Φωτιές άναψε ο Τούσκ με σημείωμα για προσφυγικό

Λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε την κριτική του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για τις υφιστάμενες ποσοστώσεις προσφύγων της ΕΕ.

Όπως έλεγαν γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι στο γερμανικό πρακτορείο DPA, δεν συμμερίζονται την αντίληψη Τουσκ ότι το σύστημα ποσοστώσεων που καθιερώθηκε το 2015 είναι «αναποτελεσματικό» και ότι οι αποφάσεις για τα προσφυγικά θέματα θα έπρεπε να λαμβάνονται ομόφωνα.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για συνολικά ευρωπαϊκό ζήτημα», ανέφεραν γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι την Τετάρτη. «Χρειαζόμαστε ένα σύστημα, στο οποίο να συμφωνούμε όλοι». Η αλληλεγγύη αποτελεί «βασικό δομικό στοιχείο» της ΕΕ, προσέθεταν.

Οι ίδιοι κύκλοι εμφανίζονταν σίγουροι ότι, παρά τη διαμάχη, μπορεί να βρεθεί λύση μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Η απόφαση όμως τότε μπορεί να ληφθεί και με ποιοτική πλειοψηφία, τονίστηκε. «Αυτό συμβαίνει κατά κανόνα για τέτοιες διατάξεις».

Τσίπρας: Δε θα μασήσω τα λόγια μου

Εκπρόσωποι της Κομισιόν εξέφρασαν τη διαφωνία τους τονίζοντας ότι δεν αντανακλούν τη συνολική εικόνα για το μεταναστευτικό. Το ζήτημα θα τεθεί το βράδυ στο δείπνο των ηγετών, όπου αναμένεται παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Σε συνέντευξη στην ΕΡΤ3 ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε άστοχη, άκαιρη και άσκοπη την παρέμβαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, να καταργηθεί η ισομερής κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ.

Πρόκειται, είπε, για μία πρόταση, η οποία δεν έχει πολλές ελπίδες να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής, και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί στην αποτύπωση των συμπερασμάτων οτιδήποτε που αλλάζει την υπάρχουσα συμφωνία με τις ποσοστώσεις.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, ως πολύ δυσάρεστο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έρχεται να δικαιώσει αυτούς τους λίγους, που εμποδίζουν τη συζήτηση για να προχωρήσουν όλοι οι υπόλοιποι μπροστά.

Δεν πρόκειται να μασήσω τα λόγια μου. Η Ελλάδα έχει πληγεί διπλά αυτά τα χρόνια από τα λάθη και τις αδυναμίες της ίδιας της Ε.Ε, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Εμείς είμαστε τα σύνορα της Ευρώπης, είπε, και άρα οι άνθρωποι, που έρχονται εδώ πρόσφυγες, οικονομικοί μετανάστες δεν έρχονται για να μείνουν στη χώρα έρχονται για να πάνε στο κέντρο.

Η Ελλάδα θα βρίσκεται μέσα στην Ε.Ε. με υποχρεώσεις και δικαιώματα και αντιστοίχως υποχρεώσεις και δικαιώματα θα έχουν και οι άλλοι, σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι η αρχή της αλληλεγγύης στην Ευρώπη δεν μπορεί να εφαρμόζεται «αλα καρτ».

Keywords
Τυχαία Θέματα