Επιστρατεύουν διανοητικώς καθυστερημένα παιδιά ως καμικάζι…

Τι καταγράφει σε έγγραφό της για τη δράση του ΙΚ η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Παιδιών του ΟΗΕ
Οι Αρχές της Τουρκίας, τρεις μέρες μετά τον ματωμένο γάμο, προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τον δράστη της επίθεσης, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 54 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 69

Πριν καλά-καλά η διεθνής κοινότητα συνέλθει από την επίθεση ανήλικου καμικάζι, ηλικίας 12-14 ετών, σε γάμο στο Γκαζιάντεπ, στα ανατολικά της Τουρκίας, έγγραφο της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Παιδιών του ΟΗΕ

έρχεται να προκαλέσει περαιτέρω αναστάτωση. Σύμφωνα με την έκθεση, που απεκάλυψε χθες η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», οι τρομοκράτες του ISIS χρησιμοποιούν διανοητικώς καθυστερημένα παιδιά ως καμικάζι αυτοκτονίας στις επιθέσεις τους.

«Αυτά τα παιδιά μάλλον δεν συνειδητοποιούν καν τι κάνουν», αναφέρεται στο έγγραφο της Επιτροπής. Πάντως, χθες, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ συνέλαβαν έναν έφηβο ηλικίας 15 ετών που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά, πριν προλάβει να τα πυροδοτήσει, στην πόλη Κιρκούκ, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο αιματηρός γάμος
Σε ό,τι αφορά τον αιματηρό γάμο το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται περαιτέρω η «Τζουμχουριέτ», «ο ανήλικος δράστης είχε ανακατευτεί με τους καλεσμένους στον γάμο και πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε προκαλώντας τον θάνατο 51 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων εξήντα εννέα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τον ανήλικο βομβιστή συνόδευαν δύο νεαροί που διέφυγαν μετά την έκρηξη. Οι δύο ύποπτοι φώναζαν μάλιστα ότι πρόκειται να γίνει «και δεύτερη έκρηξη», ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Η τουρκική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δύο υπόπτων, γράφει η «Τζουμχουριέτ».

Πάντως, η εκπρόσωπος της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών Ρενάτε Βίντερ τόνισε ότι «ο ISIS προχωρά σε απαγωγές παιδιών τα οποία εκμεταλλεύεται ως σκλάβους του σεξ ή βομβιστές αυτοκτονίας. Αυτά τα παιδιά μάλλον δεν συνειδητοποιούν καν τι κάνουν.

Τον περασμένο Μάρτιο ο ISIS είχε χρησιμοποιήσει ένα νεαρό αγόρι ως βομβιστή αυτοκτονίας σε επίθεση σε γήπεδο στη Βαγδάτη όπου σκοτώθηκαν 65 άνθρωποι, σημείωσε η Βίντερ. Σημειώνεται πως στην επαρχία Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν αγοράζουν παιδιά ηλικίας 6-8 ετών και τα διδάσκουν πώς θα γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας.

Προσπαθούν να ταυτοποιήσουν τον δράστη της επίθεσης
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως οι τουρκικές Αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να ταυτοποιήσουν τον πολύ νεαρό καμικάζι που ανατινάχθηκε, πολύ πιθανόν για λογαριασμό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Ο απολογισμός της επίθεσης, η οποία ήταν η φονικότερη που έχει πραγματοποιηθεί φέτος στην Τουρκία, αυξήθηκε από 51 σε 54 νεκρούς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, διευκρινίζοντας ότι 66 πρόσωπα εξακολουθούν να νοσηλεύονται, τα 14 από τα οποία σε σοβαρή κατάσταση.

Η πλειονότητα των νεκρών είναι παιδιά ή έφηβοι, αναφέρει σήμερα ο Τύπος, και 29 από τους 44 νεκρούς, που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής, ήταν κάτω των 18 ετών. Ένας Τούρκος αξιωματούχος πρόσθεσε πως τουλάχιστον 22 από τους νεκρούς ήταν παιδιά κάτω των 14 ετών.

Η εφημερίδα «Hurriyet» ανέφερε πως τεστ DNA διεξάγονται για να βρεθεί η ταυτότητα του καμικάζι. Αυτός ο τελευταίος μπορεί να έφθασε από τη Συρία, όμως το ΙΚ έχει εμφυτεύσει πυρήνες και στην Τουρκία, κυρίως στην Γκαζιάντεπ και την Κωνσταντινούπολη, υπενθύμισε ο αρθρογράφος της Αμπντουλκαντίρ Σελβί.

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας πιστεύουν πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τους τζιχαντιστές σε αντίποινα για τις επιθέσεις των κουρδικών πολιτοφυλακών και της υποστηριζόμενης από την Άγκυρα συριακής αντιπολίτευσης εναντίον του ΙΚ που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Πληρώνουμε το τίμημα της μάχης εναντίον του ΙΚ», γράφει ο αρθρογράφος.

«Όλοι οι νεκροί ήταν Κούρδοι»
Οι τουρκικές Αρχές καταζητούν επίσης δύο πρόσωπα που φέρεται ότι συνόδευσαν τον νεαρό καμικάζι στον τόπο της επίθεσης και στη συνέχεια διέφυγαν. Ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς αναφέρει, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, πως «όλοι αυτοί που σκοτώθηκαν ήταν Κούρδοι».

Οι νιόπαντροι -ένα ζευγάρι που διέφυγε από τις μάχες στην περιοχή του Σιίρτ για να έρθει στην Γκαζιάντεπ με την ελπίδα ότι εκεί τα πράγματα θα είναι πιο ήρεμα- επέζησαν.

Σύμφωνα με τη «Hurriyet», ο τύπος της βόμβας που χρησιμοποιήθηκε -παραγεμισμένη με μέταλλο- είναι ο ίδιος που είχε χρησιμοποιηθεί και σε προηγούμενες επιθέσεις εναντίον φιλοκουρδικών συγκεντρώσεων το 2015 που αποδόθηκαν στο ΙΚ, στη μεθοριακή πόλη Σουρούτς (34 νεκροί) και στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας (103 νεκροί). Ένα γιλέκο που πιθανόν να περιείχε εκρηκτικά βρέθηκε επίσης χθες στον τόπο της επίθεσης στην Γκαζιάντεπ.

Οργή κατά Ερντογάν
Σημειώνεται πως τα 44 πτώματα που έχουν ταυτοποιηθεί ενταφιάσθηκαν προχθές στην Γκαζιάντεπ σε πολύ συγκινητικές τελετές. Ωστόσο, σε ορισμένους ο πόνος έδωσε τη θέση του στην οργή. Μια ομάδα ανθρώπων πέταξε μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών που παρέμειναν σε απόσταση. «Ντροπή σου, Ερντογάν!» φώναζαν οι Κούρδοι απευθυνόμενοι στον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος κατηγορείται ότι δεν τους προστάτεψε.

Μια μητέρα έχασε τα τέσσερα από τα πέντε παιδιά της, ενώ ο σύζυγός της νοσηλεύεται στην εντατική, γνωστοποίησε η εφημερίδα «Yeni Safak». Τα νεαρότερα θύματα ήταν δύο παιδιά τεσσάρων ετών, σύμφωνα με τον κατάλογο των νεκρών που δημοσιεύεται απ' τον Τύπο.

Η χθεσινή σύλληψη
Όσον αφορά τη χθεσινή σύλληψη 15χρονου στο Ιράκ, ο αρχηγός της αστυνομίας του Κιρκούκ Χάταμπ Όμαρ Αρέφ ανέφερε σε δημοσιογράφους πως «οι δυνάμεις της αστυνομίας κατάφεραν να συλλάβουν έναν καμικάζι που φορούσε μια ζώνη με εκρηκτικά. Ο συλληφθείς είναι γεννηθείς το 2001». Όπως είπε, ο 15χρονος σκόπευε να ανατιναχθεί σε ένα σιιτικό ιερό της πόλης αυτής που απέχει 240 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης.

Τις τελευταίες ώρες έχουν καταγραφεί άλλα τρία παρόμοια περιστατικά στο Κιρκούκ. Μεταξύ άλλων, ένας αστυνομικός σκότωσε έναν καμικάζι όταν εκείνος προσπάθησε να μπει σε μια αίθουσα προσευχής σιιτών. «Οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν μια τρομοκρατική επιχείρηση που θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά θύματα και μια καταστροφή στην επαρχία μας», είπε από την πλευρά του ο κυβερνήτης του Κιρκούκ Νατζμεντίν Καρίμ.

Η μεθόριος Τουρκίας-Συρίας πρέπει να καθαρίσει από το ΙΚ
Πάντως, παρά την απειλή που νιώθει από το Ισλαμικό Κράτος, η Τουρκία δεν λέει να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεμήνυσε πως η περιοχή της μεθορίου της Τουρκίας με τη Συρία πρέπει «να καθαρίσει εντελώς» από το Ισλαμικό Κράτος και η Άγκυρα συνεχίζει να υποστηρίζει τις επιχειρήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο της μάχης εναντίον των τζιχαντιστών.

Σημειώνεται πως Σύροι αντάρτες ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση για να καταλάβουν από το Ισλαμικό Κράτος τη συριακή πόλη Γιαραμπλούς στα σύνορα με την Τουρκία. Αυτό δήλωσε προχθές υψηλόβαθμο στέλεχος των ανταρτών. Αν η κίνηση αυτή πραγματοποιηθεί, θα ματαιώσει τις ελπίδες των Κούρδων να επεκταθούν στην περιοχή.

Ο Τσαβούσογλου μίλησε σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Λιθουανό ομόλογό του Λίνας Λινκεβίσιους. Αργά το απόγευμα, πάντως, έγινε γνωστό πως το τουρκικό πυροβολικό σφυροκοπά θέσεις των Κούρδων μαχητών αλλά και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά κανάλια NTV και CNN T?rk, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν θέσεις των Δυνάμεων Προστασίας του Λαού (YPG), της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, στα βόρεια της πόλης Μάνμπιτζ. Το πυροβολικό έπληξε επίσης με οβιδοβόλα θέσεις του Ισλαμικού Κράτους κοντά στη συριακή πόλη Τζαράμπλους που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Συγκρούσεις με μαχητές του ΡΚΚ
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν χθες το πρωί, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην επαρχία Τούντσελι της Ανατολικής Τουρκίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στις 4:50 τα ξημερώματα, όταν μαχητές του PKK επιτέθηκαν σε τουρκικές δυνάμεις ασφάλειας στην πόλη Ναζιμίγιε.

Αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Πάνω από 600 μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφάλειας και χιλιάδες μέλη του PKK έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στην Τουρκία και το βόρειο Ιράκ από τον Ιούλιο του 2015. Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει πάνω από 7.000 μαχητές του PKK, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Η Γερμανία και η Τουρκία βρίσκονται η μία στο πλευρό της άλλης
ΤΗ συμπαράσταση της γερμανικής κυβέρνησης στην Τουρκία και στους κατοίκους του Γκαζιάντεπ για το τρομοκρατικό χτύπημα του Σαββάτου εξέφρασε, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας η Γερμανία και η Τουρκία βρίσκονται η μία στο πλευρό της άλλης.

Ανέφερε, δε, ότι η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε ήδη -προχθές- τη συμπαράστασή της στον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Τονίζω τη βαθιά συντριβή μας γι' αυτήν την αποτρόπαια πράξη», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και υπενθύμισε ότι η Καγκελάριος είχε επισκεφθεί τον Απρίλιο το Γκαζιάντεπ προκειμένου να εγκαινιάσει εκεί εγκατάσταση προσφύγων, που χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τώρα, που οι άνθρωποι εκεί δοκιμάζονται από την τρομοκρατία συμπάσχει μαζί τους. Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί τίποτα χειρότερο από μια επίθεση με εκρηκτικά σε έναν γάμο. Εναντίον ανθρώπων που γιορτάζουν και είναι ευτυχισμένοι. Πολλοί από τους δολοφονηθέντες ήταν παιδιά και νέοι. Τι πόνος πρέπει να είναι αυτός για τους ανθρώπους στο Γκαζιάντεπ», συνέχισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «η σκέψη όλων βρίσκεται με τους συγγενείς και τους τραυματίες, οι οποίοι ελπίζουμε να μπορέσουν να θεραπευτούν».

«Εάν επαληθευτεί αυτό που ερευνάται αυτήν τη στιγμή, ότι επρόκειτο πράγματι για ανήλικο που διέπραξε την επίθεση αυτοκτονίας», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ, αυτό θα είναι απλώς μια ακόμη απόδειξη «για την απόλυτη περιφρόνηση που δείχνουν προς τον άνθρωπο οι τρομοκράτες, οι οποίοι και στο παρελθόν δεν δίστασαν να μετατρέψουν παιδιά σε ανθρώπινους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας η Γερμανία και η Τουρκία βρίσκονται η μία στο πλευρό της άλλης. Και αυτό το αισθανόμαστε, ειδικά, έπειτα από τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις», κατέληξε ο κ. Ζάιμπερτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα