Στο μικροσκόπιο η Cobalt

Οι καθυστερήσεις σε δύο πτήσεις το Σαββατοκύριακο προκάλεσαν ταλαιπωρία
Η αεροπορική εταιρεία απολογείται στους επιβάτες της που ταλαιπωρήθηκαν λόγω καθυστερήσεων, ενώ επισημαίνει ότι η ασφάλεια βρίσκεται πάνω από την όποια αρνητική εικόνα ενδέχεται να έχει δημιουργηθεί για την αεροπορική εταιρεία

Στο μικροσκόπιο του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας βρίσκεται η αεροπορική εταιρεία Cobalt, μετά τα αλλεπάλληλα προβλήματα που παρατηρούνται

σε πτήσεις της, με συνέπεια την καθυστέρηση της εκτέλεσης των προγραμματισμένων δρομολογίων της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφόρηση της «Σ», λειτουργοί του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, μετά τα δύο τελευταία συμβάντα το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν δύο αεροσκάφη της εταιρείας παρουσίασαν τεχνικό πρόβλημα, που είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία δεκάδων επιβατών, βρέθηκαν στα γραφεία της εταιρείας και στο αεροδρόμιο Λάρνακας για διερεύνηση των περιστατικών.

Την ίδια ώρα, η αεροπορική εταιρεία Cobalt, με ανακοίνωσή της, απολογείται στους επιβάτες της που ταλαιπωρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, λόγω των προβλημάτων που παρουσίασαν τα δύο αεροσκάφη.

Η ανακοίνωση της εταιρείας
«Η ασφάλεια των πτήσεων και των επιβατών τίθενται πάνω από την όποια αρνητική εικόνα ενδέχεται να έχει δημιουργηθεί για την αεροπορική εταιρεία Cobalt, με τα δύο ατυχή γεγονότα που έχουν καταγραφεί το Σαββατοκύριακο με τις πτήσεις Θεσσαλονίκη-Λάρνακα και Λάρνακα-Μάντσεστερ», προστίθεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Cobalt, σημειώνεται, ακολουθώντας πιστά και επιτυχώς όλες τις διαδικασίες ελέγχων, επιλήφθηκε όλων των θεμάτων και διεκπεραίωσε με καθυστέρηση όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις. «Φροντίσαμε το επιβατικό μας κοινό, στον βαθμό που οι συνθήκες επέτρεπαν και, αναπόφευκτα, δεν μπορέσαμε να επιληφθούμε αμέσως κάποιων περιπτώσεων.

Είμαστε όμως τώρα ήδη στη διαδικασία επικοινωνίας με τους επιβάτες των οποίων το ταξίδι εκκρεμεί, για να γίνουν οι δέουσες διευθετήσεις, καθώς και να δοθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις, όπως προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί», προστίθεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Αξιολογεί το Υπουργείο
Σε σχέση με τα δύο περιστατικά, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προέβη σε ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζει τα ακόλουθα:

- Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έχει ζητήσει από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας την αξιολόγηση όλων των πρόσφατων συμβάντων, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον ενδείκνυται η λήψη οποιωνδήποτε επιπρόσθετων μέτρων.

- Όλες ανεξαιρέτως οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από το Υπουργείο Μεταφορών, τις λαμβάνουν βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται από τους νόμους και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας προβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους, που αφορούν στην ασφάλεια των πτήσεων.

Το χρονικό των καθυστερήσεων
Αιτία για την ανακοίνωση του Υπουργείου στάθηκε το δεύτερο περιστατικό τεχνικής βλάβης που αντιμετώπισε το πρωί της Κυριακής αεροσκάφος της εταιρείας Cobalt, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Συγκεκριμένα, η πρωινή πτήση της εταιρείας για Μάντσεστερ, ενώ απογειώθηκε με αρκετή καθυστέρηση, έπειτα από δεκαπέντε περίπου λεπτά επέστρεψε στο αεροδρόμιο, ενημερώνοντας τους επιβάτες πως προέκυψε βλάβη στους τροχούς του αεροσκάφους. Σημειώνεται ότι η πτήση ήταν προγραμματισμένη για τις 6 το πρωί, ενώ τελικά απογειώθηκε με πέντε ώρες καθυστέρηση.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, το αεροσκάφος επέστρεψε και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας λόγω του προβλήματος που παρουσιάστηκε. Όσον αφορά το πρώτο περιστατικό πτήσης της Cobalt, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του δρομολογίου από Θεσσαλονίκη-Λάρνακα παρουσιάστηκε πρόβλημα, το οποίο ανάγκασε το πλήρωμα να προβεί σε αναγκαστική προσγείωση στην Αθήνα. Και στις δύο περιπτώσεις οι επιβάτες ταλαιπωρήθηκαν για πολλές ώρες, παραπονούμενοι για ελλιπή και καθυστερημένη ενημέρωση από την εταιρεία.

Σημειώνεται ότι προβλήματα σε πτήσεις της εταιρείας παρατηρήθηκαν και πριν από έξι βδομάδες, λίγο μετά την έναρξη των εργασιών της εταιρείας, η οποία ξεκίνησε πτήσεις στις 7 Ιουλίου σε προορισμούς στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε χθες ότι τα προβλήματα στο πτητικό πρόγραμμα της εταιρείας θα μετριαστούν τις αμέσως επόμενες τρεις εβδομάδες, με την ένταξη ακόμα δύο αεροσκαφών τύπου Airbus Α320 και Α319 στον στόλο της εταιρείας.

Έρχονται άλλες δύο εταιρείες
Στο μεταξύ, εντός του φθινοπώρου αναμένεται ότι τουλάχιστον άλλες δύο αεροπορικές εταιρείες να εξασφαλίσουν πιστοποιητικό αεροπλοϊμότητας για εγγραφή ως κυπριακές. Πρόκειται για τη ρωσική «Charlie», η οποία θα χρησιμοποιεί το σήμα των Κυπριακών Αερογραμμών και τη «Fly Orion», οι οποίες έχουν ως στόχο πριν από το τέλος του 2016 να αρχίσουν δρομολόγια.

Σε πρόσφατες δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών Αλέκος Μιχαηλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση της Κυβέρνησης, τονίζοντας τα ωφελήματα που προκύπτουν για τον τουρισμό. Διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην αξιολόγηση των αιτήσεων των δυο εταιρειών, προσθέτοντας ότι, όχι μόνο έχει αναπληρωθεί το κενό που άφησαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, αλλά, με το ενδιαφέρον των δύο εταιρειών, αυξάνεται κατά πολύ η συνδεσιμότητα της Κύπρου με τον έξω κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα