσβης υπογραμμίζει ότι η εκπλήρωση από μέρους της Τουρκίας όλων των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές Δίκαιο, αποτελεί τη μόνη αμοιβαίως επωφελή πορεία προς τα εμπρός, προσθέτοντας ότι είναι και η πορεία προς τα εμπρός για το νησί της Κύπρου και το λαό της για να ωφεληθούν από το φυσικό της πλούτο.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι είναι επίσης το πιο ευνοϊκό βήμα για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Στην επιστολή τονίζεται ότι η κυπριακή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει και να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί την ΑΟΖ της, χρησιμοποιώντας όλα τα ειρηνικά μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Καταλήγοντας, ο Κύπριος πρέσβης επαναλαμβάνει το αίτημα της κυπριακής Κυβέρνησης προς τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει σθεναρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τη διεθνή νομιμότητα και να τιμήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, σεβόμενη την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ και να συμβάλει με συγκεκριμένο τρόπο στις προσπάθειες για μία διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα