Κάθε μέρα που περνά χάνεται!

Για τις πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές και την καταστροφή που “μαύρισαν” την Κύπρο, εκφράζω την οδύνη μου.

Αυτή την ώρα, οι ευχές και προσευχές μας είναι πρωτίστως προς τις οικογένειες που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η απώλεια συμπατριωτών μας δασοπυροσβεστών, εν ώρα υπηρεσίας στη μάχη για διάσωση του δασικού μας πλούτου είναι πράξη υπέρτατης αφοσίωσης και συνείδησης προς το καθήκον. Είναι ελάχιστη ανταπόδοση της πολιτείας που θα τύχουν ανάλογης αρωγής.

Επειδή προβάλλονται εκκλήσεις για ενεργοποίηση της

ΕΕ με αξιοποίηση κονδυλίων, ειδικά για το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνω ότι η πρωτοβουλία πρέπει να είναι της Κυπριακής Κυβέρνησης. Σε σχέση με το Ταμείο είναι η Κυπριακή Κυβέρνηση που μπορεί να ενεργοποιήσει αίτημα από την πρώτη κιόλας μέρα της καταστροφής. Επομένως, κάθε μέρα που περνά είναι μέρα που χάνεται.

Παρεμπιπτόντως, οι δασικές πυρκαγιές περιλαμβάνονται στις καταστροφές που καλύπτονται από το Ταμείο το οποίο λειτουργεί από το 2002 και έχει καλύψει πάνω από 52 καταστροφές (που περιλαμβάνουν πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμό, καταιγίδες, ανομβρία κ.ά.) για συνολικό ποσό γύρω στα €3.5 δις. Κονδύλια από το Ταμείο μπορεί να χρησιμοποιηθούν για αποκατάσταση του φυσικού πλούτου καθώς και για πρόληψη των καταστροφών.

Επομένως, αυτή η τραγωδία και καταστροφή, μπορεί να γίνει αφορμή για την δημιουργία υποδομών και μηχανισμών πρόληψης αλλά και ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων τέτοιων καταστροφών.

*Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και των S&D.

Keywords
Τυχαία Θέματα