Κατοχικές προκλήσεις

Φυσικό αέριο και «υπηκοότητες» ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο -
Πυρά της αντιπολίτευσης και προς το Προεδρικό

Τον «χαβά» της συνεχίζει η Τ/κ πλευρά σε ό,τι αφορά το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί ενεργειακή πολιτική. Η επίσκεψη, που θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο στις 25 Αυγούστου ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, έφερε εκνευρισμό στα κατεχόμενα,

με τον Μπαρίς Μπουρτζιού να δηλώνει ότι «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων με την υπογραφή της συμφωνίας για το φυσικό αέριο, που θα υπογραφεί μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου».

Στις 26 Αυγούστου ο Αιγύπτιος αξιωματούχος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θα συναντηθεί και με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη. Κατά την επίσκεψη του Υπουργού Πετρελαίου στην Κύπρο θα υπογραφεί διακρατική συμφωνία για διοχέτευση του κυπριακού φυσικού αερίου στα τερματικά της Αιγύπτου.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Ακιντζί αναφέρει ότι οι ενεργειακές πηγές στο περιβάλλον της Κύπρου είναι κοινός πλούτος Ε/κ και Τ/κ, και πως η «ε/κ διοίκηση» προβαίνει σε «μονομερείς» πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις για την εξόρυξη και εμπορία αυτών των πηγών. Μάλιστα, φροντίζει να υπενθυμίσει, χωρίς να το ονομάζει, την περίοδο κρίσης με την παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην περιοχή.

Ο κ. Μπουρτζιού κάνει ένα βήμα παρακάτω, τονίζοντας ότι το πιο ωφέλιμο και το πιο λογικό είναι να βρεθεί τάχιστα λύση στο Κυπριακό, και το κυπριακό φυσικό αέριο μαζί με το ισραηλινό να φτάσει στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση λόγω του εν εξελίξει διαλόγου, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη δήλωση του Μπαρίς Μπουρτζιού σήμερα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι ο φυσικός πλούτος ανήκει στο κράτος και μετά την επίλυση του Κυπριακού το σύνολο του κυπριακού λαού θα μπορεί να επωφεληθεί.

Αντιπαράθεση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ
Στο εσωτερικό, η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα, με την Κυβέρνηση να βρίσκει σανίδα στήριξης μόνο από την Πινδάρου. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Δεύτερη φύση έγινε η αντιπολιτευτική μουρμούρα στο ΔΗΚΟ, το οποίο κατηγορεί την Κυβέρνηση ακόμα και όταν τα γεγονότα τούς διαψεύδουν».

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «αντίθετα απ' ό,τι ισχυρίζεται το ΔΗΚΟ, η Κυβέρνηση όχι μόνο έχει κατοχυρώσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στον φυσικό υποθαλάσσιο πλούτο, αλλά προχωρεί ήδη στη βάση των σχεδιασμών της για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Αυτό δείχνουν και αποδεικνύουν τόσο μια σειρά από διεθνείς συμφωνίες όσο και ο νέος γύρος αδειοδοτήσεων».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΔΗΚΟ στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ιδέας ενός αγωγού από την Κύπρο στην Τουρκία, συνδέοντάς τον μάλιστα ευθέως με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σε αντιπολιτευτικό τόνο μηνύματα προς το Προεδρικό έστειλαν Αλληλεγγύη και Οικολόγοι. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη χαρακτήρισε αυτονόητη την απάντηση Χριστοδουλίδη στον Μπουρτζιού, τονίζοντας ότι «αυτό που αναμένει με αγωνία, όμως, ο λαός από την Κυβέρνηση είναι να διαβεβαιώσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει διασύνδεση της ενεργειακής προοπτικής της χώρας και της εξαγωγής φυσικού αερίου από την Κυπριακή ΑΟΖ, με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό».

Από την πλευρά του, το Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής των Οικολόγων Κυριάκος Τσιμίλλης είπε ότι «δεν πρέπει να συσχετιστεί η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί με τον πιο απόλυτο τρόπο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να πράξει ό,τι εκείνη θεωρεί σωστό στον ενεργειακό τομέα και, εφόσον υπάρξει λύση του Κυπριακού, τότε αυτή η προίκα θα είναι για ολόκληρη την ενωμένη Κύπρο».

Πυρ ομαδόν για τους εποίκους
Σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποδοκίμασαν με δηλώσεις τους το τουρκικό πλάνο «υπηκοοτήτων» στα κατεχόμενα.

Είναι σημαντικό ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί να παραμείνει σταθερός στη θέση ότι δεν θα προχωρήσει με την παραχώρηση «υπηκοοτήτων», δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ανέφερε επίσης ότι τέτοιες ενέργειες είναι παράνομες και δεν δείχνουν πολιτική βούληση για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, αλλά αντιθέτως οδηγούν προς άλλη κατεύθυνση.

Ο κ. Κυπριανού, πάντως, είπε ότι ο ίδιος δεν έχει υπ' όψιν του αν έχει αλλάξει οτιδήποτε σε σχέση με τη στάση του Μουσταφά Ακιντζί. Συμπλήρωσε ότι το θέμα είχε τεθεί επιτακτικά από την Τουρκία, με τον κ. Ακιντζί να αντιδρά έντονα και να εξασφαλίζει χρονικό περιθώριο έως το τέλος του 2016.

Το ΔΗΚΟ χαρακτηρίζει καταδικαστέα και απαράδεκτη επιμονή του καθεστώτος Ερντογάν, να διαιωνίζει το έγκλημα του εποικισμού και αναφέρει μια σειρά ερωτημάτων:

• Γιατί κάποιοι ακόμα συνεχίζουν να αναφέρονται σε δήθεν καλό κλίμα στις διαπραγματεύσεις;
• Γιατί κάποιοι ακόμα συνεχίζουν να αποενοχοποιούν την Τουρκία, αναγορεύοντάς τη σε «συμβαλλόμενο μέρος» της λύσης του Κυπριακού, αντί να αναδεικνύουν τον πραγματικό, κατοχικό ρόλο της;
• Γιατί κάποιοι ακόμα θεωρούν τον Ερντογάν «σύγχρονο ηγέτη», που θα συμβάλει δήθεν στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού;
• Γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχτηκε τη διαπραγμάτευση πρώτα των πτυχών που ενδιαφέρουν την τουρκική πλευρά, αφήνοντας στο τέλος τα ακανθώδη για την ελληνοκυπριακή πλευρά θέματα, όπως τον εποικισμό;

Από την πλευρά της, η Συμμαχία Πολιτών κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι, προκειμένου να επιτευχθούν συγκλίσεις, δέχθηκε όπως όσοι είχαν τη λεγόμενη «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους να παραμείνουν μετά τη λύση, με αποτέλεσμα ο ίδιος να δώσει κίνητρο στους Τούρκους να προχωρήσουν σε νέες «πολιτογραφήσεις» εποίκων στο ψευδοκράτος. «Η ευθύνη για την καταστροφική αυτή εξέλιξη βαραίνει αποκλειστικά και προσωπικά τον κ. Αναστασιάδη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Προκλητικοί, απαράδεκτοι, αλλά δυστυχώς όχι αναμενόμενοι, για όσους διαπραγματεύονται τις τύχες του κυπριακού λαού, είναι οι σχεδιασμοί της Άγκυρας για μαζικές παραχωρήσεις 'υπηκοοτήτων' του ψευδοκράτους σε Τούρκους πολίτες», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τον Πόλυ Παλλήκαρο, «δυστυχώς, γι' ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται η πανομοιότυπη πολιτική των ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στο Κυπριακό. Ο Νίκος Αναστασιάδης υιοθετεί ταυτόσημες θέσεις στο Κυπριακό με την πολιτική Χριστόφια, και αυτό συνεπάγεται με επικίνδυνες υποχωρήσεις απέναντι στις ιταμές απαιτήσεις της Τουρκίας».

Οι Οικολόγοι κάνουν λόγο για πλήρη δράση του σχεδίου της Τουρκίας για παραχώρηση «υπηκοοτήτων» σε εποίκους και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς, και καλούν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προβεί τάχιστα στις κατάλληλες ενέργειες, καταγγέλλοντας τον συνεχιζόμενο εποικισμό στα κατεχόμενα.

Τέλος, το ΕΛΑΜ δήλωσε ότι πρέπει «να σταματήσουμε να παρακολουθούμε αμέτοχοι των εποικισμό της Κύπρου». Παράλληλα, απαιτεί από την Κυβέρνηση να καταγγείλει την Τουρκία και να απαιτήσει κυρώσεις εναντίον της, αφού ο εποικισμός αποτελεί έγκλημα πολέμου, βάσει αποφάσεων διεθνών δικαστηρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα